Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έξι “κρυφά” συστατικά εντοπίστηκαν σε γνωστή μπάρα – Ανάκληση με ταξινόμηση υψηλού κινδύνου (Κατηγορία Ι)

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΈξι “κρυφά” συστατικά εντοπίστηκαν σε γνωστή μπάρα – Ανάκληση με ταξινόμηση υψηλού κινδύνου (Κατηγορία Ι)
spot_img

Και τα έξι συστατικά έχουν συνδεθεί με σοβαρά προβλήματα για την υγεία

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά έξι συστατικά, και μάλιστα επικίνδυνα για την υγεία μερίδας καταναλωτών είχε ξεχάσει να δηλώσει στην ετικέτα του προϊόντος η εταιρεία Kedake Inc., που εδρεύει στο Χιούστον του Τέξας. Μια επιθεώρηση ρουτίνας του FDA που αποκάλυψε ότι το προϊόν περιείχε σουσάμι, σόγια, σιτάρι, κίτρινο Νο. 5, κίτρινο Νο. 6 και Κόκκινο Νο. 6, και ανάγκασε την εταιρεία να εκδώσει ανάκληση για τα Las Ollas Botana Mix Snacks προτού έρθουν τα χειρότερα!

- Advertisement -

Σύμφωνα με την εταιρεία το πρόβλημα προκλήθηκε από σφάλμα σήμανσης κατά την παραγωγή αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνο για όσους έχουν αλλεργίες ή ευαισθησίες σε αυτά τα συστατικά, προκαλώντας δυνητικά σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.

Τα ανακαλούμενα Las Ollas Botana Mix Snacks πωλούνταν αποκλειστικά σε καταστήματα χονδρικής και λιανικής σε όλο το Τέξας και δεν ήταν διαθέσιμα για ηλεκτρονική αγορά. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί ασθένειες που να συνδέονται με την κατανάλωση αυτού του προϊόντος.

Τροφικές αλλεργίες

Οι τροφικές αλλεργίες και άλλα είδη τροφικής υπερευαισθησίας προκύπτουν όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά σε ορισμένες πρωτεΐνες που βρίσκονται στα τρόφιμα, και μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις που ενδέχεται να εκδηλωθούν με ήπια συμπτώματα όπως η κνίδωση και το πρήξιμο των χειλιών, αλλά και με πιο σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα, όπως η αναφυλαξία, που ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγήσει σε θανατηφόρα αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργικό σοκ.

Αλλεργιογόνα στην Ευρώπη (ΕΕ)

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η νομοθεσία επιτάσσει την αναγραφή των 14 βασικών αλλεργιογόνων στα τρόφιμα που διατίθενται στην αγορά:

  1. Σιτάρι (και άλλοι σπόροι των δημητριακών, όπως κριθάρι, σίκαλη, βρώμη)
  2. Σουσάμι
  3. Γάλα (και προϊόντα γάλακτος)
  4. Αυγά
  5. Ψάρια
  6. Σταυρανθή λαχανικά (όπως μπρόκολο, λάχανο, λάδι μουστάρδας, ραπανάκι)
  7. Καρκινοειδή (όπως γαρίδες, καβούρια)
  8. Φιστίκια (αράπικο φιστίκι)
  9. Αμύγδαλα (και άλλα είδη ξηρών καρπών, όπως καρύδια, φουντούκια, κάσιους)
  10. Σόγια
  11. Σέλινο
  12. Μερικοί καρποί και σπόροι (π.χ. καρύδια)
  13. Μουστάρδα
  14. Λούπινο (λουπίνο ή λούπιο)

Αλλεργιογόνα στις ΗΠΑ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο καταστατικός νόμος για την ασφάλεια των τροφίμων (Food Allergen Labeling and Consumer Protection Act, FALCPA) απαιτεί την αναγραφή των 8 βασικών αλλεργιογόνων:

  1. Σιτάρι (και άλλοι σπόροι των δημητριακών)
  2. Γάλα (και προϊόντα γάλακτος)
  3. Αυγά
  4. Φιστίκια
  5. Δέντρα ξηρών καρπών (π.χ. αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, κασιούς)
  6. Σόγια
  7. Σταυρανθή λαχανικά (π.χ. σέλινο, λάδι μουστάρδας)
  8. Καρκινοειδή (π.χ. γαρίδες, καβούρια)
  9. Σουσάμι

Επικινδυνότητα τεχνητών χρωμάτων

Τα τεχνητά χρώματα τροφίμων όπως το Κίτρινο Νο. 5, το Κίτρινο Νο. 6 και το Κόκκινο Νο. 6 είναι παντού σε καραμέλες, αναψυκτικά, παιδικά δημητριακά… και η ασφάλειά τους είναι υπό αμφισβήτηση.

Τα χρώματα που βρέθηκαν στις μπάρες είναι μάλιστα από αυτά που φέρουν τις περισσότερες συζητήσεις στην επιστημονική κοινότητα:

ΟνομασίαΆλλη ονομασίαΕΕ κωδικόςΑπόχρωση
Κίτρινο Νο. 5TartrazineE102Λαμπρό κίτρινο
Κίτρινο Νο. 6Sunset Yellow FCFE110Πορτοκαλί
Κόκκινο Νο. 6(απαγορευμένο σε Ε.Ε.)Έντονο κόκκινο

Συγκεκριμένα στην ΕΕ (και στην Ελλάδα) το Κίτρινο Νο. 5 και 6 είναι νόμιμα, αλλά με όρια χρήσης και υποχρεωτική επισήμανση (π.χ. «μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη δραστηριότητα και προσοχή των παιδιών»). Το Κόκκινο Νο. 6 (Red No. 6 ή Amaranth) έχει απαγορευτεί στην ΕΕ λόγω ανησυχιών για καρκινογένεση σε παλιότερες μελέτες σε ζώα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πρωινό και διαλειμματική νηστεία: Πότε είναι ωφέλιμο και πότε όχι – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Πως η ώρα του πρώτου γεύματος επηρεάζει τον οργανισμό και τον μεταβολισμό.

Τι μπορεί να προκαλέσει στα αυτιά σας η καθημερινή χρήση ακουστικών – Ειδικός εξηγεί

Γιατί είναι σημαντικό να τηρούνται βασικοί κανόνες καθαριότητας και χρήσης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα