Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυτές είναι οι 7 πιο υγιεινές τροφές – Εσείς ποιες καταναλώνετε;

ΑρχικήΟικιακάΑυτές είναι οι 7 πιο υγιεινές τροφές - Εσείς ποιες καταναλώνετε;
spot_img

cibum team

Μπορεί οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας εκατομμυρίων ανθρώπων, ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν πως μικρές αλλαγές στο διαιτολόγιο μας μπορούν να τα κάνουν περιττά.

Μάλιστα, πολλές από τις υγιεινές και ωφέλιμες τροφές είναι πολύ κοινές και όχι ακριβές.

Δείτε τις 7 πιο υγιεινές τροφές που πρέπει να εντάξετε στο διαιτολόγιό σας

Καρύδια

Τα καρύδια είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και είναι από τους καλύτερους ξηρούς καρπούς που θα μπορούσατε να καταναλώσετε. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, μια χούφτα καρύδια περιέχουν τη διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών από οποιονδήποτε άλλο ξηρό καρπό.

Προσοχή: τα καρύδια αλλοιώνονται από τον ήλιο ενώ αν εκτεθούν στον αέρα είναι πιθανό να πικρίσουν, καθώς τα έλαια που περιέχουν οξειδώνονται και δημιουργούν αυτήν την πικρή γεύση. Αν θέλετε να τα συντηρήσετε παραπάνω, βάλτε τα σε ένα αεροστεγές δοχείο και τοποθετήστε τα στο ψυγείο.

Ντομάτες

Οι ντομάτες έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που έχει την ιδιότητα να αυξάνεται με το μαγείρεμα, εν αντιθέσει με τις περισσότερες θρεπτικές ουσίες που μειώνονται.

Υπάρχουν πολλές έρευνες που διατείνονται ότι η μακροχρόνια κατανάλωση ντομάτας συνδέεται με μικρότερο ρίσκο καρδιαγγειακών νοσημάτων, κάποιων μορφών καρκίνου αλλά και την προστασία του δέρματος από αλλοιώσεις του χρόνου.

Μήλο

Όλοι έχουμε ακούσει το παλιό ρητό «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα». Ωστόσο, ο ιδανικός τρόπος να το καταναλώσουμε για να επωφεληθούμε από όλες τις βιταμίνες του, είναι να μην το καθαρίσουμε. Όλη η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες (4,5 γρ.) βρίσκεται στις φλούδες του, οπότε αν τις αφαιρέσουμε, χάνουμε το μεγαλύτερο ποσοστό από τα θρεπτικά συστατικά του.

Παράλληλα, στις φλούδες του μήλου εμπεριέχονται πολυφαινόλες, οι οποίες μειώνουν τη χοληστερίνη ενώ ευνοούν τα καλά βακτήρια του εντέρου, βελτιώνοντας το πεπτικό μας σύστημα. Προσοχή όμως: επειδή στις φλούδες του μήλου κατακάθονται φυτοφάρμακα, επιλέξτε μόνο μήλα βιολογικής καλλιέργειας για να καταναλώσετε με τις φλούδες.

Νεροκάρδαμο

Το νεροκάρδαμο είναι ένα φρέσκο μυρωδικό που βρίσκουμε σε μανάβικα και σουπερμάρκετ, ενώ έχει απίστευτες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ελάχιστες θερμίδες. Έχει πικάντικη γεύση και καταναλώνεται κυρίως μέσα σε σαλάτες. Φυτρώνει κυρίως σε άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς δεν ανήκει στην ελλαδική χλωρίδα και είναι ανοιξιάτικο και καλοκαιρινό φυτό.

Περιέχει 4 φορές παραπάνω Β-Καροτίνη από το μήλο ενώ έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, θρεπτικές ουσίες που βοηθούν στην ομορφιά και τη νεότητα. Επίσης, λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης του και προλαμβάνει τον καρκίνο αλλά και δρα θεραπευτικά στα κύτταρα που έχουν διαβρωθεί από τον καρκίνο.

