Τρίτη, 25 Μαρτίου, 2025
17.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυγά και χοληστερόλη – Ανασκόπηση δεδομένων 48 ετών

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΑυγά και χοληστερόλη - Ανασκόπηση δεδομένων 48 ετών
spot_img

Οι παρατεταμένες παρανοήσεις σχετικά με τη διατροφική χοληστερόλη εξακολουθούν να αποτρέπουν ένα τμήμα του πληθυσμού από την κατανάλωση αυγών

Τα αυγά είναι μια βασική τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της χολίνης και της λουτεΐνης, που ωφελούν την υγεία του εγκεφάλου και των ματιών. Παρά τα διατροφικά τους πλεονεκτήματα, η κατανάλωση αυγών είναι αμφιλεγόμενη λόγω ανησυχιών σχετικά με τη διατροφική χοληστερόλη και την πιθανή σύνδεσή της με καρδιαγγειακά νοσήματα (CVD).

- Advertisement -

Ιστορικά, οι διατροφικές οδηγίες περιόρισαν την πρόσληψη χοληστερόλης κάτω από 300 mg/ημέρα, μειώνοντας σημαντικά την κατανάλωση αυγών. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα υποδηλώνει ότι η διατροφική χοληστερόλη έχει ελάχιστη επίδραση στη χοληστερόλη του ορού για τα περισσότερα άτομα, οδηγώντας στην άρση των περιορισμών χοληστερόλης στις διατροφικές οδηγίες των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) το 2015. Ωστόσο, οι απαρχαιωμένες αντιλήψεις συνεχίζουν να διαμορφώνουν διατροφικές επιλογές, περιορίζοντας την κατανάλωση αυγών παρά τα αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία τους. 

Η μελέτη

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients , ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο εξέτασαν τις μακροπρόθεσμες τάσεις, τα πρότυπα και τους καθοριστικούς παράγοντες της κατανάλωσης αυγών για 48 χρόνια, εντοπίζοντας εμπόδια που εξακολουθούν να επηρεάζουν την πρόσληψη.

Τα δεδομένα για αυτήν τη μελέτη συλλέχθηκαν από συμμετέχοντες στη Μελέτη Rancho Bernardo, σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου. Το αρχικό δείγμα περιελάμβανε 6.326 άνδρες και γυναίκες που εγγράφηκαν μεταξύ 1972 και 1974, οι οποίοι ανέφεραν την εβδομαδιαία κατανάλωση αυγών τους μέσω ερευνών που διεξήχθησαν από τους ίδιους. Οι αξιολογήσεις παρακολούθησης διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια κλινικών επισκέψεων το 1988-1991 (n=1.627), το 1992-1996 (n=1.385) και μια ταχυδρομική έρευνα το 2021 (n=710), όπου αξιολογήθηκαν επίσης τα αντιληπτά εμπόδια στην πρόσληψη αυγών.

Η έρευνα 1972-1974 χρησιμοποίησε μια ανοιχτή ερώτηση για τη μέτρηση της πρόσληψης αυγών, ενώ οι μεταγενέστερες αξιολογήσεις χρησιμοποίησαν το ερωτηματολόγιο Willett Food Frequency Questionnaire (FFQ). Για λόγους συνέπειας, οι απαντήσεις FFQ εναρμονίστηκαν με την αρχική μορφή ανοιχτού τύπου μετατρέποντας τις κατηγορίες απαντήσεων σε εβδομαδιαίες εκτιμήσεις πρόσληψης. Επιπλέον, διεξήχθη μια ανάλυση πολλαπλών απαντήσεων για να ληφθούν υπόψη οι συμμετέχοντες που ανέφεραν περισσότερους από έναν λόγους για τον περιορισμό της κατανάλωσης αυγών.

Αποτελέσματα Μελέτης

Κατά τη διάρκεια της περιόδου των 48 ετών, η κατανάλωση αυγών παρουσίασε διακυμάνσεις ως απάντηση στις αλλαγές των διατροφικών οδηγιών. Το 1972-1974, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν κατά μέσο όρο 3,6 αυγά την εβδομάδα. Μέχρι το 1988-1991, ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί σε 1,8 αυγά την εβδομάδα, αντανακλώντας την ευρεία υιοθέτηση των διατροφικών συστάσεων που περιορίζουν τη χοληστερόλη. Αυτή η χαμηλότερη πρόσληψη παρέμεινε το 1992-1996, αλλά αυξήθηκε σε 3,4 αυγά την εβδομάδα το 2021, σχεδόν επιστρέφοντας στα αρχικά επίπεδα.

Οι άνδρες κατανάλωναν συνεχώς περισσότερα αυγά από τις γυναίκες σε όλες τις χρονικές στιγμές. Για παράδειγμα, από το 1972 έως το 1974, οι άνδρες κατανάλωναν κατά μέσο όρο 4,1 αυγά την εβδομάδα, σε σύγκριση με 3,2 αυγά για τις γυναίκες. Η τάση αυτή συνεχίστηκε σε όλη την περίοδο της μελέτης, με στατιστικά σημαντικές διαφορές να παρατηρούνται κάθε φορά. Παρά αυτές τις διαφορές φύλου, τα πρότυπα κατανάλωσης αυγών στις ίδιες ηλικιακές ομάδες παρέμειναν σταθερά με την πάροδο του χρόνου, υποδηλώνοντας ότι τα άτομα τείνουν να διατηρούν τις διατροφικές τους συνήθειες πρώιμης ζωής και στα επόμενα χρόνια.

Η ανάλυση παλινδρόμησης αποκάλυψε ότι το 1972-1974, τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη και εκείνα που έπαιρναν φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης κατανάλωναν σημαντικά λιγότερα αυγά την εβδομάδα. Ωστόσο, μέχρι το 2021, αυτές οι συσχετίσεις είχαν εξαφανιστεί, υποδεικνύοντας ότι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ενημερωμένες διατροφικές οδηγίες είχε αυξηθεί. Το επίπεδο εκπαίδευσης συσχετίστηκε θετικά με την πρόσληψη αυγών τα πρώτα χρόνια, αλλά δεν είχε σημαντικό αντίκτυπο το 2021.

Όσον αφορά τα αντιληπτά εμπόδια στην κατανάλωση αυγών, το 22,1% των ερωτηθέντων το 2021 ανέφεραν ότι περιόρισαν σκόπιμα την πρόσληψή τους. Ενώ το 10,2% ανέφερε την περιεκτικότητα των αυγών σε χοληστερόλη, ένα μεγαλύτερο ποσοστό (25,5%) ανέφερε πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων των συστάσεων των γιατρών λόγω των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης τους. Ένα μικρότερο ποσοστό (6,4%) περιόρισε την πρόσληψη λόγω προσωπικών γευστικών προτιμήσεων και μόνο το 1,3% απέφυγε τα αυγά λόγω αλλεργιών. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι ξεπερασμένες διατροφικές συμβουλές εξακολουθούν να επηρεάζουν τη συμπεριφορά των καταναλωτών παρά τις αλλαγές στις επίσημες συστάσεις.

Οι αναλύσεις ευαισθησίας έδειξαν ότι τα άτομα που δεν συμμετείχαν στην έρευνα του 2021 ήταν πιο πιθανό να είναι άνδρες, νεότεροι και να έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο στην αρχή. Είχαν επίσης υψηλότερα ποσοστά διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη και χρήση φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερόλης, αλλά ανέφεραν ελαφρώς χαμηλότερη κατανάλωση αυγών κατά την εγγραφή τους. Αυτό υποδηλώνει πιθανή προκατάληψη επιζώντων, που σημαίνει ότι οι απαντήσεις του 2021 ενδέχεται να μην αντιπροσωπεύουν πλήρως τις ευρύτερες τάσεις του πληθυσμού.

Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι οι παρατεταμένες παρανοήσεις σχετικά με τη διατροφική χοληστερόλη εξακολουθούν να αποτρέπουν ένα τμήμα του πληθυσμού από την κατανάλωση αυγών, ιδιαίτερα εκείνων με υψηλή χοληστερόλη που έλαβαν παρωχημένες ιατρικές συμβουλές.

Επιπλέον, επειδή η μελέτη μέτρησε μόνο την κατανάλωση ολόκληρων αυγών και δεν συμπεριέλαβε αυγά που καταναλώθηκαν σε ανάμεικτα πιάτα, η συνολική πρόσληψη μπορεί να υποτιμηθεί.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σόγια και προϊόντα σόγιας : Επίσημη προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο – Σύσταση να μην προσφέρεται και χρησιμοποιείται σε εστιατόρια!

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας συνιστούν την αποφυγή προϊόντων σόγιας από τη μαζική εστίαση

Εσείς γνωρίζετε πόσα γλυκαντικά καταναλώνετε; Τα απογοητευτικά αλλά και αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης

Το κόλπο της βιομηχανίας τροφίμων για να μην φαίνεται ότι ξεπερνά το νομοθετημένα όρια για την παρουσία γλυκαντικών, αλλά και να επιτυγχάνει ένα βέλτιστο γευστικό προφίλ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα