Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
27.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Χανιά: Χρήση νέων τεχνολογιών στην ελαιοκαλλιέργεια

ΑρχικήΝέαΧανιά: Χρήση νέων τεχνολογιών στην ελαιοκαλλιέργεια
spot_img

cibum team

   H εξέλιξη των μελετών για την ελαιοκαλλιέργεια με την χρήση νέων τεχνολογιών, αποτελεί βασικό στόχο του ερευνητικού έργου, «Βιολογική και Συμβατική ελαιοκαλλιέργεια ποικιλίας Κορωνέικης στην Περιφέρεια Κρήτης. Μελέτη αξιολόγησης με βάση το κόστος παραγωγής» που πραγματοποιείται από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης (Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Κρήτη-Πράσινη Ανάπτυξη).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΜΑΙΧ, στο πλαίσιο του έργου, διάρκειας δύο ετών, εγκαταστάθηκε ένας μετεωρολογικός σταθμός από μέλη του μη κερδοσκοπικού φορέα «Καιρών Κρήτες», στα κτήματα Φιλίππου του Δημήτρη Σχοινοπλοκάκη, στις Λουσακιές Κισσάμου. Ο σταθμός φέρει πλήρες σετ οργάνων και έχει τη δυνατότητα αντικειμενικών καταγραφών δεδομένων που θα εξυπηρετούν τους σκοπούς του ερευνητικού έργου. Την επίβλεψη της εγκατάστασης είχε ο μετεωρολόγος, Μανώλης Λέκκας.

  
   Ο μετεωρολογικός σταθμός διαθέτει αυτόματη λήψη δεδομένων υψηλής ακρίβειας, πλήθους παραμέτρων, όπως θερμοκρασία αέρα, σχετική υγρασία, θερμοκρασία και υγρασία εδάφους, ροή θερμότητας στο έδαφος, ολική ηλιακή και φωτοσυνθετικά ενεργή ακτινοβολία, ταχύτητα και διεύθυνση ανέμου και βροχόπτωση. Η καταγραφή των μετεωρολογικών και μικρομετεωρολογικών στοιχείων πραγματοποιείται με χρονικό βήμα δεκαλέπτου.

   Παράλληλα και για τις ανάγκες του έργου χρησιμοποιήθηκε σύστημα μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (drone) που αποκτήθηκε από το ΜΑΙΧ που χρησιμοποιήθηκε για τη συλλογή φωτογραφιών από ειδική πολυφασματική κάμερα, ικανή να καταγράφει τόσο στο ορατό, όσο και στο υπέρυθρο φάσμα, με μεγάλη χωρική λεπτομέρεια. Με αυτά τα δεδομένα μπορεί να εκτιμάται η φυσική κατάσταση μεμονωμένων δένδρων ελιάς, ο εντοπισμός συμπτωμάτων καταπόνησης στα φύλλα και η διαφοροποίηση της κατάστασης τους σε διάφορα τμήματα της κόμης, αλλά και, μαρκοπρόθεσμα, η εκτίμηση παραγωγής σε πρώιμο στάδιο.
Πηγή: ΑΠΕ


Δείτε:
Μισθός ξενοδοχοϋπαλλήλων: 792€ ο χαμηλότερος. Αναλυτικά οι μισθοί 

Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Επίδομα 534 €. Τι δικαιούνται οι εποχικοί εργαζόμενοι είτε προσληφθούν είτε όχι  

Ποια είναι η βιταμίνη που βοηθά στη σύλληψη και «πολεμά» την υπογονιμότητα 

VEGAN: Εγκρίθηκε το πρώτο κοτόπουλο εργαστηρίου 

Επιστήμη: Βρέθηκε γονίδιο σε πουλερικά που ενισχύει την άμυνα στο Campylobacter 

H πιστοποίηση ποιότητας προϊόντων της ΕΕ. Ετικέτες ποιότητας. ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ, βιολογικά. 

Κατακτά και την γαλλική αγορά η ελληνική Stevia. Η Stevia Hellas επεκτείνει τις εξαγωγές στο εξωτερικό. 

Επιστήμονες τροφίμων: Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου 

Euro … μπάρμπεκιου: Ελληνική συμμετοχή με burger μουσακά! 

Το δικό σου super food μπορεί για μένα να είναι junk food 

FAO: Ο δείκτης τιμών τροφίμων εκτινάχθηκε στο υψηλότερο δεκαετίας 

IFST: Διαδικτυακό σεμινάριο «αισθήσεις και αντίληψη φαγητού» 

EFSA: «ΟΧΙ» στο διοξείδιο του τιτανίου και στις ζωοτροφές 

Alert: Σειρά κρουσμάτων σαλμονέλωσης από πεπόνια σε 12 Ευρωπαϊκές χώρες 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επαναχρησιμοποίηση περισσευμάτων τροφίμων από την βιομηχανία – Η άγνωστη πρακτική στους καταναλωτές

Η επαναχρησιμοποίηση περισσευμάτων και μη συμμορφούμενων είναι θεμιτή πρακτική στην βιομηχανία τροφίμων, γνωστή ως rework, που απαιτεί μεγάλη προσοχή από τις επιχειρήσεις τροφίμων και τις Αρχές.

Απάτη τροφίμων: Πιο συχνή και πιο επικίνδυνη από ότι πιστεύετε

Η απάτη τροφίμων υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων - Τι μπορεί να κάνει ο καταναλωτής.

Εμφιαλωμένα νερά: Κίνδυνος για τους Ευρωπαίους – Νέα παρέμβαση της Foodwatch

"Nestlé: Σταμάτα την απάτη με νερό σε πλαστικά μπουκάλια!" είναι ο τίτλος της νέας εκστρατείας της Οργάνωσης προστασίας καταναλωτών Foodwatch.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα