Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023
24.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι 5 vegan τροφές που δεν είναι τόσο φιλικές προς το περιβάλλον όσο νομίζετε

ΑρχικήΟικιακάΟι 5 vegan τροφές που δεν είναι τόσο φιλικές προς το περιβάλλον όσο νομίζετε
spot_img

cibum team

Όταν πρόκειται για δίαιτες που θεωρούνται φιλικές προς το περιβάλλον, η vegan διατροφή συνήθως κατατάσσεται σε υψηλό επίπεδο.

Δεν είναι μυστικό ότι η παραγωγή κρέατος , ειδικά το βόειο κρέας , συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου του πλανήτη. Απαιτεί επίσης τεράστιες ποσότητες γης και νερού, προκαλώντας έτσι ακόμη περισσότερες περιβαλλοντικές ζημίες.

Για το λόγο αυτό, μια πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής EAT-Lancet συμβουλεύει τη μείωση της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων για να μειωθεί συλλογικά το αποτύπωμα άνθρακα.

Όμως, ενώ η μετάβαση σε μια vegan δίαιτα μπορεί να φαίνεται μια εύκολη λύση, με μελέτες που ισχυρίζονται ότι θα μπορούσε να είναι ο «μοναδικός μεγαλύτερος τρόπος» για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη γη, αναδυόμενη έρευνα διαπίστωσε ότι πολλά βασικά φυτά δεν είναι τόσο οικολογικά λόγω των τρόπων με τους οποίους καλλιεργούνται και προέρχονται.

Από αβοκάντο και μανιτάρια, κακάο και αμύγδαλα … εδώ είναι τα πέντε vegan τρόφιμα που δεν είναι τόσο βιώσιμα όσο νομίζετε.

Αβοκάντο

Είναι ένα από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά vegan τρόφιμα, ωστόσο, τα αβοκάντο μπορούν επίσης να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στον πλανήτη λόγω του τρόπου με τον οποίο εξάγονται.

Στην Κένυα υπάρχει μεγάλη έλλειψη φρούτων (ο έκτος μεγαλύτερος εξαγωγέας φρούτων στον κόσμο), η οποία, πέρυσι, απαγόρευσε την εξαγωγή αβοκάντο λόγω του κινδύνου προσφοράς της χώρας.

Αλλά η έλλειψη προήλθε στην πραγματικότητα από το Μεξικό, όπου προήλθαν τα αβοκάντο. Τον Δεκέμβριο του 2019, το Μεξικό σκέφτηκε να εισαγάγει αβοκάντο, με τον υπουργό οικονομίας της χώρας, Ildefonso Guajardo, να υποστηρίζει ότι λόγω της αυξημένης ζήτησης, η τιμή ανά κιλό για τα φρούτα είναι τώρα ισοδύναμη με τον ημερήσιο ελάχιστο μισθό, 80 πέσος (3,5€). Το Μεξικό βγάζει πλέον περισσότερα χρήματα από την εξαγωγή αβοκάντο από ό, τι από το πετρέλαιο και οδήγησε σε μια ανησυχητική αύξηση της παράνομης αποψίλωσης των δασών για τη δημιουργία περισσότερου χώρου για τη φύτευση περαιτέρω δέντρων αβοκάντο .

Η αποψίλωση των δασών συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή, δεδομένου ότι τα δέντρα βοηθούν στην αποτροπή της συσσώρευσης αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, με την Rainforest Alliance να εκτιμά ότι προκαλεί περίπου το 10% των παγκόσμιων εκπομπών.

«Όταν αποψιλώνονται τα δάση, δεν χτυπάμε μόνο τον καλύτερο σύμμαχό μας για τη σύλληψη της εκπληκτικής ποσότητας αερίων του θερμοκηπίου που δημιουργούμε οι άνθρωποι (το οποίο κάνουμε κυρίως κάνοντας ορυκτά καύσιμα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις και φυσικά σε αυτοκίνητα, αεροπλάνα και τρένα ). «Δημιουργούμε επίσης εκπομπές κόβοντας δέντρα: όταν τα δέντρα πέφτουν, απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα όλο τον άνθρακα που έχουν αποθηκεύσει. Αυτό που κάνουν οι αποψυλωτές με τα πεσμένα δέντρα – είτε αφήνοντάς τα να σαπίσουν στο δάπεδο του δάσους είτε κάψιμο τους – δημιουργεί περαιτέρω εκπομπές.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα και άλλοι ξηροί καρποί είναι δημοφιλή σε όσους ακολουθούν δίαιτα vegan λόγω της ευελιξίας τους στο μαγείρεμα με βάση τα φυτά και την υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

Η δημοτικότητα των αμυγδάλων έχει επίσης αυξηθεί παράλληλα με την άνοδο των προϊόντων γάλακτος με βάση τα φυτά.

Ωστόσο, ο Joseph Poore, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος μελετά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των τροφίμων, διαπίστωσε ότι οι ξηροί καρποί απαιτούν τεράστια ποσότητα νερού. Συνολικά, οι ξηροί καρποί (που περιλαμβάνουν αμύγδαλα και κάσιους) καταναλώνουν 4.134 λίτρα (909 γαλόνια) γλυκού νερού για κάθε κιλό ξηρών καρπών που αγοράζουμε.

Ιδιαίτερα τα αμύγδαλα απαιτούν επίσης μεγάλη ποσότητα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, τα οποία αυξάνουν σημαντικά το αποτύπωμά άνθρακα, ιδιαίτερα σε περιοχές που είναι επιρρεπής σε ξηρασίες.

Απαιτούν επίσης πολλή γη, με τον Forbes να εκτιμά ότι «23.000 στρέμματα φυσικών εκτάσεων έχουν μετατραπεί σε αμύγδαλα», με 16.000 από αυτά τα στρέμματα είχαν προηγουμένως ταξινομηθεί ως υγρότοποι.

Κακάο

Το κακάο έχει γίνει δημοφιλές στους vegans λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς του σε μαγνήσιο. Είναι επίσης βασικό συστατικό στο ψήσιμο με βάση τα φυτά και χρησιμοποιείται συχνά για την παραγωγή επιδορπίων με γεύση σοκολάτας.

Ωστόσο, όπως το αβοκάντο, η παραγωγή κακάου συμβάλλει σημαντικά στην αποψίλωση των δασών, ενώ οι φυτείες κακάου εκτιμάται ότι έχουν προκαλέσει την απώλεια δύο έως τριών εκατομμυρίων εκταρίων τροπικού δάσους μεταξύ 1988 και 2008.

Επιπλέον, η αποψίλωση των δασών συμβαίνει σε περιοχές που είναι βασικές για τη βιοποικιλότητα, όπως ο Αμαζόνιος, η Δυτική Αφρική και η Νοτιοανατολική Ασία.

 

Το Παγκόσμιο Ίδρυμα Κακάου αναφέρει ότι ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα, δεδομένου ότι είναι εκεί όπου παράγονται σχεδόν τα δύο τρίτα της παγκόσμιας προσφοράς κακάου.

Και οι δύο τοποθεσίες έχασαν αντίστοιχα το 25 % και το 8 % του πρωτογενούς δάσους τους μεταξύ της περιόδου 2002-2019, με ένα σημαντικό ποσοστό της αποψίλωσης να οφείλεται στην καλλιέργεια κακάου.

Μανιτάρια

Ένα άλλο βασικό συστατικό vegan είναι το ταπεινό μανιτάρι. Χρησιμοποιείται σε όλα, από χορτοφάγικα μπιφτέκια έως ψητά δείπνα με βάση τα φυτά, και γίνεται όλο και πιο σημαντικό μέρος της διατροφής των vegan.

Και όμως, έχουν εκπληκτικά μεγάλο αντίκτυπο στο περιβάλλον.Mελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι η παραγωγή ενός κιλού Agaricus bisporus (αυτά είναι τα δημοφιλή μανιτάρια κάστανου και portobello που διατίθενται στα σούπερ μάρκετ) μπορεί να εκπέμπει μεταξύ 2.13-2.95kg CO2 .

