Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σπιτικός φυσικός χυμός μήλου ή αχλαδιού: Ο κίνδυνος από καρκινογόνα τοξίνη και πώς θα τον αποφύγετε

ΑρχικήυγείαΣπιτικός φυσικός χυμός μήλου ή αχλαδιού: Ο κίνδυνος από καρκινογόνα τοξίνη και πώς θα τον αποφύγετε
spot_img

Οι μυκητιασικές τοξίνες και η ανεπιθύμητη χημεία από τον κατά τα άλλα σούπερ ωφέλιμο χυμό μήλου ή αχλαδιού

Ο σπιτικός χυμός μήλου προέρχεται από το συγκεκριμένο φρούτο και παρασκευάζεται με τη βοήθεια του μπλέντερ ή του αποχυμωτή. Είναι πλούσιος σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Περιέχει βιταμίνες C, K και Α, καθώς και κάλιο, μαγνήνιο και φώσφορο γι αυτό και ομορφαίνει το δέρμα, ενισχύει την υγεία της καρδιάς και δυναμώνει το μυαλό. Οι φυτικές ίνες του χυμού μήλου βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος.

Αντίστοιχα ο χυμός αχλαδιού περιέχει άφθονη βιταμίνη C και κάλιο και προσφέρει στον οργανισμό αντιοξειδωτικά τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβη που συνδέεται με τη γήρανση και χρόνιες νόσους. Επίσης, θεωρούνται αντιφλεγμονώδη, που μπορούν επίσης να παρέχουν προστασία από χρόνιες νόσους.

Προσοχή όμως! Ο χυμός μήλου και αχλαδιού που παρασκευάζεται στο σπίτι μπορεί να περιέχει τη μυκητιακή τοξίνη πατουλίνη.

Πατουλίνη στα φρούτα: Γιατί είναι τόσο επικίνδυνη

Η πατουλίνη είναι μια μυκοτοξίνη που ταξινομείται ως πολυκετίδιο. Πρόκειται για μια λευκή σκόνη διαλυτή σε όξινο νερό και σε οργανικούς διαλύτες. Είναι σταθερή στη θερμότητα, επομένως δεν καταστρέφεται με παστερίωση ή θερμική επεξεργασία.  Παράγεται από μια ποικιλία μούχλας, ιδίως από Aspergillus και Penicillium και Byssochlamys, έχει αντιβιοτικές ιδιότητες αλλά έχει αποδειχθεί ότι είναι καρκινογόνος και μεταλλαξιογόνος.

Συνήθως η Patulin, ανιχνεύεται σε σάπια μήλα. Η ποσότητα πατουλίνης στα προϊόντα μήλου θεωρείται γενικά ως μέτρο της ποιότητας των μήλων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή. Επίσης έχει βρεθεί και σε άλλα φρούτα όπως τα κεράσια, τα βατόμουρα, τα δαμάσκηνα, οι μπανάνες, οι φράουλες και τα σταφύλια καθώς και σε άλλα τρόφιμα όπως τα δημητριακά και τα λαχανικά.

Προκαλεί ερεθισμό, αιμορραγία και έλκη στο γαστρεντερικό σωλήνα σε μελέτες σε ζώα. Η θερμική επεξεργασία δεν αφαιρεί την πατουλίνη.  Η αλκοολική ζύμωση του χυμού φρούτων καταστρέφει την πατουλίνη και επομένως, για παράδειγμα, ο μηλίτης μήλου και ο μηλίτης αχλαδιού δεν περιέχουν πατουλίνη.

Η Δανική Υπηρεσία Κτηνιατρικών και Τροφίμων συνιστά να χρησιμοποιείτε εργαλεία που είναι κατάλληλα για επαφή με τρόφιμα όταν κάνετε χυμό μήλων και αχλαδιών.  Τόσο για λόγους υγιεινής όσο και γιατί τα εργαλεία κήπου μπορούν να μεταφέρουν ανεπιθύμητη χημεία στο μούστο σας.

Χρησιμοποιείτε μόνο υγιή μήλα χωρίς σάπια σημεία – επειδή η μυκητιακή τοξίνη πατουλίνη υπάρχει σε ολόκληρο το μήλο, ακόμα κι αν έχει μόνο ένα μικρό σάπιο σημείο.

Συμβουλές για σπιτικό χυμό μήλου και αχλαδιού που δεν θα σας αρρωστήσει: 

  • Κόψτε το μήλο ή το αχλάδι και ψάξτε για σημάδια σήψης στο εσωτερικό του. Αν τα φυλάτε σε θερμοκρασίες κάτω από 5 °C αποφεύγετε τη σήψη.
  • Πετάξτε ολόκληρο το φρούτο, ακόμα κι αν έχει μόνο ένα μικρό σάπιο σημείο.
  • Ξεπλύνετε καλά τα φρούτα αρκετές φορές.
  • Καθαρίστε σχολαστικά τον αποχυμωτή και τα μπουκάλια ή τα κουτάκια για το μούστο εκ των προτέρων.
  • Η σπιτική σάλτσα μήλου έχει μικρή διάρκεια ζωής. Φυλάξτε στο ψυγείο και πιείτε το μέσα σε λίγες μέρες.
  • Καταψύξτε το μούστο σε καθαρή συσκευασία κατάψυξης αν έχετε μεγαλύτερες ποσότητες. Έτσι ο μούστος διαρκεί περισσότερο και αποφεύγετε τη σπατάλη φαγητού.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο