Οι μυκητιασικές τοξίνες και η ανεπιθύμητη χημεία από τον κατά τα άλλα σούπερ ωφέλιμο χυμό μήλου ή αχλαδιού
Ο σπιτικός χυμός μήλου προέρχεται από το συγκεκριμένο φρούτο και παρασκευάζεται με τη βοήθεια του μπλέντερ ή του αποχυμωτή. Είναι πλούσιος σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Περιέχει βιταμίνες C, K και Α, καθώς και κάλιο, μαγνήνιο και φώσφορο γι αυτό και ομορφαίνει το δέρμα, ενισχύει την υγεία της καρδιάς και δυναμώνει το μυαλό. Οι φυτικές ίνες του χυμού μήλου βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κι όμως δεν μας κατασκοπεύει μόνο το κινητό αλλά και το … air fryer! Πού πάνε τα στοιχεία μας; Έρευνα Ένωσης Καταναλωτών
Αντίστοιχα ο χυμός αχλαδιού περιέχει άφθονη βιταμίνη C και κάλιο και προσφέρει στον οργανισμό αντιοξειδωτικά τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβη που συνδέεται με τη γήρανση και χρόνιες νόσους. Επίσης, θεωρούνται αντιφλεγμονώδη, που μπορούν επίσης να παρέχουν προστασία από χρόνιες νόσους.
Προσοχή όμως! Ο χυμός μήλου και αχλαδιού που παρασκευάζεται στο σπίτι μπορεί να περιέχει τη μυκητιακή τοξίνη πατουλίνη.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έτσι εντόπισαν οι επιστήμονες το μολυσμένο μαρούλι στα σάντουιτς που προκάλεσε 2 θανάτους και 300 ασθένειες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλείται κοινό φάρμακο για τη γρίπη εν μέσω έξαρσης των ιώσεων – Περιέχει ξένα σώματα
Πατουλίνη στα φρούτα: Γιατί είναι τόσο επικίνδυνη
Η πατουλίνη είναι μια μυκοτοξίνη που ταξινομείται ως πολυκετίδιο. Πρόκειται για μια λευκή σκόνη διαλυτή σε όξινο νερό και σε οργανικούς διαλύτες. Είναι σταθερή στη θερμότητα, επομένως δεν καταστρέφεται με παστερίωση ή θερμική επεξεργασία. Παράγεται από μια ποικιλία μούχλας, ιδίως από Aspergillus και Penicillium και Byssochlamys, έχει αντιβιοτικές ιδιότητες αλλά έχει αποδειχθεί ότι είναι καρκινογόνος και μεταλλαξιογόνος.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτά είναι τα δύο συμπληρώματα απώλειας βάρους που ανακαλεί ο ΕΟΦ – Περιέχουν επικίνδυνες ουσίες (φωτό)
Συνήθως η Patulin, ανιχνεύεται σε σάπια μήλα. Η ποσότητα πατουλίνης στα προϊόντα μήλου θεωρείται γενικά ως μέτρο της ποιότητας των μήλων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή. Επίσης έχει βρεθεί και σε άλλα φρούτα όπως τα κεράσια, τα βατόμουρα, τα δαμάσκηνα, οι μπανάνες, οι φράουλες και τα σταφύλια καθώς και σε άλλα τρόφιμα όπως τα δημητριακά και τα λαχανικά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φουράνιο και ακρυλαμίδιο στον καφέ: Νέα οδηγία για τη μείωση της πρόσληψης των καρκινογόνων ουσιών από το ρόφημα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τσάι ντεκαφεϊνέ και τσάι χωρίς καφεΐνη: Ποια είναι η διαφορά;
Προκαλεί ερεθισμό, αιμορραγία και έλκη στο γαστρεντερικό σωλήνα σε μελέτες σε ζώα. Η θερμική επεξεργασία δεν αφαιρεί την πατουλίνη. Η αλκοολική ζύμωση του χυμού φρούτων καταστρέφει την πατουλίνη και επομένως, για παράδειγμα, ο μηλίτης μήλου και ο μηλίτης αχλαδιού δεν περιέχουν πατουλίνη.
Η Δανική Υπηρεσία Κτηνιατρικών και Τροφίμων συνιστά να χρησιμοποιείτε εργαλεία που είναι κατάλληλα για επαφή με τρόφιμα όταν κάνετε χυμό μήλων και αχλαδιών. Τόσο για λόγους υγιεινής όσο και γιατί τα εργαλεία κήπου μπορούν να μεταφέρουν ανεπιθύμητη χημεία στο μούστο σας.
Χρησιμοποιείτε μόνο υγιή μήλα χωρίς σάπια σημεία – επειδή η μυκητιακή τοξίνη πατουλίνη υπάρχει σε ολόκληρο το μήλο, ακόμα κι αν έχει μόνο ένα μικρό σάπιο σημείο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση τούρτας – δηλητήριο με 4 αδήλωτα αλλεργιογόνα και 3 καρκινογόνες χρωστικές
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή! Κίνδυνος για τα παιδιά από αρωματικά αιθέρια έλαια με επικίνδυνη ουσία
Συμβουλές για σπιτικό χυμό μήλου και αχλαδιού που δεν θα σας αρρωστήσει:
- Κόψτε το μήλο ή το αχλάδι και ψάξτε για σημάδια σήψης στο εσωτερικό του. Αν τα φυλάτε σε θερμοκρασίες κάτω από 5 °C αποφεύγετε τη σήψη.
- Πετάξτε ολόκληρο το φρούτο, ακόμα κι αν έχει μόνο ένα μικρό σάπιο σημείο.
- Ξεπλύνετε καλά τα φρούτα αρκετές φορές.
- Καθαρίστε σχολαστικά τον αποχυμωτή και τα μπουκάλια ή τα κουτάκια για το μούστο εκ των προτέρων.
- Η σπιτική σάλτσα μήλου έχει μικρή διάρκεια ζωής. Φυλάξτε στο ψυγείο και πιείτε το μέσα σε λίγες μέρες.
- Καταψύξτε το μούστο σε καθαρή συσκευασία κατάψυξης αν έχετε μεγαλύτερες ποσότητες. Έτσι ο μούστος διαρκεί περισσότερο και αποφεύγετε τη σπατάλη φαγητού.