Τι αποκαλύπτει νέα διεθνής μελέτη
Μια νέα επιστημονική μελέτη φέρνει ανατροπή στην κατανόηση της ευαισθησίας στη γλουτένη, μιας πάθησης που επηρεάζει περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα συμπτώματα που αποδίδονται στη γλουτένη μπορεί στην πραγματικότητα να σχετίζονται με τον τρόπο που επικοινωνούν μεταξύ τους το έντερο και ο εγκέφαλος.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό The Lancet, επανεξετάζει τα υπάρχοντα δεδομένα για τη μη κοιλιοκάκη ευαισθησία στη γλουτένη (NCGS) με στόχο μια βαθύτερη κατανόηση αυτής της διαδεδομένης πάθησης. Τα άτομα με NCGS παρουσιάζουν φούσκωμα, πόνο στο έντερο και κόπωση μετά την κατανάλωση γλουτένης, χωρίς όμως να πάσχουν από κοιλιοκάκη, την αυτοάνοση ασθένεια που προκαλείται από τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καφές 100% arabica ιδιωτικής ετικέτας μεγάλου σουπερμάρκετ μολύνθηκε με καρκινογόνο ουσία – Ντόμινο ανακλήσεων
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυγά: Τα λάθη που αυξάνουν τις τροφικές δηλητηριάσεις και πώς να τα αποφύγετε στην κουζίνα σας
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Jessica Biesiekierski, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αμφισβητούν τις μακροχρόνιες αντιλήψεις για την πάθηση. Όπως ανέφερε, «σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, τα περισσότερα άτομα με NCGS δεν αντιδρούν στη γλουτένη». Σύμφωνα με τη μελέτη, τα συμπτώματα οφείλονται συχνότερα στους ζυμώσιμους υδατάνθρακες FODMAPs, σε άλλα συστατικά του σιταριού ή ακόμη και στις προσδοκίες και τις προηγούμενες εμπειρίες των ίδιων των ασθενών.
Σε ευρεία ανάλυση των διαθέσιμων μελετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο ελάχιστες αυστηρά ελεγχόμενες δοκιμές έδειξαν πραγματική αντίδραση στη γλουτένη, ενώ οι περισσότερες δεν διαφοροποιούνταν από τα αποτελέσματα της χορήγησης εικονικού φαρμάκου. «Σε πρόσφατες έρευνες, άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου που θεωρούν ότι είναι ευαίσθητα στη γλουτένη αντιδρούν το ίδιο στη γλουτένη, στο σιτάρι και στο εικονικό φάρμακο», σημείωσε η Biesiekierski, υπογραμμίζοντας ότι η αντίληψη και η ερμηνεία των σωματικών αισθήσεων παίζουν καθοριστικό ρόλο στα συμπτώματα.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αλλαντικά: Μπορεί το σπανάκι να μειώσει τις επιπτώσεις των καρκινογόνων νιτροζαμινών; Τι διαπιστώνει επιστημονική μελέτη
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Στην Ελλάδα επικίνδυνο μπαχαρικό μολυσμένο με σαλμονέλα – Πωλείται σε 24 χώρες [φωτο]
Η μελέτη επαναπροσδιορίζει έτσι την NCGS ως διαταραχή του φάσματος αλληλεπίδρασης εντέρου και εγκεφάλου, περισσότερο συγγενή με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου παρά με τις διαταραχές που προκαλούνται από τη γλουτένη.
Η διεθνής ερευνητική ομάδα, με συμμετοχές από την Αυστραλία, τις Κάτω Χώρες, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα έχουν ευρύτερες συνέπειες για την ιατρική πρακτική και τη δημόσια υγεία. Η νέα κατανόηση μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να προτείνουν πιο ακριβείς διαγνώσεις, εξατομικευμένες θεραπείες και να αποφευχθούν περιττοί διατροφικοί περιορισμοί. Ο αναπληρωτής καθηγητής Jason Tye-Din από το Royal Melbourne Hospital τόνισε ότι η σαφής διάκριση της NCGS από άλλες εντερικές παθήσεις είναι κρίσιμη για την ορθή διάγνωση και τη στοχευμένη θεραπεία.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μένει ή φεύγει; Γιατί μερικά γιαούρτια έχουν εσωτερική μεμβράνη ασφαλείας και άλλα όχι – Πρέπει να την ξαναβάζουμε μετά το άνοιγμα;
Η Biesiekierski υπογράμμισε τέλος την ανάγκη για μια πιο ολιστική φροντίδα, που να συνδυάζει διατροφικές προσαρμογές με ψυχολογική υποστήριξη, προκειμένου να διασφαλιστεί η επαρκής θρέψη και η ψυχική ισορροπία των ασθενών. «Η δημόσια συζήτηση πρέπει να απομακρυνθεί από την ιδέα ότι η γλουτένη είναι εγγενώς επιβλαβής», ανέφερε, προσθέτοντας ότι απαιτούνται καλύτερα διαγνωστικά εργαλεία, αυστηρότερες κλινικές διαδικασίες και πιο στοχευμένη ενημέρωση του κοινού.