Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δημοσκόπηση: Πως η πανδημία άλλαξε τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών

ΑρχικήΟικιακάΔημοσκόπηση: Πως η πανδημία άλλαξε τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών
spot_img

cibum team

Το 20% των γονέων δήλωσε ότι η οικογένειά τους καταναλώνει συχνότερα γεύματα fast food από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε τη προηγούμενη Δευτέρα, όπως αναφέρει το CNN.

Περισσότεροι από 2.000 γονείς συμμετείχαν στην εθνική δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου του Michigan Health CS Mott Children’s Hospital για την Υγεία των Παιδιών , στην οποία συμμετείχαν γονείς με τουλάχιστον ένα παιδί ηλικίας 3 έως 18 ετών.

Ο διευθυντής της δημοσκόπησης δήλωσε πως σκοπός της έρευνας ήταν να ανακαλύψουν πώς η πανδημία μπορεί να αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών μέσα από την αλλαγή του τρόπου ζωής των οικογενειών εν μέσω της πανδημίας.

Οι αναφορές για παιδιά που κατανάλωναν fast food τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ήταν πιο συχνές στους γονείς που είχαν χαμηλότερα εισοδήματα (λιγότερο από 42.809€ ετησίως) και σε εκείνους που πίστευαν ότι το παιδί τους ήταν υπέρβαρο.

Το ποσοστό αύξησης του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) στα παιδιά σχεδόν διπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η δρ Άνταμ, κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, δήλωσε πως υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση γρήγορου φαγητού προδιαθέτει τα παιδιά να αποκτήσουν ανεπιθύμητο βάρος.

Οι περισσότεροι γονείς συμφώνησαν ότι το γρήγορο φαγητό είναι ανθυγιεινό για τα παιδιά τους και πιο ακριβό από το να φτιάχνουν σπιτικά γεύματα. Παρόλα αυτά, το 72% των γονέων πίστευαν ότι, όταν πιέζει ο χρόνος το γρήγορο φαγητό είναι μια καλή οικογενειακή επιλογή και το 84% πίστευε ότι το γρήγορο φαγητό ήταν αποδεκτό, αλλά με μέτρο.

Κατά την παραγγελία γρήγορου φαγητού, το 88% των γονέων αφήνουν το παιδί τους να επιλέξει αυτό που ήθελε ενώ λίγοι είναι οι γονείς που διαβάζουν τις διατροφικές πληροφορίες των γευμάτων αυτών. Ωστόσο,  περισσότεροι από τους μισούς γονείς ενθάρρυναν το παιδί τους να κάνει πιο υγιεινές επιλογές ή προσπάθησαν να περιορίσουν τρόφιμα όπως οι τηγανητές πατάτες και το milkshake.

Ένα γεύμα γρήγορου φαγητού υπερβαίνει συχνά τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη λίπους, νατρίου και θερμίδων, χωρίς να παρέχει πολλά θρεπτικά συστατικά. Η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για την υγεία τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων. Αυξάνει τον κίνδυνο αύξησης του βάρους και φθοράς των δοντιών των παιδιών. Σε πολλά γεύματα γρήγορου φαγητού, τα ζαχαρούχα ποτά είναι η μεγαλύτερη πηγή θερμίδων, σύμφωνα με την έκθεση.

Συμβουλές για καλύτερες επιλογές

Τα συνηθισμένα μεγάλα μεγέθη μερίδων fast food δεν υποστηρίζουν μια μέτρια κατανάλωση και επίσης πολλά από αυτά είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν σχεδιαστεί για να είναι σχεδόν εθιστικά νόστιμα.

Αρκετοί γονείς ανέφεραν πως ένα βασικό εμπόδιο στην παρασκευή σπιτικού φαγητού είναι η έλλειψη χρόνου ή και το άγχος.

Μια καλή εναλλακτική για να γίνει το γρήγορο φαγητό πιο ελαφρύ σε θερμίδες, είναι να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να παραγγείλουν γάλα ή νερό αντί για αναψυκτικά. Επίσης, κάποια εστιατόρια προσφέρουν στις επιλογές τους πιο ελαφριά γεύματα όπως το ψητό κοτόπουλο, οι φρουτοσαλάτες κ.α.

Σύμφωνα με ειδικούς, το να μάθουν οι γονείς να διαβάζουν και να κατανοούν τις ετικέτες των τροφίμων, θα τους οδηγήσει σε καλύτερες αποφάσεις στη διατροφή τους. Ακόμα, όταν γίνεται μια προσπάθεια ενθάρρυνσης των παιδιών για πιο υγιεινές επιλογές, αυτό θα πρέπει να γίνεται χωρίς αναφορές σε διατροφικές διαταραχές ή τυχόν προβλήματα με την εικόνα τους. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να δώσετε εσείς το καλό παράδειγμα, ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή. Είναι πολύ πιθανό τα παιδιά να σας μιμηθούν.

Το μαγείρεμα, είναι μια καλή ευκαιρία να περάσετε περισσότερο χρόνο με τα παιδιά. Μπορείτε να μαγειρέψετε όλοι μαζί και να αυξήσετε έτσι τον ποιοτικό οικογενειακό χρόνο, να μοιραστείτε μια ωραία εμπειρία, ή ακόμα και να μάθετε όλοι μαζί κάτι καινούργιο.

 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα