Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βρώσιμα έντομα: Ανασκόπηση στις αναδυόμενες τεχνολογικές εφαρμογές – ευκαιρίες – αποδοχή από τους καταναλωτές

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΒρώσιμα έντομα: Ανασκόπηση στις αναδυόμενες τεχνολογικές εφαρμογές - ευκαιρίες - αποδοχή από τους καταναλωτές
spot_img

Καινοτομία στις Εναλλακτικές Πηγές Τροφίμων: Επιστημονική Ανασκόπηση της Τεχνολογικής Αιχμής των Εντόμων σε Προϊόντα Τροφίμων.

Τα έντομα παρουσιάζουν μεγάλες δυνατότητες για τη βιομηχανία τροφίμων, λόγω των ευκολότερων συνθηκών εκτροφής τους και της υψηλής διατροφικής τους αξίας, σε σύγκριση με την παραδοσιακή κτηνοτροφία. Η παγκόσμια αγορά βρώσιμων εντόμων παρουσίασε το 2018 αξία κοντά στα 400 εκατομμύρια δολάρια, με πρόβλεψη να αυξηθεί περίπου τρεις φορές έως το 2023.

Το ένα μετά τα άλλο εγκρίνονται στην Ευρώπη τα έντομα για βρώση, αρχής γενομένης από τα αποξηραμένα κίτρινα σκουλήκια που τον περασμένο Μάιο του 2021 εγκρίθηκαν από την EFSA ως νέο τρόφιμο. Ακολούθησε  η αποδημητική ακρίδα και ο οικόσιτος γρύλος, άλλες εννέα αιτήσεις βρίσκονται ήδη υπό αξιολόγηση από την EFSA και άλλες 20 περιμένουν στη σειρά, προκειμένου να εγκριθούν και να κυκλοφορήσου στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Τα βρώσιμα έντομα θεωρούνται εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών, λιπιδίων, μετάλλων και βιταμινών. Περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικές ενώσεις, απαραίτητα αμινοξέα, και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Μπορούν να καταναλωθούν ολόκληρα ή να χρησιμοποιηθούν ως συστατικά για την παραγωγή λειτουργικών τροφίμων. Ταυτόχρονα έχουν θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο λόγω μειωμένης χρήσης γης, νερού κτλ

Ήδη σε πολλές χώρες παράγονται σε εμπορική κλίμακα, κάποιες εθνικές Αρχές Ασφάλειας Τροφίμων έχουν εκδώσει κατευθυντήριες και κανονιστικές οδηγίες για την παραγωγή εντόμων, ωστόσο, υπάρχει έλλειψη αξιολόγησης της τεχνολογικής κατάστασης των προϊόντων διατροφής που αναπτύσσονται με βρώσιμα έντομα. 

Επιστημονική μελέτη ερευνητών από τη Βραζιλία, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods στο Ειδικό τεύχος Novel Foods: From Traditional Consumption to Innovative Food Sources and Production Processes for Safety, Quality and Consumer Acceptance of Future Foods, ανέλυσε τις αναδυόμενες τεχνολογικές και επιστημονικές εφαρμογές των εδώδιμων εντόμων στη βιομηχανία τροφίμων μέσω μιας προοπτικής μελέτης εγγράφων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και ερευνητικών άρθρων. 

Αυτή η μελέτη εξέτασε έγγραφα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, που σχετίζονται με βρώσιμα έντομα ενώ αναλύθηκαν τα νέα επιστημονικά άρθρα σχετικά με το θέμα μέσω μιας υβριδικής μεθόδου ανασκόπησης.

Τα κύρια έντομα που παράγονται, όπως έδειξε η ανασκόπηση ήταν οι μεταξοσκώληκες, οι μέλισσες, τα σκαθάρια, οι αλευροσκούληκες, οι γρύλοι και τα τζιτζίκια. Οι απομονώσεις πρωτεϊνών ήταν η κυρίαρχη τεχνολογία, καθώς λειτουργούν ως συστατικό σε προϊόντα διατροφής ή συμπληρώματα.

Στα συμπεράσματα της μελέτης περιλαμβάνεται η παραδοχή πως  η εφαρμογή βρώσιμων εντόμων στη βιομηχανία τροφίμων δείχνει τάση ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, υποδηλώνοντας ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια για επενδύσεις στην έρευνα και την αγορά. Να σημειωθεί πως τη χρονιά που ο FAΟ δημοσίευσε την έκθεση «Βρώσιμα έντομα: μελλοντικές προοπτικές για την ασφάλεια των τροφίμων και των ζωοτροφών» το 2013 σημειώθηκε και «έκρηξη» των αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας σχετικά με τα βρώσιμα έντομα.

Για τον δυτικό κόσμο, η πολιτισμική απόρριψη της εντομοφαγίας μπορεί να θεωρηθεί εμπόδιο για περισσότερη συμπερίληψη των εντόμων ως τροφή, αλλά αυτό μπορεί να ξεπεραστεί με εκπαιδευτικές δράσεις, όπως αισθητηριακές μελέτες ευθυγραμμισμένες με πανεπιστήμια, βιομηχανία και καταναλωτές, καθώς και άλλα έργα για τη διάδοση της επιστήμης και της τεχνολογίας αυτό το θέμα. Η ανάπτυξη τροφών που περιέχουν πλήρη σκόνη εντόμων ή απομονωμένη πρωτεΐνη ως συστατικό μπορεί να είναι μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία για τη μείωση της προκατάληψης για την κατανάλωση του, ενώ η ικανότητα των εντόμων να ενισχύουν τις θρεπτικές ιδιότητες μιας πληθώρας από τα τρόφιμα που καταναλώνονται παγκοσμίως, όπως τα μπισκότα, τα ζυμαρικά και τα μπράουνις, πρέπει να ενισχυθούν.

Η έλλειψη νομοθεσίας σχετικά με την εκτροφή εντόμων και την ανθρώπινη κατανάλωσή τους σε ορισμένες χώρες πρέπει επίσης να αξιολογηθεί προκειμένου να διευκολυνθούν οι συνθήκες παραγωγής και επεξεργασίας εντόμων.

Συνολικά, η χρήση εντόμων στη βιομηχανία τροφίμων φαίνεται να αντιπροσωπεύει μια μεγάλη ευκαιρία για ανάπτυξη προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία, εκτός από τη δυνητική κάλυψη της ζήτησης χωρών που βρίσκονται σε κατάσταση επισιτιστικής και διατροφικής ανασφάλειας.

Για να διαβάσετε την μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο