cibum team
Τροφιμογενές νόσημα αποκαλείται κάθε νόσημα που προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμου ή νερού.
Έχουν περιγραφεί περισσότερα από 250 διαφορετικά τροφιμογενή νοσήματα. Τα συχνότερα αναγνωριζόμενα είναι αυτά που προκαλούνται από τα βακτήρια Campylobacter spp., Salmonella spp., Shigella spp. και εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο (EHEC), καθώς και από μια ομάδα ιών, που είναι γνωστοί με την ονομασία νοροϊοί.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, στις ΗΠΑ πεθαίνουν κάθε χρόνο περίπου 3.000 άνθρωποι από αυτά τα νοσήματα.
Παράλληλα, μολύνονται 1 στους 6 Αμερικανούς (!), ενώ 128.000 άνθρωποι καταλήγουν να νοσηλευτούν στα νοσοκομεία με ήπια ή βαρύτερα συμπτώματα.
Η μη κερδοσκοπική εταιρεία STOP Foodborne Illness έχει ξεκινήσει καμπάνια, ζητώντας από το ευρύ κοινό να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις τροφιμογενείς ασθένειες,
«Ό, τι κάνουμε, κάνουμε για να σταματήσουμε να χάνουν τη ζωή τους 3000 άνθρωποι από κάτι τόσο θεμελιώδες όσο το φαγητό. Το STOP, μαζί με τη βιομηχανία, τους ρυθμιστικούς οργανισμούς και τους καταναλωτές επικεντρώνεται στην αλλαγή συμπεριφοράς και διαδικασιών για τη βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων για το καλύτερο καλό», εξηγεί το STOP.
Αυτόν τον μήνα σε αναγνώριση των ετήσιων προσπαθειών του μήνα για την εκπαίδευση σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, η ομάδα διοργάνωσε έναν έρανο που ονομάζεται STOP3000.
Στόχος είναι να διατεθεί το ποσό σε δράσεις για αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς και των διαδικασιών σχετικά με τη βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων.
Με πληροφορίες από FSN
Απίστευτο: Κόμπρα δάγκωσε και σκότωσε chef 20 λεπτά μετά τον αποκεφαλισμό!
Η επιδημία Giardiasis στην Ιταλία από μολυσμένο νερό βρύσης
ΗΠΑ: Η Dole ανακαλεί συσκευασίες με φρέσκο μαϊντανό λόγω E.coli
Δηλητηρίαση 14 θαμώνων σε εστιατόριο από μονοξείδιο του άνθρακα στο Χονγκ Κονγκ
Μόλυνση τροφίμων: Ποια τρόφιμα είναι επιρρεπή σε ποια παθογόνα και γιατί