Βρώμη

Η βρώμη είναι το superfood που θα πρέπει οπωσδήποτε να βάλετε στην καθημερινή σας διατροφή αλλά και σε εκείνη των παιδιών σας. Περιέχει δυο σημαντικές διαλυτές φυτικές ίνες, τη Β-γλυκάνη και το αβενοανθραμίδιο, που βοηθούν μαζί στην καταπολέμηση καρδιαγγειακών νοσημάτων που συνδέονται με την παχυσαρκία, όπως το έμφραγμα και ο διαβήτης τύπου Β. Έρευνες έχουν δείξει ότι η καθημερινή ή η συχνή κατανάλωση βρώμης ρίχνει την πίεση καθώς και την «κακή» χοληστερίνη (LDL).

Παράλληλα, η βρώμη αποτελεί το ιδανικό πρωινό καθώς δημιουργεί αίσθημα κορεσμού και γεμίζει ενέργεια τον οργανισμό, ώστε να ξεκινήσει σωστά την ημέρα του.

Φακές

Οι φακές αποτελούν μέρος της διατροφής του ανθρώπου παγκοσμίως εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αποτελούν μια χαμηλού κόστους πηγή φυτικής πρωτεΐνης και φυτικών ινών ενώ μειώνουν τη χοληστερίνη, συντελούν στον μεταβολισμό του λίπους, καταπολεμούν τη φλεγμονή και δημιουργούν αίσθημα κορεσμού.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι ο… υγρός θεός της μεσογειακής διατροφής. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σύμφωνα με έρευνες, συνδέεται με λιγότερα εμφράγματα και άλλες παθήσεις σχετικές με την παχυσαρκία καθώς και χαμηλό ρίσκο εμφάνισης καρκίνου. Έρευνες δείχνουν ότι οι φαινόλες, που εμπεριέχονται στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο καταπολεμούν τα γονίδια που συνδέονται με το μεταβολικό σύνδρομο.

Με πληροφορίες από olivemagazine.gr

Δείτε σήμερα: 

Κακοποίηση στις κουζίνες: οι Chef της Βρετανίας ζητούν να αφαιρεθούν αστέρια Michelin από γνωστά εστιατόρια 

Βελόνες σε φράουλες: Αποσύρθηκαν οι κατηγορίες εναντίον της εργάτριας που κατηγορήθηκε για τη δολιοφθορά 

Ασφάλεια τροφίμων και το καλοκαίρι. Χρήσιμες οδηγίες  για να αποτρέψετε τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων. 

Μικροπλαστικά σε τρόφιμα και νερό: Είναι επιβλαβή για την υγεία; 

Απολύσεις ανεμβολίαστων εργαζομένων: Τι απαντά ο Α. Γεωργιάδης 

Πρωτοπορία: Η Unilever εισάγει ετικέτες αποτυπώματος άνθρακα στα τρόφιμα!

Burger King: Αντί για το μενού, έγραψαν «συγνώμη για την ταλαιπωρία» και παραιτήθηκαν!

Κρούσματα σαλμονέλας από ταχίνι σε πέντε Ευρωπαϊκές χώρες 

Απίστευτο: Παγωτό με γεύση μακαρόνια με τυρί από την KRAFT 

FODMAPs στα τρόφιμα: η νέα προσέγγιση στην διατροφή. Η “σωτηρία” για άτομα με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου. 

Έρχονται νέες ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Πώς να προωθήσετε την επιχείρησή σας μέσω των social media 

Είμαι ψυχολογικά έτοιμος να ξεκινήσω δίαιτα; Κάντε το τεστ να δείτε! 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

TÜV HELLAS (TÜV NORD): Food Defense training course σε συνεργασία με τo cibum.gr

Εισηγητής Νίκος Γδοντέλης, Βιολόγος MSc Food Science, σύμβουλος Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.

Γιατί οι σεφ επιμένουν στο κρέας και δεν δημιουργούν φυτικά πιάτα

Oι περισσότεροι σεφ συνεχίζουν να επικεντρώνονται στο κρέας και το ψάρι, παρά την παγκόσμια στροφή στη φυτική διατροφή.

Προσοχή σε δημοφιλές συμπλήρωμα για την αυπνία – Γιατί οι Αρχές της Δανίας το απαγόρευσαν

Ashwagandha: μαγικό βότανο της Αγιουρβέδα ή απορρυθμιστής ορμονών και αιτία αποβολών;
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα