Μελέτη έδειξε πως 1,2 δισεκατομμύρια γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και 372 εκατομμύρια παιδιά προσχολικής ηλικίας παρουσιάζουν χαμηλή πρόσληψη και απορρόφηση μικροθρεπτικών συστατικών και βιταμινών.
Οι ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών θέτουν σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα, εμποδίζουν την ανάπτυξη των παιδιών και επηρεάζουν το ανθρώπινο δυναμικό παγκοσμίως. Οι βλάβες που προκαλούνται από ανεπάρκειες μικροθρεπτικών συστατικών μπορεί να είναι αρχικά απαρατήρητες, αλλά μπορεί να εξελιχθούν σε σημαντικές επιπτώσεις και μερικές φορές ανεπανόρθωτες απώλειες. Ωστόσο, η μόνη υπάρχουσα εκτίμηση του παγκόσμιου επιπολασμού των ελλείψεων μικροθρεπτικών συστατικών είναι πριν από περισσότερα από 30 χρόνια και βασίζεται μόνο στον επιπολασμό της αναιμίας.
Στόχος νέας επιστημονικής μελέτης, ήταν να εκτιμήσει τον παγκόσμιο και περιφερειακό επιπολασμό της ανεπάρκειας σε τουλάχιστον ένα από τρία μικροθρεπτικά συστατικά μεταξύ παιδιών προσχολικής ηλικίας (ηλικίας 6-59 μηνών – σίδηρος, ψευδάργυρος και βιταμίνη Α) και μη εγκύων γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας (ηλικίας 15-49 ετών σίδηρος, ψευδάργυρος και φυλλικό οξύ). Οι μελέτη έγινε μεταξύ 2003 και 2019.
Αναλύθηκαν δεδομένα βιοδεικτών σε ατομικό επίπεδο για την κατάσταση των μικροθρεπτικών συστατικών από εθνικά αντιπροσωπευτικές έρευνες με βάση τον πληθυσμό
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ο παγκόσμιος επιπολασμός της ανεπάρκειας σε τουλάχιστον ένα από τα τρία μικροθρεπτικά συστατικά είναι 56% μεταξύ των παιδιών προσχολικής ηλικίας και 69% μεταξύ των μη εγκύων γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, που αντιστοιχεί σε 372 εκατομμύρια παιδιά προσχολικής ηλικίας και 1,2 δισεκατομμύρια μη έγκυες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.
Συμπερασματικά πάνω από τα μισά παιδιά προσχολικής ηλικίας και τα δύο τρίτα των μη εγκύων γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας παγκοσμίως έχουν ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις είναι αβέβαιες λόγω της σπανιότητας δεδομένων για την έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών βάσει πληθυσμού.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.