Νέα μελέτη ενθαρρύνει την κατανάλωση σε μεγάλες ηλικίες
Η κατανάλωση φραουλών καθημερινά μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να ενισχύσει την αντιοξειδωτική ικανότητα, διαπιστώνει μια νέα μελέτη, σύμφωνα με το UPI. «Αυτό είναι ένα σημαντικό προληπτικό μέτρο για διάφορες χρόνιες ασθένειες», είπε η κύρια ερευνήτρια της μελέτης, Dr, Shirin Hooshmand, στο UPI , η οποια είναι καθηγήτρια στη Σχολή Επιστημών Άσκησης και Διατροφής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο.
Τα αποτελέσματα της τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής παρουσιάστηκαν τον Ιούλιο στο Nutrition 2023, την ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής. Η μελέτη προστίθεται σε προηγούμενη έρευνα που καταδεικνύει τα καρδιαγγειακά, μεταβολικά και γνωστικά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση φράουλας. «Πριν από τη διεξαγωγή της κλινικής μας μελέτης, μερικές από τις παρόμοιες επιδράσεις είχαν εμφανιστεί σε μελέτες σε ζώα και σε ορισμένες μελέτες σε ανθρώπους», αλλά σε διαφορετικούς πληθυσμούς και με διαφορετικά ερευνητικά σχέδια, είπε ο Hooshmand.
Στη ελεγχόμενη μελέτη συμμετείχαν 35 υγιείς άνδρες και γυναίκες ηλικίας μεταξύ 66 και 78 ετών. Κατανάλωναν 26 γραμμάρια λυοφιλοποιημένης σκόνης φράουλας, που ισοδυναμεί με δύο ημερήσιες μερίδες φράουλες ή μια σκόνη ελέγχου για οκτώ εβδομάδες η κάθε μια. Μετά την πρόσληψη φράουλας, η ταχύτητα γνωστικής επεξεργασίας αυξήθηκε κατά 5,2%, η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά 3,6% και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα αυξήθηκε κατά 10,2%. Η περίμετρος της μέσης μειώθηκε κατά 1,1% κατά τη διάρκεια των βραχιόνων ελέγχου και παρέμβασης της δοκιμής.
Προηγούμενες κλινικές δοκιμές έχουν συνδέσει την κατανάλωση φράουλας με βελτιώσεις σε διάφορους δείκτες για καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης ολικής και LDL χοληστερόλης και της μείωσης της αρτηριακής πίεσης. Η σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης φράουλας και της υγείας του εγκεφάλου έχει επίσης διερευνηθεί σε κλινικές και πληθυσμιακές μελέτες.
Ο John “Wesley” McWhorter, εθνικός εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, δήλωσε στην UPI σε πρόσφατη συνέντευξη ότι τα ευρήματα της μελέτης δεν προκαλούν έκπληξη.
“Τα αποτελέσματα είναι πολύ συνεπή με αυτό που έχουμε δει στα δεδομένα τα τελευταία χρόνια, που είναι ότι τα ολόκληρα τρόφιμα είναι υπέροχα για εσάς.”
Αυτή η έρευνα και πολλές άλλες μελέτες για τα μούρα έχουν δείξει ότι οι ισχυρές ουσίες που ονομάζονται φλαβονοειδή αυξάνουν τη ροή του αίματος στο σώμα διαστέλλοντας τις φλέβες. Η αύξηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας στο αίμα βοηθά στη χαλάρωση των αρτηριών και προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα από τη συσσώρευση πλάκας, δήλωσε στην UPI σε ένα ο Taylor C. Wallace, Διευθύνων Σύμβουλος της Think Healthy Group, μιας συμβουλευτικής εταιρείας τροφίμων και διατροφής στην Ουάσιγκτον, εκδότης του Journal of Dietary Supplements, αναπληρωτής συντάκτης του Journal of the American Nutrition Association και μέλος της American Society of Nutrition. «Οι αυξήσεις στη διαστολή που προκαλείται από τη ροή συχνά συσχετίζονται με μειωμένη αρτηριακή πίεση», είπε ο Wallace.
Και παρά τα τόσα οφέλη για τον οργανισμό, εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των φρούτων με τα περισσότερα φυτοφάρμακα τα τελευταία χρόνια 8 χρόνια.