Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
18 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οδοντόκρεμες μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα – Δοκιμή σε 51 γνωστές μάρκες

ΑρχικήΟικιακάΟδοντόκρεμες μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα - Δοκιμή σε 51 γνωστές μάρκες
spot_img

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε ότι πολλές εμπορικές οδοντόκρεμες είναι μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον οργανισμό Lead Safe Mama, αποκάλυψε ότι πολλές εμπορικές οδοντόκρεμες είναι μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα. Πολλές ανήκουν σε μάρκες που δεν πωλούνται στην Ελλάδα αλλά υπάρχουν και προϊόντα Sensodyne και Colgate και Crest που πωλούνται.

- Advertisement -

Από τις 51 μάρκες που αναλύθηκαν oι περισσότερες από τις οδοντόκρεμες που δοκιμάστηκαν, γράφει ο Guardian, αναφέροντας την είδηση, «περιείχαν ίχνη μολύβδου, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων για παιδιά και εκείνων που διατίθενται στο εμπόριο ως φυσικές ή «πράσινες». Βρέθηκαν επίσης ανησυχητικά επίπεδα αρσενικού, υδραργύρου και καδμίου, όλες εξαιρετικά τοξικές ουσίες». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, περίπου το 90% των προϊόντων που εξετάστηκαν περιείχαν μόλυβδο, 65% αρσενικό, σχεδόν μισό υδράργυρο και ένα τρίτο κάδμιο. Σε πολλές περιπτώσεις, οι οδοντόκρεμες περιείχαν περισσότερες από μία από αυτές τις προσμείξεις. Τα επίπεδα που βρέθηκαν ήταν όλα εντός των ορίων που είχαν καθοριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά τα υψηλότερα επίπεδα μετάλλων που ανιχνεύθηκαν υπερέβαιναν τα αυστηρότερα όρια που καθορίστηκαν από την πολιτεία της Ουάσιγκτον.

Κίνδυνοι για την υγεία

Η έκθεση στον μόλυβδο μπορεί να προκαλέσει γνωστικές διαταραχές στα παιδιά, προβλήματα στα νεφρά και καρδιαγγειακές παθήσεις. Ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, το κάδμιο και το αρσενικό ταξινομούνται επίσης ως καρκινογόνες ουσίες .

Η μελέτη και οι δικαιολογίες των εταιρειών

Το 2024, η Tamara Rubin, ιδρύτρια του Lead Safe Mama , βρήκε ξανά υψηλά επίπεδα μολύβδου σε ορισμένες οδοντόκρεμες χρησιμοποιώντας μια συσκευή ανίχνευσης μετάλλων XRF. Αφού συγκέντρωσε κεφάλαια από τους αναγνώστες, έστειλε πολλές μάρκες σε ένα ανεξάρτητο εργαστήριο για περαιτέρω ανάλυση. Η Ρούμπιν είπε ότι καμία από τις εμπλεκόμενες εταιρείες δεν έχει δεσμευτεί να αφαιρέσει τον μόλυβδο από τα προϊόντα της, προτιμώντας σε ορισμένες περιπτώσεις να της στέλνει επιστολές παύσης και διακοπής.

Ορισμένες εταιρείες υπερασπίστηκαν τον εαυτό τους υποστηρίζοντας ότι ο μόλυβδος υπάρχει παντού στο περιβάλλον και δεν μπορεί να αποφευχθεί πλήρως ή υποστηρίζοντας ότι τα επίπεδα που ανιχνεύονται δεν είναι ανησυχητικά.

Το ζήτημα των ορίων

Ο Guardian επισημαίνει ότι ο ομοσπονδιακός νόμος για την ασφάλεια των βρεφών του 2024 , ο οποίος επί του παρόντος έχει αποκλειστεί στο Κογκρέσο, θα έθετε ένα όριο 10 ppb (μέρη ανά δισεκατομμύριο) για τον μόλυβδο στις παιδικές τροφές, ενώ η Καλιφόρνια έχει θέσει ένα ακόμη πιο αυστηρό όριο των 6 ppb. Ωστόσο, κανένας από αυτούς τους κανονισμούς δεν ισχύει για τις οδοντόκρεμες και το πιο σημαντικό, «τα περισσότερα από τα προϊόντα που δοκιμάστηκαν υπερέβησαν αυτά τα όρια». Επί του παρόντος, ο FDA (Food and Drug Administration) επιτρέπει έως και 10.000 ppb μολύβδου σε μη φθοριούχες οδοντόκρεμες και 20.000 ppb σε εκείνες με φθόριο. Καμία από τις οδοντόκρεμες που δοκιμάστηκαν δεν ξεπέρασε αυτές τις τιμές. Ωστόσο, η Πολιτεία της Ουάσιγκτον εισήγαγε πρόσφατα ένα πολύ πιο αυστηρό όριο των 1.000 ppb: ορισμένες οδοντόκρεμες το έχουν υπερβεί και έχουν αναφερθεί, αλλά οι εταιρείες έχουν χρόνο να συμμορφωθούν.

Κανονισμοί στην Ε.Ε

Στην ΕΕ δεν υπάρχει ειδική νομοθεσία που να καθορίζει όρια για την παρουσία μολύβδου στις οδοντόβουρτσες . Ωστόσο, οι οδοντόβουρτσες ρυθμίζονται από γενικούς κανονισμούς για την ασφάλεια των καταναλωτικών προϊόντων , ιδίως: ο κανονισμός Reach ελέγχει την παραγωγή και τη χρήση χημικών σε προϊόντα στην Ευρώπη. Ο μόλυβδος ταξινομείται ως επικίνδυνη ουσία και η χρήση του περιορίζεται σε διάφορους τύπους αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προορίζονται για καταναλωτές, ειδικά εάν μπορούν να οδηγήσουν σε έκθεση στο στόμα (όπως στην περίπτωση των οδοντόβουρτσων). Στη συνέχεια, το ευρωπαϊκό πρότυπο EN 71-3 (σχετικά με την ασφάλεια των παιχνιδιών) θέτει όρια για τη μετανάστευση βαρέων μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του μολύβδου, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αναφορά και για αντικείμενα που δεν ταξινομούνται αυστηρά ως παιχνίδια αλλά τοποθετούνται στο στόμα.

Δυνητικά μολυσματικά συστατικά

Επιστρέφοντας στην αμερικανική έρευνα, σύμφωνα με τον Rubin, η μόλυνση θα προέρχεται από ορισμένα συστατικά που προστίθενται συνήθως στις οδοντόκρεμες, όπως ο υδροξυαπατίτης , το ανθρακικό ασβέστιο και ο άργιλος μπεντονίτη . Ο υδροξυαπατίτης, που εξάγεται από οστά βοοειδών, χρησιμοποιείται για την προώθηση της απορρόφησης του ασβεστίου στα δόντια. Το ανθρακικό ασβέστιο βοηθά στην απομάκρυνση των λεκέδων, ενώ ο μπεντονίτης έχει καθαριστική λειτουργία. Τα προϊόντα με τα υψηλότερα επίπεδα μετάλλων περιείχαν άργιλο μπεντονίτη. Οι δοκιμές σε μεμονωμένα συστατικά έδειξαν ανησυχητικές συγκεντρώσεις μολύβδου και άλλων μετάλλων, γεγονός που δείχνει ότι η πηγή της μόλυνσης μπορεί να εντοπιστεί σε αυτές τις ουσίες.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΕΣ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΑΝ ΕΔΩ

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα