Μετάβαση στο περιεχόμενο
Δευτέρα, 17 Μαρτίου, 2025
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπύρα εναντίον ουίσκι: Ποιο από τα δύο ποτά είναι λιγότερο επιβλαβές σύμφωνα με τους ειδικούς;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΜπύρα εναντίον ουίσκι: Ποιο από τα δύο ποτά είναι λιγότερο επιβλαβές σύμφωνα με τους ειδικούς;
spot_img

Ας σταθμίσουμε παράγοντες όπως οι θερμίδες, η περιεκτικότητα σε αλκοόλ, η θρεπτική αξία και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για να προσδιορίσουμε ποιο είναι καλύτερο για την ανθρώπινη υγεία.

Το αλκοόλ ΔΕΝ είναι υγιεινό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση ΚΑΜΙΑΣ ποσότητας αλκοόλ δεν είναι ωφέλιμη για την υγεία.

- Advertisement -

Στα αλκοολούχα ποτά, η μπύρα και το ουίσκι είναι δύο από τις πιο δημοφιλείς επιλογές. Ποιο όμως είναι το λιγότερο επιβλαβές για την υγεία;

Περιεκτικότητα σε αλκοόλ

Μπύρα: Περιέχει 4-6% αλκοόλ ανά μερίδα. Λόγω αυτού του γεγονότος, οι άνθρωποι τείνουν να την καταναλώνουν σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Ουίσκι: Από την άλλη πλευρά, το ουίσκι περιέχει 40% αλκοόλ ή και περισσότερο, που σημαίνει ότι ακόμη και μικρές ποσότητες έχουν ισχυρό αποτέλεσμα.

Σημείωση: Σύμφωνα με τους ειδικούς, και με τα δύο ποτά, το μέτρο είναι το κλειδί. Δεδομένου ότι το ουίσκι είναι πιο δυνατό, είναι πιο εύκολο να καταναλωθεί σε λιγότερη ποσότητα, ενώ η μπύρα πίνεται συχνά σε μεγαλύτερες ποσότητες, οδηγώντας τελικά, σε υψηλότερη συνολική πρόσληψη αλκοόλ.

Θερμίδες

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μπύρα είναι υψηλή σε υδατάνθρακες και θερμίδες. Λέγεται ότι μια τυπική πίντα έχει περίπου 150-200 θερμίδες.

Ουίσκι: Αντίθετα, το ουίσκι είναι χαμηλό σε υδατάνθρακες και ζάχαρη, με περίπου 70 θερμίδες ανά σφηνάκι (30 ml).

Σημείωση: Όσον αφορά τη διαχείριση βάρους, το ουίσκι έχει λιγότερες θερμίδες και καθόλου υδατάνθρακες, ενώ η μπύρα μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους, ειδικά όταν καταναλώνεται τακτικά.

Υγεία της καρδιάς και αντιοξειδωτικά

Μπύρα: Σύμφωνα με μελέτες, η μπύρα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση της καλής χοληστερόλης (HDL) και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

Ουίσκι: Λέγεται ότι περιέχει ελλαγικό οξύ, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μειώνει το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές.

Σημείωση: Σύμφωνα με τους ειδικούς, και τα δύο ποτά έχουν κάποια οφέλη για την καρδιά, αλλά η υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά του ουίσκι μπορεί να του δώσει ένα πλεονέκτημα έναντι της μπύρας. Ωστόσο, αυτό το όφελος μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε μόνο εάν τα ποτά καταναλώνονται ως φάρμακο.

Υγεία του ήπατος & μακροχρόνιες επιπτώσεις

Μπύρα: Λέγεται ότι όταν καταναλώνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες, η μπύρα οδηγεί σε μεγαλύτερη πρόσληψη αλκοόλ με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που μπορεί να στρεσάρει το συκώτι. Η μπύρα είναι επίσης πηγή πυριτίου, ένα μέταλλο που υποστηρίζει τη δύναμη και την πυκνότητα των οστών, μειώνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Ουίσκι: Από την άλλη πλευρά, το ουίσκι είναι πιο δυνατό αλλά συχνά καταναλώνεται με μέτρο, μειώνοντας τη συνολική έκθεση στο αλκοόλ.

Σημείωση: Η υπερβολική κατανάλωση και των δύο μπορεί να βλάψει το συκώτι. Ωστόσο, η κατανάλωση ουίσκι με μέτρο μπορεί να είναι λιγότερο επιβλαβής σε σύγκριση με την τακτική κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπύρας.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;

Τούρτες στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία: Γιατί έχουν την ίδια (άνοστη) γεύση

Απογοήτευση από τις τούρτες που μας "σερβίρουν" τα ελληνικά ζαχαροπλαστεία

Νωπό Γάλα: Άγνοια κινδύνου των καταναλωτών για μόλυνση από γρίπη των πτηνών

Πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο μόλυνσης από γρίπη των πτηνών καταναλώνοντας νωπό γάλα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα