Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυτό είναι το τρόφιμο που πρέπει να αποφεύγουμε περισσότερο καθώς μεγαλώνουμε

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΑυτό είναι το τρόφιμο που πρέπει να αποφεύγουμε περισσότερο καθώς μεγαλώνουμε
spot_img

Η γνώμη των ειδικών για το τρόφιμο που αλληλεπιδρά αρνητικά με πολλά φάρμακα.

Καθώς μεγαλώνουμε, οι διατροφικές μας ανάγκες αρχίζουν να αλλάζουν. Χρειαζόμαστε περισσότερα από ορισμένα θρεπτικά συστατικά και λιγότερα από άλλα, μπορεί να χρειαστεί να μειώσουμε τις έντονες ρουτίνες άσκησης και συχνά αρχίζουμε να εισάγουμε νέα φάρμακα για τη διαχείριση συγκεκριμένων καταστάσεων υγείας.

Με τη διαρκώς μεταβαλλόμενη κατάσταση του σώματος και της υγείας μας, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πώς να τρέφουμε σωστά τον εαυτό μας στα διάφορα στάδια της ζωής μας. Αλλά υπάρχει ένα τρόφιμο που οι διαιτολόγοι λένε ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά την κατανάλωση του καθώς μεγαλώνουμε : Ελάχιστοι περιμένουν αυτή την απάντηση, αλλά αυτή είναι το γκρέιπφρουτ.

Η αιτία; Για όποιον παίρνει φάρμακα για τη διαχείριση ενός προβλήματος υγείας, το γκρέιπφρουτ μπορεί να αλληλεπιδράσει αρνητικά με αυτά.

«Το γκρέιπφρουτ και ο χυμός γκρέιπφρουτ είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τις στατίνες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη μείωση της χοληστερόλης», δήλωσε η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Sarah Hormachea. «Μια ένωση στο γκρέιπφρουτ που ονομάζεται φουρανοκουμαρίνη ανταγωνίζεται το ένζυμο στο συκώτι μας που χρησιμοποιείται για τον μεταβολισμό των φαρμάκων στατίνης».

Σε γενικές γραμμές, ένα ολόκληρο γκρέιπφρουτ ή ένα ποτήρι χυμού γκρέιπφρουτ είναι αρκετό για να αλληλεπιδράσει αρνητικά με ορισμένους τύπους φαρμάκων.

Η Maria Emerick, μια άλλη εγγεγραμμένη διαιτολόγος, προσθέτει ότι το γκρέιπφρουτ μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει αρνητικά με αντιπηκτικά όπως η βαρφαρίνη, η οποία είναι συχνά γνωστή με την εμπορική ονομασία κουμαδίνη. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα του φαρμάκου στο σώμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο παρενεργειών ή τοξικότητας», λέει η ίδια.

Οι στατίνες και τα αντιπηκτικά δεν είναι τα μόνα είδη φαρμάκων με τα οποία το γκρέιπφρουτ μπορεί να αλληλεπιδράσει αρνητικά. Έρευνες δείχνουν ότι το γκρέιπφρουτ θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο σε ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό, τη διάθεση (αν και αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ασφαλές να καταναλώνετε γκρέιπφρουτ με τα περισσότερα κοινά αντικαταθλιπτικά) και πολλά άλλα.

Προσοχή στη βιταμίνη Κ

Αλλά δεν είναι μόνο το γκρέιπφρουτ που πρέπει να προσέχετε. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ που πιθανώς θεωρείτε ότι σας κάνουν καλό, όπως το λάχανο, το σπανάκι και τα λαχανάκια, μπορεί να είναι επικίνδυνα όταν τα καταναλώνετε σε υπερβολική ποσότητα ενώ παίρνετε ορισμένα φάρμακα.

«Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των αντιπηκτικών όπως η βαρφαρίνη. Η βιταμίνη Κ βοηθά στην πήξη του αίματος, γεγονός που εξουδετερώνει τις αντιπηκτικές επιδράσεις της βαρφαρίνης. Τα άτομα που λαμβάνουν βαρφαρίνη πρέπει να διατηρούν συνεπή πρόσληψη βιταμίνης Κ καθημερινά και να παρακολουθούν τη διατροφή τους αναλόγως», δήλωσε η Emerick.

Οι περισσότεροι γιατροί δεν θα σας ενθαρρύνουν να αποφύγετε εντελώς τη βιταμίνη Κ (αν και θα πρέπει πάντα να τους ρωτάτε!). Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου με τη βιταμίνη Κ και ορισμένα φάρμακα είναι η συνέπεια στη δοσολογία.

Για παράδειγμα, η ημερήσια σύσταση για άνδρες και γυναίκες άνω των 19 ετών είναι 120 mcg και 90 mcg αντίστοιχα, ενώ ένα φλιτζάνι ωμό σπανάκι έχει 145 mcg και ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο μπρόκολο έχει περίπου 220 mcg. Έτσι, αν φάτε ένα φλιτζάνι ωμό σπανάκι μια μέρα (αναμεμειγμένο σε μια σαλάτα, για παράδειγμα), φροντίστε να προσπαθήσετε να διατηρήσετε αυτό το επίπεδο με όποια χόρτα πλούσια σε βιταμίνη Κ καταναλώσετε την επόμενη μέρα.

Η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Shelley Balls προσθέτει μερικά επιπλέον φάρμακα στη λίστα. «Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν αντιόξινα, αντιβιοτικά, ασπιρίνη και φάρμακα για τον καρκίνο, τις επιληπτικές κρίσεις και την υψηλή χοληστερόλη».

«Εάν παίρνετε κάποιο από αυτά τα φάρμακα, ίσως να θέλετε να περιορίσετε ή να αποφύγετε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Κ. Μερικές φορές μπορείτε να εξακολουθείτε να συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, αλλά να εστιάζετε στο να λαμβάνετε περίπου την ίδια ποσότητα κάθε μέρα, ώστε να μπορείτε να σταθεροποιήσετε τη δοσολογία των φαρμάκων που απαιτούνται για τη διαχείριση της κατάστασής σας, ενώ εξακολουθείτε να απολαμβάνετε τα σκούρα χόρτα στη διατροφή σας».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο