Από το μάσημα των ραβδιών μέχρι τη χρήση κλαδιών, τριχών από χοίρους και αλογότριχων, οι άνθρωποι καθαρίζουν τα δόντια τους εδώ και χιλιετίες. Σήμερα, οι επιστήμονες της ΕΕ διερευνούν κατά πόσον η καλή στοματική υγιεινή μπορεί επίσης να μας προστατεύσει από χρόνιες πνευμονικές παθήσεις. Ελέγχουν επίσης τι λέει το σάλιο μας για τη γενική υγεία μας.
Θα σκεφτόσασταν ποτέ ότι ένα απλό έργο όπως το βούρτσισμα των δοντιών, θα μπορούσε πραγματικά – εκτός από την πρόληψη κοιλοτήτων και ασθενειών των ούλων – να κρατήσει τους πνεύμονές σας υγιείς;
Τα βακτήρια που προκαλούν ασθένεια των ούλων έχουν ήδη συνδεθεί με απειλητικές για τη ζωή καρδιακές παθήσεις εδώ και λίγο καιρό. Υπάρχει υποψία ότι εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και ταξιδεύουν στην καρδιά. Αυτό θα εξηγούσε γιατί ορισμένα μικρόβια από την οδοντική πλάκα συχνά εμφανίζονται σε καρδιακές βαλβίδες και καρδιακούς μυς.
Υπάρχει αυξανόμενη ένδειξη ότι η υγεία των ούλων μπορεί επίσης να συνδέεται έντονα με πνευμονικές παθήσεις. «Πιστεύουμε ότι τα φλεγμονώδη βακτήρια στο στόμα δημιουργούν “τσέπες” μεταξύ των ούλων και των δοντιών, σπάνε την επένδυση και εξαπλώνονται στην καρδιά και τους πνεύμονες», δήλωσε η Δρ Randi Bertelsen στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν στη Νορβηγία.
Το αν τα βακτήρια στο στόμα μας επηρεάζουν την υγεία των πνευμόνων μας και τον μελλοντικό κίνδυνο πνευμονικής νόσου είναι το επίκεντρο ενός έργου που ηγείται η Δρ Bertelsen. Αυτό περιλαμβάνει εκατοντάδες συμμετέχοντες σε μια προηγούμενη μελέτη (Έρευνα αναπνευστικής υγείας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, ECRHS) οι οποίοι παρακολουθούνταν για αναπνευστική υγεία τις τελευταίες δύο δεκαετίες και οι οποίοι είχαν δώσει δείγματα από τα ούλα τους πριν από περίπου 10 χρόνια. Με περαιτέρω έρευνα που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη στο πλαίσιο του έργου BRuSH, η Δρ Bertelsen διερευνά το ρόλο που διαδραματίζει το στοματικό μικροβίωμα στις πνευμονοπάθειες. Η υπόθεσή της είναι ότι οι στοματικές κοινότητες μικροβίων που κυριαρχούνται από βακτήρια θα έχουν αρνητική επίδραση στην αναπνευστική οδό.
Το ταξίδι του ασθενούς στο χρόνο μπορεί να βοηθήσει να αποκαλυφθεί εάν η επιδείνωση της οδοντικής υγείας είναι πράγματι ένα προοίμιο της πνευμονοπάθειας, υποδεικνύοντας ότι τα βακτήρια στο στόμα είναι επιβλαβή για την υγεία των πνευμόνων ή όχι.
Σύνδεση υγείας ούλων-πνευμόνων
«Οι περισσότερες χρόνιες πνευμονικές παθήσεις χαρακτηρίζονται από φλεγμονή, με πολλή βλέννα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αναπνοή», δηλώνει η Δρ Bertelsen. Αυτή η φλεγμονή προκαλείται από βακτήρια Gram(-).
Η περιοδοντίτιδα, που συνήθως ονομάζεται ασθένεια των ούλων, είναι μια κοινή βακτηριακή λοίμωξη που περιλαμβάνει σοβαρή φλεγμονή στα ούλα και μπορεί ακόμη και να καταστρέψει τη σιαγόνα που υποστηρίζει τα δόντια. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από τους μισούς ευρωπαίους ενήλικες πάσχουν από κάποια μορφή περιοδοντίτιδας, πολλοί χωρίς να το συνειδητοποιούν. Ορισμένα βακτήρια που βρίσκονται σε μολυσμένα ούλα καθώς και στον καρδιακό ιστό, όπως ο Porphyromonas gingivalis και ο Streptococcus mutans, παράγουν μια ένωση γνωστή ως λιπίδιο Α. Αυτό έρχεται σε μια σειρά χημικών μορφών, μία από τις οποίες είναι ιδιαίτερα ισχυρή στην πρόκληση φλεγμονής που αποδίδεται σε αρνητικά κατά Gram βακτήρια.
Είναι ήδη γνωστό ότι οι ασθενείς με σοβαρή πνευμονοπάθεια, όπως η ΧΑΠ, έχουν συχνά σοβαρή ασθένεια των ούλων, αλλά δεν είναι σαφές ποιο έρχεται πρώτο. Για να επιλυθεί αυτό, το έργο BRuSH θα το διερευνήσει με την εγγραφή νέων ασθενών με ήπια έως μέτρια ασθένεια των ούλων. Οι οδοντίατροι θα θεραπεύσουν τα βακτήρια από το στόμα τους – την παραδοσιακή θεραπεία για την περιοδοντίτιδα. Το σάλιο και τα δείγματα αίματος θα ληφθούν πριν και μετά τη διαδικασία.
«Θέλουμε να δούμε αν η αφαίρεση των βακτηρίων σε έναν σχετικά νεαρό πληθυσμό, πριν έχουν οποιεσδήποτε αναπνευστικές ασθένειες, βελτιώνει πραγματικά τη λειτουργία των πνευμόνων», δήλωσε ο Δρ Bertelsen. Εάν η αφαίρεση των βακτηρίων οδηγεί σε καλύτερη υγεία των πνευμόνων, αυτό θα δείξει ότι η στοματική υγιεινή είναι πολύ πιο σημαντική για την υγεία των πνευμόνων από ό,τι είχε θεωρηθεί προηγουμένως. Αυτό θα υπογράμμιζε πόσο σημαντικό είναι το βούρτσισμα των δοντιών, το νήμα μεταξύ των δοντιών και οι οδοντιατρικές επισκέψεις σε νεαρούς ενήλικες για τη μελλοντική υγεία των πνευμόνων τους.
«Στη Νορβηγία, η υγειονομική περίθαλψη είναι δωρεάν, αλλά η μετάβαση στον οδοντίατρο είναι πολύ ακριβή», δήλωσε η Δρ Bertelsen, «και οι νεαροί ενήλικες στα 20 τους μπορεί να μην πάνε για εξετάσεις εκτός αν κάτι δεν πάει καλά». Ανησυχεί ότι οι συνέπειες μπορεί να είναι η συσσώρευση βακτηρίων που εκκρίνουν τοξίνες που είναι επιβλαβείς για την υγεία των πνευμόνων τους με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να προωθήσουν ασθένειες των πνευμόνων.
Οι εξετάσεις σάλιου θα αντικαταστήσουν τις εξετάσεις αίματος;
Μην θεωρείς το σάλιο σου δεδομένο. Λέει πολλά για την υγεία σου. Όπως αναφέρθηκε, τα βακτήρια που υπάρχουν στο σάλιο μπορεί μια μέρα να ενημερώσουν τους ερευνητές για τη μελλοντική υγεία των πνευμόνων, αλλά και άλλες ασθένειες. Και παρόλο που είναι ρουτίνα η λήψη δειγμάτων αίματος από ασθενείς, οι γιατροί στο μέλλον μπορεί να μάθουν για την υγεία του ασθενούς τους απλά λαμβάνοντας ένα μάκτρο στο στόμα.
«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για πολύ ευαίσθητους και απλούς αισθητήρες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον οδοντίατρο ή στο ιατρείο ή ακόμα και στο σπίτι ενός ασθενούς», δήλωσε ο καθηγητής Μπόγιαν Πέτροβιτς, οδοντίατρος στο Πανεπιστήμιο Νόβι Σαντ στη Σερβία. Αυτό θα επέτρεπε σε περισσότερους ανθρώπους να εξεταστούν και να διαγνωστούν, ευκολότερα και ταχύτερα, και έτσι να λάβουν οποιαδήποτε κατάλληλη θεραπεία νωρίτερα.
Υπάρχουν πολλές ασθένειες και λοιμώξεις όπου μικροσκοπικές σταγόνες σάλιου θα μπορούσαν να πουν στους γιατρούς για την υγεία των ασθενών τους πιο γρήγορα και λιγότερο επεμβατικά από το να κάνουν μια εξέταση αίματος και να την στείλουν για ανάλυση. «Πολυάριθμες ιογενείς λοιμώξεις όπως ηπατίτιδα Α, Β, C. Ιός Επστάιν-Μπαρ. και ο ιός του έρπητα, έχουν τους ανιχνεύσιμους βιοδείκτες τους σε σιελογόνους δείγματα», εξήγησε ο καθηγητής Πέτροβιτς. «Το σάλιο χρησιμεύει ως πολύτιμο διαγνωστικό υγρό για την έγκαιρη ανίχνευση διαφορετικών καρκίνων όπως ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του παγκρέατος, ο καρκίνος του πνεύμονα και ο γαστρικός καρκίνος».
«Το σάλιο ονομάζεται συχνά καθρέφτης του σώματος», κατέληξε ο καθηγητής Πέτροβιτς, και είναι «άμεσα διαθέσιμο και εύκολα συλλέγεται και αποθηκεύεται».
Χωρίς αμφιβολία, το στόμα σου είναι καθρέφτης της υγείας. Το να μην βουρτσίζετε τα δόντια σας πιθανότατα θα σας δημιουργήσει προβλήματα με τον οδοντίατρο – αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία.
Πηγή: Horizon Magazine