Η ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιείται προέρχεται από το γεγονός ότι τα μανιτάρια πρέπει να καλλιεργούνται σε ζεστά δωμάτια που φτάνουν τους 62 βαθμούς Κελσίου. Προέρχεται επίσης από το γεγονός ότι τα μανιτάρια παράγουν CO2 όταν αναπνέουν και μεγαλώνουν, αν και αυτό είναι ακόμη πολύ μικρότερο από το ποσό που παράγεται από την παραγωγή βοείου κρέατος.

Tofu

Το Tofu είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές φαγητό μεταξύ των vegan λόγω της υφής του που μοιάζει με κρέας και των πολλών τρόπων με τους οποίους μπορείτε να απολαύσετε και να αρωματίσετε.

Ωστόσο, έχει εξεταστεί τα τελευταία χρόνια, με ορισμένους ερευνητές να ισχυρίζονται ότι μπορεί να είναι ακόμη χειρότερο από το κρέας.

Μιλώντας στην Εθνική Ένωση Αγροτών (NFU) το 2020, ο Δρ Graham McAuliffe του Ινστιτούτου Rothamsted εξήγησε ότι η αδημοσίευτη έρευνά του για το tofu διαπίστωσε ότι η πρωτεΐνη με βάση τη σόγια θα μπορούσε να έχει δραστικό αντίκτυπο στον πλανήτη λόγω του αποτυπώματος άνθρακα.

«Χωρίς αμφιβολία, τα μπιζέλια και τα αράπικα καρύδια έχουν πάντα χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από οποιαδήποτε ζωικά προϊόντα», είπε.

«Αλλά αν κοιτάξετε το tofu, το οποίο έχει υποστεί επεξεργασία, οπότε υπάρχει περισσότερη ενέργεια για την παραγωγή του, όταν διορθώνετε το γεγονός ότι η πρωτεΐνη σε αυτήν δεν είναι τόσο εύπεπτη σε σύγκριση με τα προϊόντα με βάση το κρέας, μπορείτε να δείτε ότι θα μπορούσε στην πραγματικότητα να έχει υψηλότερο δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη από οποιοδήποτε από τα μονογαστρικά ζώα. Για να πάρει την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης, το tofu είναι χειρότερο. “

 

Τα σχόλιά του ακολούθησαν μια έκθεση του 2010 που εκπονήθηκε για λογαριασμό του World Wide Fund (WWF) και προειδοποίησε για τους κινδύνους ότι τα προϊόντα με βάση τη σόγια ήταν εγγυημένα ότι έχουν χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Δήλωσε: «Η ανάλυσή μας δείχνει ότι η άμεση αντικατάσταση ζωικών προϊόντων στη διατροφή με αναλογικά προϊόντα υψηλής πρωτεΐνης με βάση, για παράδειγμα, τη σόγια συνεπάγεται αυξημένη εξάρτηση από τα εισαγόμενα προϊόντα καλλιέργειας.

«Μια τέτοια στρατηγική είναι πιθανό να αυξήσει τη συνολική πρόσληψη σόγιας της βρετανικής τροφικής αλυσίδας.»

Ωστόσο, όταν πρόκειται για συζητήσεις σχετικά με το τόφου και το περιβάλλον, το αποτύπωμα άνθρακα αμφισβητείται δεδομένου ότι σχεδόν το 80 τοις εκατό της παγκόσμιας καλλιέργειας σόγιας τροφοδοτείται σε ζώα, ειδικά για βόειο κρέας, κοτόπουλο, αυγό και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Πηγή: Intepentent

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

EFSA – Φέτα: Πράσινο φως για το ένζυμο λιπάση τριακυλογλυκερόλης στην παραγωγή φέτας και άλλων τυριών

Ο ομάδα της EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια.

Παρειδωλία: Βλέπετε κι εσείς πρόσωπα στον καφέ ή στο καμένο τοστ; Δεν είστε οι μόνοι!

Πως το φαινόμενο της παρειδωλίας, βοήθησε στην επιβίωση των προγόνων μας.

ΕΕ – Πρόσθετα: Εγκρίθηκε το ξίδι ως ρυθμιστής οξύτητας – Και το όνομα αυτού Ε 267

Για πρώτη φορά το ξίδι στον ενωσιακό κατάλογο προσθέτων τροφίμων.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα