Ας σταθμίσουμε παράγοντες όπως οι θερμίδες, η περιεκτικότητα σε αλκοόλ, η θρεπτική αξία και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για να προσδιορίσουμε ποιο είναι καλύτερο για την ανθρώπινη υγεία.
Το αλκοόλ ΔΕΝ είναι υγιεινό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση ΚΑΜΙΑΣ ποσότητας αλκοόλ δεν είναι ωφέλιμη για την υγεία.
Στα αλκοολούχα ποτά, η μπύρα και το ουίσκι είναι δύο από τις πιο δημοφιλείς επιλογές. Ποιο όμως είναι το λιγότερο επιβλαβές για την υγεία;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι συμβαίνει στα κόπρανα όταν σταματάμε να τρώμε κρέας;
Περιεκτικότητα σε αλκοόλ
Μπύρα: Περιέχει 4-6% αλκοόλ ανά μερίδα. Λόγω αυτού του γεγονότος, οι άνθρωποι τείνουν να την καταναλώνουν σε μεγαλύτερες ποσότητες.
Ουίσκι: Από την άλλη πλευρά, το ουίσκι περιέχει 40% αλκοόλ ή και περισσότερο, που σημαίνει ότι ακόμη και μικρές ποσότητες έχουν ισχυρό αποτέλεσμα.
Σημείωση: Σύμφωνα με τους ειδικούς, και με τα δύο ποτά, το μέτρο είναι το κλειδί. Δεδομένου ότι το ουίσκι είναι πιο δυνατό, είναι πιο εύκολο να καταναλωθεί σε λιγότερη ποσότητα, ενώ η μπύρα πίνεται συχνά σε μεγαλύτερες ποσότητες, οδηγώντας τελικά, σε υψηλότερη συνολική πρόσληψη αλκοόλ.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι γίνεται με τα τηγάνια μας; Μαζικές οι ανακλήσεις τις τελευταίες ημέρες λόγω επικίνδυνων ουσιών
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτή είναι η μολυσμένη γατοτροφή που οδηγεί σε ευθανασία τα ζώα – Κίνδυνος και για τους ιδιοκτήτες των κατοικιδίων
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κίνδυνος έκθεσης φοιτητών και προσωπικού Πανεπιστημίου στην ηπατίτιδα Α-Μολυσματικός φοιτητής εργαζόταν στην τραπεζαρία
Θερμίδες
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μπύρα είναι υψηλή σε υδατάνθρακες και θερμίδες. Λέγεται ότι μια τυπική πίντα έχει περίπου 150-200 θερμίδες.
Ουίσκι: Αντίθετα, το ουίσκι είναι χαμηλό σε υδατάνθρακες και ζάχαρη, με περίπου 70 θερμίδες ανά σφηνάκι (30 ml).
Σημείωση: Όσον αφορά τη διαχείριση βάρους, το ουίσκι έχει λιγότερες θερμίδες και καθόλου υδατάνθρακες, ενώ η μπύρα μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους, ειδικά όταν καταναλώνεται τακτικά.
Υγεία της καρδιάς και αντιοξειδωτικά
Μπύρα: Σύμφωνα με μελέτες, η μπύρα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση της καλής χοληστερόλης (HDL) και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.
Ουίσκι: Λέγεται ότι περιέχει ελλαγικό οξύ, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μειώνει το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές.
Σημείωση: Σύμφωνα με τους ειδικούς, και τα δύο ποτά έχουν κάποια οφέλη για την καρδιά, αλλά η υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά του ουίσκι μπορεί να του δώσει ένα πλεονέκτημα έναντι της μπύρας. Ωστόσο, αυτό το όφελος μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε μόνο εάν τα ποτά καταναλώνονται ως φάρμακο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ikea: Μαζική ανάκληση επικίνδυνων λαμπτήρων LED – Μπορούν να προκαλέσουν ηλεκτροπληξία
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτό είναι το τρόφιμο που προκάλεσε τον θάνατο ενός παιδιού και τη σοβαρή ασθένεια 54 ακόμα στην Ιταλία
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συσκευασμένος κιμάς με μεταλλικά και πλαστικά κομμάτια – Αυστηρή προειδοποίηση από το FSIS
Υγεία του ήπατος & μακροχρόνιες επιπτώσεις
Μπύρα: Λέγεται ότι όταν καταναλώνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες, η μπύρα οδηγεί σε μεγαλύτερη πρόσληψη αλκοόλ με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που μπορεί να στρεσάρει το συκώτι. Η μπύρα είναι επίσης πηγή πυριτίου, ένα μέταλλο που υποστηρίζει τη δύναμη και την πυκνότητα των οστών, μειώνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
Ουίσκι: Από την άλλη πλευρά, το ουίσκι είναι πιο δυνατό αλλά συχνά καταναλώνεται με μέτρο, μειώνοντας τη συνολική έκθεση στο αλκοόλ.
Σημείωση: Η υπερβολική κατανάλωση και των δύο μπορεί να βλάψει το συκώτι. Ωστόσο, η κατανάλωση ουίσκι με μέτρο μπορεί να είναι λιγότερο επιβλαβής σε σύγκριση με την τακτική κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπύρας.