Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
17.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

«Μαγικά μανιτάρια»: Ραγδαία άνοδος της χρήσης των παραισθησιογόνων – Αυτοί είναι οι κίνδυνοι για την υγεία

ΑρχικήΝέαΥγεία«Μαγικά μανιτάρια»: Ραγδαία άνοδος της χρήσης των παραισθησιογόνων - Αυτοί είναι οι κίνδυνοι για την υγεία
spot_img

Νέα μελέτη καταγράφει εντυπωσιακή αύξηση της χρήσης των «μαγικών μανιταριών» και προειδοποιεί για τις επιπτώσεις τους.

Η ψιλοκυβίνη, η παραισθησιογόνος ουσία που συναντάται στα λεγόμενα «μαγικά μανιτάρια», γνωρίζει ραγδαία άνοδο στη χρήση της τα τελευταία χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με νέα μελέτη του University of Colorado Anschutz Medical Campus και του Rocky Mountain Poison and Drug Safety, η χρήση της έχει αυξηθεί σημαντικά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με εντυπωσιακά ποσοστά ιδιαίτερα μεταξύ των νέων και των ηλικιωμένων.

- Advertisement -

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine, βασίστηκε σε στοιχεία από πέντε εθνικές έρευνες. Mεταξύ 2019 και 2023, η ισόβια χρήση ψιλοκυβίνης αυξήθηκε από 10% σε 12,1% στον ενήλικο πληθυσμό, μια αύξηση που μεταφράζεται σε περισσότερα από 6 εκατομμύρια νέα άτομα.

Ακόμη πιο χαρακτηριστικά, η χρήση της κατά το προηγούμενο έτος αυξήθηκε κατά 44% μεταξύ των 18-29 ετών και κατά 188% στους άνω των 30. Η ψιλοκυβίνη ξεπέρασε πλέον τη χρήση παραδοσιακών ναρκωτικών όπως η κοκαΐνη, το LSD ή τα παράνομα οπιοειδή, γεγονός που αντανακλά την αλλαγή στάσης της κοινωνίας απέναντι στις ψυχεδελικές ουσίες.

Οι ερευνητές συνδέουν την αυξημένη χρήση με την αποποινικοποίηση ή νομιμοποίηση της ουσίας σε αρκετές πολιτείες, καθώς και με το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις πιθανές θεραπευτικές της ιδιότητες. Άτομα με ψυχικές παθήσεις, όπως κατάθλιψη, άγχος ή χρόνιο πόνο, ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν χρήση ψιλοκυβίνης, υποδηλώνοντας μια τάση αυτοθεραπείας.

Παράλληλα, καταγράφεται ανησυχητική αύξηση 201% στους ενήλικες, 317% στους εφήβους και 723% στα παιδιά. Ωστόσο, αυτές οι περιπτώσεις σπάνια καταγράφονται επαρκώς στα νοσοκομειακά δεδομένα, γεγονός που αποκαλύπτει ένα κρίσιμο κενό στην ιατρική παρακολούθηση.

«Εάν τα νοσοκομεία και οι φορείς δημόσιας υγείας δεν κατανοούν το εύρος της χρήσης, δεν μπορούν να ανταποκριθούν σωστά», επισημαίνει ο Dr. Joshua Black, συν-επικεφαλής της μελέτης. Η ανάγκη για εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και για ενίσχυση των εργαλείων παρακολούθησης είναι πλέον επιτακτική.

Πρέπει να τονιστεί πως η ψιλοκυβίνη παραμένει ακόμα μη εγκεκριμένη από τον FDA για ιατρική χρήση, αν και μελετάται εντατικά ως πιθανή θεραπεία για το PTSD, την κατάθλιψη και τις εξαρτήσεις.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα