Τα βαρέα μέταλλα στο μέλι αποτελούν “δείκτη” μόλυνσης του περιβάλλοντος.
Το μέλι εκτιμάται για τα υψηλά θρεπτικά και φαρμακευτικά του οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της φυσικής αντοχής, της καταπολέμησης της κόπωσης, της αντιμετώπισης των ελλείψεων τροφίμων και της βελτίωσης της πέψης. Ωστόσο, οι μέλισσες εκτίθενται συνεχώς σε ρύπους στις περιοχές αναζήτησης τροφής κοντά στις κυψέλες τους, καθώς αλληλεπιδρούν με τον αέρα, το έδαφος, το νερό και τη βλάστηση και μεταφέρουν ρύπους που συναντούν στις κυψέλες τους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | LIDL Ie: Επείγουσα ανάκληση μολυσμένων τυριών – Μπορεί να προκαλέσουν εμετό και διάρροια
Σύμφωνα με μελέτη, για να είναι απαλλαγμένο από ρύπους το μέλι, πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι ακόλουθες προϋποθέσεις: το μελισσοκομείο πρέπει να βρίσκεται σε οικολογική περιοχή, απαλλαγμένη από βιομηχανικούς ρύπους ή εντατικές καλλιέργειες που υποβάλλονται σε επεξεργασία με φυτοφάρμακα, όπως δεν επιτρέπεται και η χρήση οποιουδήποτε αντιβιοτικού.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Βούτυρο: Τι θα συμβεί όταν μειώσετε την κατανάλωση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έκπληξη, το πιάτο που ψηφίστηκε ως το καλύτερο στον κόσμο και άφησε στη 2η θέση την πίτσα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Λαζάνια: Το κοινό λάθος που μπορεί να καταστρέψει το πιάτο
Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Environmental Pollution η πρώτη μεγάλη μελέτη βιοπαρακολούθησης που εξετάζει το περιεχόμενο και τη γεωγραφική διαφοροποίηση των μετάλλων που προκαλούν ανησυχία για τη δημόσια υγεία – αρσενικό (As), μόλυβδος (Pb), κάδμιο (Cd), νικέλιο (Ni), χρώμιο (Cr) και κοβάλτιο ( Co)—σε δείγματα μελιού στις ΗΠΑ.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πως αντέδρασαν οι κολοσσοί τροφίμων στην απαγόρευση του καρκινογόνου πρόσθετου στις ΗΠΑ
Οι μέλισσες εκτίθενται σε χημικές ουσίες με διάφορους τρόπους: εισπνέοντας ενώ πετούν στον αέρα και συλλέγουν μέταλλα που συνδέονται με σωματίδια (PM) ή σωματίδια εδάφους στο τριχωτό, κατάποση μετάλλων από το νερό που πίνουν ή χρησιμοποιούν για να αραιώσουν το μέλι και να δροσίσουν την κυψέλη και δευτερευόντως συλλογή μετάλλων από γύρη και νέκταρ από φυτά που αναπτύσσονται στο έδαφος, το νερό και τον αέρα που μπορεί να είναι μολυσμένα με βαρέα μέταλλα. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις επηρεάζουν την ποιότητα του μελιού που παράγουν, καθιστώντας το, έναν δυνητικά πολύτιμο δείκτη για τη μόλυνση του περιβάλλοντος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η Pepsi κατηγορείται για παράνομες συμφωνίες τιμολόγησης με μεγάλο σουπερμάρκετ
Ευρήματα
Οι μέσες (υψηλότερες) τιμές (σε μg/kg) ήταν 3,8 (170) για το As, 8,0 (451) για το Pb και 0,75 (8,1) για το Cd. Αυτές οι τιμές, καθώς και οι μέσες (υψηλότερες) συγκεντρώσεις 29,5 (516) για το Ni, 14,3 (166) για το Co και 19,6 (11) για το Cr, ήταν σημαντικά χαμηλότερες από τους παγκόσμιους μέσους όρους που αναφέρθηκαν σε άλλες χώρες.
Για παράδειγμα το αρσενικό σε μέλι στην Ελλάδα ήταν 690 μg/kg, Karabagias et al., 2016, στη Sienna της Ιταλίας ήταν 7,0 μg/kg, στην Ουγγαρία 16,0 μg/kg, στην Κροατία 19,7 μg/kg, στη Νέα ζηλανδία 80 μg/kg, και στη Σαουδική Αραβία 81,4 μg/kg. Στη Μελέτη για το ελληνικό μέλι τα μέλια πεύκου είχαν 92,5% υψηλότερη συνολική περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία, σε σύγκριση με τα θυμαρίσια μέλια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο ύπουλος κίνδυνος που κρύβει το λούσιμο στο κομμωτήριο
Οι υπολογισμοί κινδύνου για την υγεία με βάση το πηλίκο κινδύνου (HQ) και τον δείκτη κινδύνου (HI) ήταν κάτω από 1 για μια ημερήσια κουταλιά της σούπας (21 g) κατανάλωσης μελιού, υποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχουν δυσμενείς ανησυχίες για την υγεία για παιδιά και ενήλικες στις ΗΠΑ, και όλα τα δείγματα έπεσαν κάτω από το 1,0 × 10 −6 κατώφλι για καρκινογόνο κίνδυνο από As. Το αρσενικό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ως γνωστό καρκινογόνο και οι κίνδυνοι έκθεσης σε αυτόν τον ρύπο στο πόσιμο νερό και η εισπνοή σε επαγγελματικούς χώρους (π.χ. τήξη μετάλλων) μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνους του δέρματος, των πνευμόνων, της ουροδόχου κύστης και άλλων εσωτερικών οργάνων
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προειδοποίηση υψηλότερου κινδύνου για τα μολυσμένα μανιτάρια – Μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και θάνατο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ωμή πατάτα στους μαύρους κύκλους και ωμή μπριζόλα σε μαυρισμένο μάτι – Όντως λειτουργούν;
Αυτή η μελέτη παρέχει βασικές τιμές των συγκεντρώσεων μετάλλων στο μέλι που μπορεί να είναι χρήσιμες για την παρακολούθηση των μελλοντικών τάσεων ρύπανσης, τον εντοπισμό περιοχών-στόχων όπου οι μειώσεις των εκπομπών ή οι προσπάθειες αποκατάστασης είναι πιο κρίσιμες και διευκολύνοντας την ανακάλυψη των περιβαλλοντικών εκθέσεων και της έρευνας για τις επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.
Μάθετε να ερμηνεύετε τις μελέτες,αν δεν μπορείτε ρωτήστε ενα καθηγητη στην Ελλάδα έχουμε πολλούς στα πανεπιστήμια.μην γράφετε υπερβολές για λίγα κλικ παραπάνω.