Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
10.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διαλειμματική νηστεία ή μέτρηση θερμίδων; Νέα επιστημονική μελέτη δίνει την απάντηση

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΔιαλειμματική νηστεία ή μέτρηση θερμίδων; Νέα επιστημονική μελέτη δίνει την απάντηση
spot_img

Οι χρονικά περιορισμένες διατροφές, όπως η διαλειμματική νηστεία έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς καθώς υπάρχει η πεποίθηση ότι υπερέχουν των υπόλοιπων επιλογών για απώλεια βάρους.

Μια νέα μελέτη από την Κίνα, έρχεται να το ανατρέψει την αποτελεσματικότητα της διαλειμματικής νηστείας, αφού οι ερευνητές απέδειξαν πως τελικά ο χρονικός περιορισμός δεν έχει ιδιαίτερα οφέλη έναντι του θερμιδικού περιορισμού.

Ουσιαστικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ο χρονικός περιορισμός είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση της πρόσληψης των θερμίδων, συνεπώς το αποτέλεσμα πάλι προήλθε από την ίδια βάση, δείχνοντας τα ίδια οφέλη στην απώλειας βάρους, καθώς και μειώσεις στο σωματικό λίπος, το σπλαχνικό λίπος, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα γλυκόζης και λιπιδίων.

Όπως αναφέρεται στο CNN, οι επιστήμονες δημιούργησαν δυο ομάδες μελέτης που προήλθαν από 139 υπέρβαρα άτομα, μερικοί εκ των οποίων σημαντικά παχύσαρκοι. Στη μία ομάδα, ανατέθηκε συγκεκριμένη πρόσληψη θερμίδων, με ένα εύρος 1500-1800kcal για άνδρες, και 1200-1500kcal για τις γυναίκες. Στη δεύτερη ομάδα, δόθηκε εκτός από αυτή την οδηγία, και ένα χρονικό περιθώριο από τις 8 το πρωί έως τις 4 το μεσημέρι για να τις καταναλώσουν τροφή, ενώ το σύνολο των συμμετεχόντων τηρούσαν ημερολόγιο τροφίμων.

Η μελέτη διήρκεσε ένα χρόνο, στο τέλος του οποίο καταγράφηκαν και στις δύο ομάδες απώλειες έως 8,2 κιλών, όμως η κατανάλωση των θερμίδων σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δεν προκάλεσε σημαντικές διαφορές σε αυτό, αλλά και σε άλλους δείκτες, όπως ο δείκτης μάζας σώματος, η περιφέρεια της μέσης κ.α.

Και όμως, μέχρι και το 2020 οι σχετικές μελέτες σε ανθρώπους και σε ζώα είχαν δείξει σημαντικά πλεονεκτήματα της χρονικά οριοθετημένης διατροφής, όχι μόνο στο βάρος αλλά και στη συνολική υγεία. Η μόνη διαφορά ήταν ότι εκείνες οι μελέτες είχαν μικρότερη διάρκεια, μόλις μερικούς μήνες.

Οι επιστήμονες προτείνουν να επικεντρωθούμε στην ποιότητα της διατροφής και σε δεύτερη μοίρα στην ποσότητα, ενώ θεωρούν πως το τι ακριβώς θα λειτουργήσει καλύτερα σε κάθε οργανισμό είναι καθαρά ατομικό. Ο στόχος είναι η υιοθέτηση μιας σωστής και βιώσιμης διατροφής με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο