Το σύστημα επισήμανσης που εισήχθη πρόσφατα από το υπουργείο υγείας εξέπληξε τους Βρετανούς που μόλις κατάλαβαν τι σημαίνει.
Η Βρετανική Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA) εισήγαγε πρόσφατα το «σύστημα φωτεινών σηματοδοτών» για να προειδοποιεί για τις θερμίδες που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους. Η ετικέτα βρίσκεται στο μπροστινό μέρος των συσκευασιών τροφίμων και είναι χρωματικά κωδικοποιημένη.
Σύμφωνα με την FSA «Το κόκκινο σημαίνει ότι το προϊόν είναι χαμηλό σε θρεπτικά συστατικά και θα πρέπει να προσπαθήσετε να μειώσετε, να τρώτε λιγότερο συχνά ή να τρώτε μικρότερες ποσότητες. Κίτρινο σημαίνει μέτριο πως μπορείτε να το φάτε τις περισσότερες φορές, Το πράσινο σημαίνει πως το τρόφιμο είναι υψηλής διατροφικής αξίας».
Η πρόσληψη αναφοράς’ δίνεται σε ποσοστά και δείχνει την ποσότητα των λιπαρών, των κορεσμένων, των σακχάρων και των αλάτων που ταιριάζουν στην ημερήσια συνιστώμενη διατροφή σας. Για παράδειγμα, αν η ποσότητα ζάχαρης είναι 38% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης, θα πρέπει να προσέχετε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη σε άλλα τρόφιμα κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας.
Εν συνεχεία η FSA επεξήγησε τη δράση των θερμίδων σε ένα βίντεο του YouTube αναφέροντας: «Το να τρώμε και να πίνουμε περισσότερες θερμίδες από όσες χρειαζόμαστε μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Η υπερβολική αύξηση βάρους μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του εντέρου και του καρκίνου του μαστού και αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων της στεφανιαίας νόσου, του εγκεφαλικού και του διαβήτη τύπου 2».
Οι ειδικοί υγείας υποστηρίζουν ότι γνωρίζοντας το θερμιδικό περιεχόμενο αυτού που καταναλώνετε, διασφαλίζετε ότι δεν τρώτε περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεστε. Συνιστούν επίσης τη χρήση ετικετών φωτεινών σηματοδοτών ως οδηγό για αγορές και προτείνουν στους καταναλωτές να αναζητούν τρόφιμα με περισσότερα πράσινα ή κίτρινες επισημάνσεις και λιγότερα με κόκκινες.
Προτείνουν επίσης τη χρήση της πρόσληψης αναφοράς τροφής ως οδηγό για την κατανάλωση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, προτείνεται να αγοράζετε παρόμοια προϊόντα που έχουν χαμηλότερη ζάχαρη, λιπαρά και αλάτι.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.