Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καρκινογόνος ουσία σε πολλά διαφορετικά προϊόντα και παρτίδες τροφίμων της Nestle για παιδιά ηλικίας 8 μηνών και 1 έως 3 ετών

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚαρκινογόνος ουσία σε πολλά διαφορετικά προϊόντα και παρτίδες τροφίμων της Nestle για παιδιά ηλικίας 8 μηνών και 1 έως 3 ετών
spot_img

Συναγερμός για καρκινογόνο ουσία 200% πάνω από το όριο σε τροφές της Nestlé – Ενεργοποίηση ευρωπαϊκού μηχανισμού σε έξι χώρες

Το ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ενημέρωσης για Κίνδυνο από Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) ενημέρωσε 6 χώρες για σοβαρό κίνδυνο από βρεφικές τροφές της Neste. Ήδη 11 προϊόντα έχουν ανακληθεί στη Φινλανδία5 προϊόντα στη Νορβηγία, και άλλα 5 στη Σουηδία. Μέσω του RASFF, έχουν ενημερωθεί επίσης Ισπανία, Γαλλία και Ουκρανία.

- Advertisement -

Οι βρεφικές τροφές περιέχουν υψηλές ποσότητες  ωχρατοξίνης Α, μία μυκοτοξίνη και ταξινομείται ως πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο (ομάδα 2Β)  από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC). Σύμφωνα με το RASFF παρατηρήθηκε “Υπέρβαση ωχρατοξίνης σε πολλά διαφορετικά προϊόντα και παρτίδες τροφίμων για παιδιά ηλικίας 8 μηνών και 1 έως 3 ετών. Ο κατασκευαστής ανέφερε ότι η περιεκτικότητα των προϊόντων σε ωχρατοξίνη κυμαίνεται μεταξύ 1,15 – 1,73 μg/kg μετρούμενη σε ξηρό υλικό. (Δεν υπάρχει διαθέσιμο έγγραφο αυτής της ανάλυσης.) Το νόμιμο όριο είναι 0,5 µg/kg. Αιτία υπέρβασης είναι η πρώτη ύλη σκόρδο. Σύμφωνα με τα έγγραφα το σκόρδο είναι προέλευσης Ισπανίας, είναι βιολογικό και έχει παραδοθεί στη Φινλανδία μέσω Γάλλου προμηθευτή. Η ποσότητα του σκόρδου στα προϊόντα είναι περίπου 0,1 % – 0,2 %.” Αυτό σημαίνει ότι η επικίνδυνη ουσία έχει υπερβεί το όριο κατά 200% (μο)…

Οι μυκοτοξίνες δεν είναι ορατές ούτε γίνονται αισθητές με τη γεύση στα τελικά προϊόντα, συνεπώς οι γονείς δεν μπορούν να καταλάβουν ότι το τρόφιμο είναι μολυσμένο. Η ΕΕ έχει θεσπίσει με νομοθεσία όριο για την παρουσία ωχρατοξίνης Α στις παιδικές τροφές, για την προστασία των καταναλωτών από τη μακροχρόνια έκθεση. Το μέγιστο επίπεδο παρουσίας ωχρατοξίνης σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2022/1370 της Επιτροπής για επεξεργασμένες τροφές με βάση τα δημητριακά για βρέφη και μικρά παιδιά και παιδικές τροφές είναι 0,50 (μg/kg). Η ωχρατοξίνη Α εντοπίστηκε στο σκόρδο που υπάρχει ως συστατικό στις βρεφικές τροφές.

Η Nestle συνιστά στους καταναλωτές που έχουν αγοράσει κάποιο από τα επηρεαζόμενα προϊόντα να μην το καταναλώσουν, αλλά να τραβήξουν μια φωτογραφία του προϊόντος και να επικοινωνήσουν με την εξυπηρέτηση πελατών για επιστροφή χρημάτων.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Νέα παγκόσμια μελέτη

Παγκόσμια μελέτη συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πρόωρους θανάτους που μπορούν να προληφθούν

Πρωινό και διαλειμματική νηστεία: Πότε είναι ωφέλιμο και πότε όχι – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Πως η ώρα του πρώτου γεύματος επηρεάζει τον οργανισμό και τον μεταβολισμό.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα