Απέτυχε για άλλη μία φορά η προσπάθεια εισαγωγής στην Ελλάδα επικίνδυνου σουσαμιού.
Για σοβαρό κίνδυνο από σουσάμι προέλευσης Νιγηρίας, ενημέρωσαν σήμερα οι Ελληνικές Αρχές το Ευρωπαϊκό Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ, για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF). Μετά από έλεγχο σε φορτίο με σουσάμι κατά τη διάρκεια εισαγωγής του στα σύνορα, εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαιτεί την απουσία σαλμονέλας στα 25g όμως οι αναλύσεις έδειξαν παρουσία σε 1 από τα 10 δείγματα των 25g. To φορτίο δεσμεύτηκε από τις αρχές και δεν πρόλαβε να διατεθεί στην ελληνική αγορά.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αρχές μπλοκάρουν φορτία με σουσάμι στα σύνορα. Το τελευταίο περιστατικό πριν από τρεις ημέρες, αφορούσε σε σουσάμι από το Σουδάν (1η Απριλίου) ενώ και στις 30 Μαρτίου οι αρχές δέσμευσαν 3 φορτία με σουσάμι επίσης από το Σουδάν. Μολυσμένο με σαλμονέλα σουσάμι από τη Νιγηρία απορρίφθηκε στα ελληνικά σύνορα και στις 21 Μαρτίου. Την 1η Μαρτίου εντοπίστηκε μολυσμένο με σαλμονέλα σουσάμι προέλευσης Τουρκίας.
Το σουσάμι είναι η πρώτη ύλη για ταχίνι όπως και για χαλβά, παστέλι και ταχινόπιτα τα οποία αποτελούν σημαντικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής των Ελλήνων και κυρίως τις ημέρες της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα. Επειδή η ζήτηση δεν μπορεί να ικανοποιηθεί από την τοπική παραγωγή τα περισσότερα προϊόντα παρασκευάζονται από εισαγόμενο σουσάμι. Η μεγαλύτερη ποσότητα σουσαμιού που πωλείται στην Ελλάδα είναι εισαγόμενη, από Σουδάν, Νιγηρία και Ινδία καθώς η καλλιέργειά του έχει εγκαταλειφτεί επειδή αποθήκευσή του είναι δύσκολη ως προς την διατήρηση της ποιότητας.
Η σαλμονέλα είναι από τους πιο κοινούς παθογόνους μικροοργανισμούς στα τρόφιμα και τα βακτήρια της σαλμονέλας είναι η πιο συχνά αναφερόμενη αιτία τροφιμογενούς ασθένειας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, επηρεάζει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και προκαλεί περισσότερους από 100.000 θανάτους κάθε χρόνο. Αν και σε μερικούς ανθρώπους η σαλμονέλωση μπορεί να είναι ασυμπτωματική, οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν διάρροια, κοιλιακές κράμπες και πυρετό μέσα σε 8 έως 72 ώρες μετά την κατανάλωση του μολυσμένου τροφίμου. Πρόσθετα συμπτώματα μπορεί να είναι ρίγη, πονοκέφαλος, ναυτία και έμετος. Τα συμπτώματα συνήθως σταματούν μέσα σε 4 έως 7 ημέρες.