Για να μην πληρώνουμε παραπάνω για προϊόντα που ισχυρίζονται ότι έχουν προζύμι αλλά στην πραγματικότητα περιέχουν απομιμήσεις
Παρά την πρόσφατη άνοδο στη δημοφιλία του, το προζυμένιο ψωμί έχει ιστορία που ξεπερνά τα 6.000 χρόνια. Το προζύμι περιέχει οξυγαλακτικά βακτήρια, τα οποία με τη σειρά τους περιέχουν προβιοτικά και πρεβιοτικά. Αμφότερα έχουν εξαιρετικά οφέλη για την υγεία του στομάχου. Τα προβιοτικά δεν επιβιώνουν μετά το ψήσιμο, ωστόσο, συνεισφέρουν στις ωφέλιμες διατροφικές ιδιότητες του τελικού προϊόντος.
- Δείτε επίσης: Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)
Από την άλλη, τα πρεβιοτικά επιβιώνουν μετά το ψήσιμο και αφού προσληφθούν από τον οργανισμό ουσιαστικά λειτουργούν ως «λίπασμα» για τα καλά βακτήρια του στομάχου. Επιπλέον, η άγρια, ζωντανή μαγιά στο προζύμι ενεργεί ως φυσικό συντηρητικό, καθιστώντας έτσι περιττά τα τεχνητά συντηρητικά που χρησιμοποιούνται σε άλλα είδη ψωμιού.
Ποια είναι τα οφέλη του ψωμιού με προζύμι;
Το ψωμί με προζύμι μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα στην απορρόφηση από τον οργανισμό των θρεπτικών συστατικών που περιέχει στα δημητριακά του. Τα περισσότερα είδη αλεύρων περιέχουν φυσικές ενώσεις που ονομάζονται φυτάσες, οι οποίες δεσμεύουν ανόργανα στοιχεία και δυσκολεύουν τον οργανισμό σου να τα απορροφήσει. Τα οξυγαλακτικά βακτήρια που υπάρχουν στο προζύμι συμβάλλουν στην εξουδετέρωση αυτών των φυτασών, επιτρέποντας έτσι στον οργανισμό να απορροφήσει πιο εύκολα το ασβέστιο, τον σίδηρο, το μαγνήσιο, τον ψευδάργυρο κ.λπ. των δημητριακών του ψωμιού.
- Δείτε ακόμη: Το μυστικό για τέλειο μπέικον κρύβεται στον … νεροχύτη
- Δείτε επίσης: Τι είναι η Δίαιτα της Παλαιολιθικής Εποχής που «κοντράρει» τη Μεσογειακή
Έχοντας όλα τα παραπάνω υπόψιν τους, και φυσικά την αυξημένη ζήτηση από το καταναλωτικό κοινό, δεν είναι λίγοι οι παρασκευαστές που βάζουν τη λέξη προζύμι στην ετικέτα προϊόντων ψωμιού, χωρίς όμως η διαδικασία παρασκευής του να ανταποκρίνεται στα κριτήρια.
- Δείτε επίσης: Υδράργυρος στον τόνο: Έλληνας Χημικός Τροφίμων αποκαλύπτει πόση ποσότητα την εβδομάδα είναι ασφαλής
Αλλά σε ένα πρόσφατο Reel στο Instagram, ο γιατρός Karan Rajan αποκαλύπτει πώς μπορούμε να δούμε τη διαφορά ανάμεσα στο ψωμί με πραγματικό προζύμι και το ψωμί χωρίς προζύμι.
Ποια είναι η διαφορά;
Οι διαφορές στην υφή και την εμφάνιση δεν είναι πάντα αρκετές για να ξεχωρίσουμε το ζυμωτό από το ψωμί που δεν έχει προζύμι.
«Το νούμερο ένα πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ελέγξετε τη λίστα των συστατικών», αναφέρει ο δημιουργός του βίντεο. Δεν θα πρέπει να αναγράφεται ότι περιέχει ξερή ή στιγμιαία μαγιά, επειδή χρησιμοποιεί μια φυσική διαδικασία ζύμωσης. Έτσι, το αληθινό ψωμί με προζύμι πρέπει να περιέχει μόνο αλεύρι, αλάτι και νερό, συμβουλεύει ο Δρ Rajan.
«Η απομίμηση για το προζύμι, ή «ξινή ψεύτικη ζύμη», γνωστό ως Sourfaux (σουρφό) , αν και πωλείται ως προζύμι, περιέχει επιπλέον συστατικά, όπως μαγιά, ασκορβικό οξύ και γιαούρτι και ξύδι. Παρόλο που τα πρόσθετα αυτά δεν είναι απαραίτητα ανθυγιεινά, είναι ωστόσο παραπλανητικό ως επισήμανση για τον καταναλωτή. Όταν αγοράζετε κάτι, θα πρέπει να παίρνετε αυτό που πληρώνετε. Ειδικά όταν ορισμένα από τα σούπερ μάρκετ χρεώνουν αρκετά χρήματα παραπάνω για αυτό το προϊόν. Ήδη ένας από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς παρασκευαστές ψωμιού του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Big Baker κυκλοφόρησε μια σειρά προϊόντων με προζύμι, με μικρή ποσότητα αφυδατωμένης προζύμης που προστίθεται «για περισσότερη γεύση». Ωστόσο, αντί να χρησιμοποιεί τον όρο προζύμι, ο κατασκευαστής την πρόσθεσε απλώς στη λίστα συστατικών. Κάτι που υποδέχθηκε, η παραδοσιακή βιομηχανία αρτοποιίας της Βρετανίας ως μία μικρή νίκη. Τι σημαίνει αυτό;
- Δείτε επίσης: Το ξέσπασμα περιορίστηκε αλλά τα ερωτήματα παραμένουν για τη σύσταση της φονικής σοκολάτας
Οι ειδικοί στο προζύμι και στη διατροφή όσον αφορά το ψωμί, λένε ότι το ψεύτικο προζύμι «επηρεάζει αρκετά το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τον διαβήτη». Πολλοί διαβητικοί τρώνε προζύμι για να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση ψεύτικου προζύμι ωστόσο, μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα σακχάρου, υποστηρίζουν. Για το λόγο αυτό, οι κατασκευαστές οφείλουν να ενημερώνουν τον κόσμο, μέσω των επισημάνσεων, εάν προκύπτει για πραγματικό προζύμι ή αν είναι απλώς η γεύση.