Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας ANSES, με αφορμή την έναρξη του νέου σχολικού έτους εφιστά την προσοχή γονιών και δασκάλων σχετικά με τη χρήση απολυμαντικών στα σχολεία.
Περίπου εκατό ατυχήματα προκλήθηκαν από προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την απολύμανση τουαλετών ή επίπλων σε παιδικούς σταθμούς την περίοδο 2017-2022 στη Γαλλία. Τα ατυχήματα αυτά οφείλονταν κυρίως σε ακατάλληλη χρήση απολυμαντικών. Αν και τα περισσότερα από τα ατυχήματα δεν ήταν σοβαρά, ένα παιδί χρειάστηκε δερματικό μόσχευμα.
Σημαντική αύξηση των ατυχημάτων κατά τη διάρκεια της επιδημίας COVID-19
Κατά την περίοδο 2017-2022, τα γαλλικά κέντρα δηλητηριάσεων κατέγραψαν 118 περιπτώσεις δερματικών διαταραχών σε παιδιά σε κοινοτικές εγκαταστάσεις. Αυτά τα ατυχήματα συνέβησαν συχνότερα σε νηπιαγωγεία αφού οι τουαλέτες είχαν απολυμανθεί με βιοκτόνα . Απότομη αύξηση παρατηρήθηκε το 2020 και το 2021, πιθανότατα λόγω των ενισχυμένων μέτρων απολύμανσης κατά την επιδημία COVID-19, κυρίως της απολύμανσης αντικειμένων όπως τραπέζια, καρέκλες και παιχνίδια.
Το 2023, συνέχισαν να αναφέρονται νέα ατυχήματα, αντανακλώντας την εμμονή του προβλήματος.
Επηρεάζονται κυρίως νεαρά κορίτσια κάτω των έξι ετών
Επειδή το δέρμα τους είναι πολύ πιο εύθραυστο, αυτό το πρόβλημα αφορά κυρίως παιδιά κάτω των έξι ετών, ειδικά τα κορίτσια που κάθονται στο κάθισμα της τουαλέτας.
Αν και η συντριπτική πλειονότητα των δερματικών διαταραχών ήταν ελάχιστες 11 παιδιά υπέστησαν εγκαύματα δεύτερου βαθμού και ένα παιδί έλαβε δερματικό μόσχευμα για έγκαυμα τρίτου βαθμού στον γλουτό.
Ακατάλληλη χρήση του προϊόντος
Τα ατυχήματα οφείλονταν κυρίως σε σφάλματα στη χρήση απολυμαντικών: αδυναμία έκπλυσης ή αραίωσής τους, ακατάλληλο για το σκοπό αυτό προϊόν κ.λπ.
Αυτά τα σφάλματα μπορεί να έχουν ενθαρρυνθεί από:
- συνθήκες χρήσης για το ίδιο προϊόν που διαφέρουν ανάλογα με την επιφάνεια που απολυμαίνεται: για παράδειγμα, ένα προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αδιάλυτο σε δάπεδα αλλά αραιωμένο για άλλες επιφάνειες.
- οδηγίες χρήσης που δεν διατίθενται στα άτομα που χειρίζονται τα προϊόντα·
- συγκεχυμένη διατύπωση στις ετικέτες: για παράδειγμα, “χρησιμοποιήστε αμέσως το έτοιμο προς χρήση διάλυμα” για ένα προϊόν που χρειάζεται αραίωση.
Έξι συστάσεις για τον περιορισμό του κινδύνου ατυχημάτων που αφορούν απολυμαντικά:
- χρήση προϊόντων που είναι κατάλληλα για τις επιφάνειες που πρόκειται να απολυμανθούν.
- επιλογή των λιγότερο επικίνδυνων προϊόντων, ειδικά σε κοινοτικές εγκαταστάσεις όπου υπάρχουν μικρά παιδιά·
- δώστε προτεραιότητα σε έτοιμα προς χρήση προϊόντα για την αποφυγή σφαλμάτων αραίωσης και προϊόντα με σαφείς, απλές οδηγίες χρήσης.
- ξέβγαλμα προϊόντων μετά από εφαρμογή ή τυχαία διαρροή ή τουλάχιστον σκούπισμα των επιφανειών.
- να μην εκτελούν εργασίες καθαρισμού και απολύμανσης παρουσία παιδιών και να περιμένουν την καθορισμένη περίοδο μετά την απολύμανση πριν επιτρέψουν στα παιδιά την πρόσβαση στην απολυμανθείσα περιοχή·
- εκπαίδευση του προσωπικού στη σωστή χρήση των απολυμαντικών.
Σε περίπτωση επαφής με το δέρμα : αφαιρέστε τυχόν ρούχα που έχουν εμποτιστεί με το προϊόν και πλύνετε καλά το δέρμα με νερό. Εάν η πληγείσα περιοχή είναι εκτεταμένη ή αν εμφανιστούν δερματικές βλάβες, επισκεφτείτε έναν γιατρό ή καλέστε ένα κέντρο δηλητηριάσεων .