Η ύπαρξη υπερβολικού λίπους στους μύες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κίνηση και τη συνολική υγεία
Μια διατροφή πλούσια σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχει συνδεθεί με μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου μεταβολικού συνδρόμου, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων μορφών καρκίνου. Τώρα, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση αυτών των τροφίμων θα μπορούσε να επηρεάσει και την ποιότητα των μυών.
Δείτε ακόμη: Οδηγός της Formula 1 στο πιλοτήριο με διάρροια από τροφική δηλητηρίαση (βίντεο)
Η έρευνα, που παρουσιάστηκε στις 4 Δεκεμβρίου στην ετήσια συνάντηση της Radiological Society of North America, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως αναψυκτικά, επεξεργασμένα κρέατα, σνακ και κατεψυγμένα γεύματα – είχαν περισσότερο λίπος στους μύες των μηρών τους.
- Δείτε ακόμη: Ξεκίνα την ημέρα σου με αυτές τις 7 τροφές για να χάσεις βάρος πιο γρήγορα
- Δείτε επίσης: Οι 7 σοβαρές παρενέργειες από την κατανάλωση νοθευμένου μελιού
Οι υγιείς μύες περιέχουν μικρή ποσότητα λίπους, αλλά η Sarah Alsing, MS, RD , εγγεγραμμένη αθλητική διαιτολόγος, υποστηρίζει ότι η ύπαρξη υπερβολικού λίπους στους μύες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κίνηση και τη συνολική υγεία . «Οι αυξήσεις στο ενδομυϊκό λίπος συνδέονται με απώλεια δύναμης και κινητικότητας, καθώς και με αυξημένο κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες», είπε.
Αυτές οι ασθένειες περιλαμβάνουν τον διαβήτη τύπου 2, την παχυσαρκία και την οστεοαρθρίτιδα , την πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας.
Πώς τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν τους μύες
Η μελέτη υποκινήθηκε από προηγούμενες έρευνες που βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ ενός «πιο «δυτικού» στυλ διατροφής» και της κακής υγείας των γονάτων, σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης Zehra Akkaya, MD , ακαδημαϊκό ακτινολόγο στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας της Τουρκίας και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.
Η σχέση μεταξύ των δύο ώθησε την Akkaya και τους συναδέλφους της, που μελετούν την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και τον τρόπο με τον οποίο οι τοπικές αλλαγές σωματικού λίπους και ιστών την επηρεάζουν, «να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στο «δυτικό» στυλ διατροφής, το οποίο κυριαρχείται σε μεγάλο βαθμό από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα».
Αν και δεν υπάρχει καθορισμένος ορισμός για τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, γενικά περιλαμβάνουν τρόφιμα στα οποία έχουν προστεθεί συστατικά όπως ζάχαρη, αλάτι και συντηρητικά για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής και να βελτιώσουν τη γεύση τους.
Η ομάδα εξέτασε δεδομένα από 666 άτομα που συμμετείχαν στην Πρωτοβουλία για την Οστεοαρθρίτιδα, μια πολυκεντρική, μακροχρόνια μελέτη που επικεντρώθηκε στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος. Ο μέσος δείκτης μάζας σώματος τους ήταν 27, θεωρούμενος «υπέρβαρος».
Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια συχνότητας τροφής και έλαβαν μαγνητική τομογραφία για να αξιολογήσουν την ποιότητα των μυών του μηρού, που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας του γόνατος. Οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα τη σύνθεση ενδομυϊκού λίπους, η οποία αναφέρεται στο «λίπος ανάμεσα στις μυϊκές ίνες ή σε δέσμες ινών εντός των ορίων μιας δεδομένης μυϊκής ανατομίας», εξήγησε η Akkaya.
Μετά την ανάλυση των δεδομένων, οι επιστήμονες βρήκαν μια σημαντική σχέση μεταξύ της υψηλότερης αναλογίας πρόσληψης υπερεπεξεργασμένης τροφής και της φτωχότερης ποιότητας των μυών του μηρού, όπως αποδεικνύεται από τις εικόνες MRI. Όσο περισσότερα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έτρωγε ένα άτομο, τόσο υψηλότερος ήταν ο βαθμός Goutallier, μια μέτρηση του λιπώδους ιστού σε σχέση με τον υγιή μυϊκό ιστό.
Η σχέση μεταξύ της υπερβολικά επεξεργασμένης πρόσληψης τροφής και των παχύτερων μυών ήταν ανεξάρτητη από τον δείκτη μάζας σώματος, τη θερμιδική πρόσληψη, την ηλικία, το φύλο, τη φυλή, το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας και ορισμένα κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά.
Όπως όλες οι έρευνες παρατήρησης, η μελέτη μπορεί να δείξει μόνο συσχετισμούς αλλά όχι αιτιότητα.
Η πραγματική σχέση μεταξύ της πρόσληψης υπερεπεξεργασμένης τροφής και του ενδομυϊκού λίπους των μηρών θα μπορούσε να οφείλεται σε μη μετρήσιμους παράγοντες, δήλωσε ο William F. Harvey, MD, MSc , προσωρινός διευθυντής ρευματολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Tufts. «Για παράδειγμα, αν και η ανάλυση προσαρμόστηκε για την πρόσληψη θερμίδων, είναι πιθανό η διάγνωση του διαβήτη ή η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων κορεσμένων ή άλλων λιπαρών, αντί απλώς επεξεργασμένων τροφίμων, να είναι αυτό που προκάλεσε το αυξημένο ενδομυϊκό λίπος», είπε ο Χάρβεϊ.
Οι ειδικοί είπαν ότι μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να επικεντρωθούν στο εάν η μείωση της πρόσληψης υπερεπεξεργασμένης τροφής θα μπορούσε να μειώσει το ήδη υπάρχον ενδομυϊκό λίπος και πώς το επιπλέον λίπος στους μυς επηρεάζει την υγεία, ιδιαίτερα την οστεοαρθρίτιδα.
Διατήρηση υγιών μυών
Ενώ ο περιορισμός της πρόσληψης υπερεπεξεργασμένης τροφής βοηθά στην αποτροπή της ανάπτυξης ενδομυϊκού λίπους, άλλα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η άσκηση και η προπόνηση ενδυνάμωσης δημιουργούν άπαχο μυ και τα άτομα που ασκούνται επαρκώς είναι πιο πιθανό να μειώσουν το ενδομυϊκό λίπος», είπε ο Χάρβεϊ.
Επιπλέον, η υιοθέτηση μιας γενικά υγιεινής διατροφής όχι μόνο θα υποστηρίξει τη γενική υγεία αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο της ενδομυϊκής ανάπτυξης λίπους. Συστήνεται η κατανάλωση τροφών που έχουν ελάχιστα πρόσθετα σάκχαρα και παρέχουν πρωτεΐνες , φυτικές ίνες και υγιείς φυσικές πηγές λίπους, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηροί καρποί, σπόροι, άπαχες πρωτεΐνες και πηγές υγιούς λίπους όπως ελιές και αβοκάντο.