Πώς επηρεάζεται η απόδοση τους.
Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition, πολλοί έφηβοι αθλητές εισέρχονται στο γήπεδο χωρίς τα σωστά «καύσιμα», καθώς δεν διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις διατροφής που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την απόδοσή τους και να βελτιώσουν την αποκατάστασή τους.
«Το επίπεδο των γενικών γνώσεών τους σχετικά με τη διατροφή ήταν πολύ χαμηλό,» δήλωσε η Jennifer Fields, επίκουρη καθηγήτρια διατροφικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ. «Δεν ήξεραν πώς να τρώνε ισορροπημένα για τη γενική τους υγεία, πόσο μάλλον για την υποστήριξη των αθλητικών τους προσπαθειών.»
Για τη μελέτη, 44 έφηβοι αθλητές-μαθητές συμπλήρωσαν το Σύντομο Ερωτηματολόγιο Γνώσεων Αθλητικής Διατροφής, που αξιολογεί τόσο τις γενικές γνώσεις διατροφής όσο και τη διατροφή ειδικά για τον αθλητισμό. Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά: Οι συμμετέχοντες απάντησαν σωστά μόλις στο 45% των ερωτήσεων, με 58% επιτυχία στις γενικές γνώσεις και μόλις 35% στην αθλητική διατροφή.
Ένα από τα σημαντικότερα κενά γνώσης αφορούσε τα βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την αθλητική απόδοση. Οι έφηβοι υποεκτιμούσαν την ανάγκη για υδατάνθρακες και θερμίδες, ενώ υπερεκτιμούσαν την ανάγκη για πρωτεΐνες και λίπη. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις ανακριβείς πληροφορίες που διαδίδονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου προβάλλονται διατροφικές τάσεις που συγκρούονται με τις ανάγκες των αθλητών.
«Οι υδατάνθρακες είναι οι καλύτεροι φίλοι των αθλητών,» τόνισε η Fields, εξηγώντας ότι οι αθλητές πρέπει να καταναλώνουν πάνω από το 50% των ημερήσιων θερμίδων τους από υδατάνθρακες. «Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις δημοφιλείς δίαιτες, όπως η διαλείπουσα νηστεία, που μπορεί να υπονομεύσουν την αθλητική απόδοση.»
Η μελέτη ανέδειξε επίσης την έλλειψη υποστήριξης από τους αθλητικούς οργανισμούς: 41% των αθλητών δήλωσαν ότι δεν έχουν πρόσβαση σε διατροφολόγο ή διατροφικές πληροφορίες. Αντ’ αυτού, 43% βασίζονταν στην οικογένεια και τους φίλους για διατροφικές συμβουλές, ενώ 39% συμβουλεύονταν τους προπονητές τους. Οι συχνότεροι λόγοι που εμπόδιζαν την υγιεινή διατροφή ήταν ή έλλειψη γνώσεων (37%), η έλλειψη ενέργειας/κινήτρων (34%) και η περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα (10%).
«Οι έφηβοι κατακλύζονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποκτώντας προκαταλήψεις για το πώς πρέπει να τρώνε, να ασκούνται και να φαίνεται το σώμα τους,» εξηγεί η Fields.
Η λύση, σύμφωνα με τους ερευνητές, βρίσκεται στην εκπαίδευση, τόσο στη γενική διατροφή όσο και στη διατροφή για τον αθλητισμό. «Αν διαμορφώσουμε σωστές διατροφικές συνήθειες στην εφηβεία, οι μαθητές θα φτάσουν στο κολέγιο με καλύτερη κατανόηση για το πώς να τρέφονται σωστά και να βελτιστοποιούν την απόδοσή τους,» καταλήγει η Fields.