ΑρχικήΟικιακάΡούχα Shein: Νέα ανάλυση εντόπισε επικίνδυνα χημικά και υπερβάσεις έως και 12.000...

Ρούχα Shein: Νέα ανάλυση εντόπισε επικίνδυνα χημικά και υπερβάσεις έως και 12.000 φορές πάνω από τα όρια της ΕΕ (αναλυτική λίστα)

5 λεπτά ανάγνωσης

Νέα έρευνα γερμανικού περιβαλλοντικού οργανισμού αποκαλύπτει παρουσία PFAS, φθαλικών ενώσεων και άλλων τοξικών ουσιών σε ρούχα της πλατφόρμας, προκαλώντας ανησυχία για την ασφάλεια της γρήγορης μόδας στην ευρωπαϊκή αγορά.

Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της γερμανικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Deutsche Umwelthilfe (DUH) επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της ασφάλειας των ρούχων που πωλούνται μέσω μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών χαμηλού κόστους, όπως η Shein. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν μέσω του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa στις 29 Ιουνίου 2026, σε σημαντικό ποσοστό των προϊόντων που εξετάστηκαν διαπιστώθηκαν υπερβάσεις των ευρωπαϊκών ορίων για χημικές ουσίες.

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ελλάδα: «Πόλεμος» για μαρμελάδες και μπάρες – Οκτώ καταγγελίες της ΓΙΩΤΗΣ στο ΣΕΕ κατά της Healthy Habits

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Περιβαλλοντικό Ινστιτούτο της Βρέμης και περιέλαβε 18 είδη ένδυσης που αποδόθηκαν στη Shein. Από αυτά, επτά βρέθηκαν να υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις αναλύσεις να εντοπίζουν ένα ευρύ φάσμα χημικών ουσιών, όπως βαρέα μέταλλα, πλαστικοποιητές και PFAS, ουσίες που αποκαλούνται συχνά «αιώνιες χημικές ουσίες» λόγω της ανθεκτικότητάς τους στο περιβάλλον και στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα ευρήματα για τις συγκεντρώσεις PFAS σε συγκεκριμένα προϊόντα. Σε ένα παιδικό μπουφάν, το όριο φέρεται να έχει ξεπεραστεί πάνω από 1.100 φορές, ενώ σε άλλο προϊόν που απευθυνόταν σε εφήβους η υπέρβαση φτάνει, σύμφωνα με την έκθεση, πάνω από 12.000 φορές. Παράλληλα, σε ζευγάρι γυναικείες μπότες εντοπίστηκε πλαστικοποιητής DEHP σε συγκέντρωση που υπερέβαινε το ευρωπαϊκό όριο κατά 179 φορές, ουσία η οποία έχει συνδεθεί επιστημονικά με επιδράσεις στο ορμονικό σύστημα και τη γονιμότητα.

Παρακάτω είναι ο πίνακας όπως προκύπτει από τη σύνοψη της έρευνας DUH / Bremer Umweltinstitut:

- Advertisement -
#ΠροϊόνΕυρήματαΥπέρβαση ορίων ΕΕ
1Παιδικό μπουφάνPFAS σε πολύ υψηλές συγκεντρώσειςΝαι, έως ~1.100×
2Εφηβικό μπουφάνPFAS σε εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσειςΝαι, έως ~12.000×
3Γυναικείο μπουφάνPFAS και φθοριωμένες ενώσειςΝαι
4Ανδρικό μπουφάνPFAS και VOC υπολείμματαΝαι (μερική μη συμμόρφωση)
5Παιδικό παντελόνιΦθαλικές ενώσεις (plasticizers)Οριακά / εν μέρει
6Εφηβικό παντελόνιDEHP (φθαλική ένωση)Ναι
7Γυναικείο φόρεμαΦθαλικές ενώσεις και VOCsΟριακά / μερική υπέρβαση
8Παιδικό μπλουζάκιΊχνη βαρέων μετάλλωνΌχι σαφής υπέρβαση
9Ανδρικό T-shirtVOCs και υπολείμματα βαφώνΌχι
10Γυναικείο τοπΦθαλικές ενώσειςΠιθανή μερική υπέρβαση
11Παιδικό παλτόPFAS και υδρόφοβες επιστρώσειςΝαι
12Εφηβικό παλτόPFASΝαι
13Γυναικείο πανωφόριPFAS και φθοριωμένες ενώσειςΝαι
14Ανδρικό πανωφόριPFAS και VOCsΜερική μη συμμόρφωση
15Γυναικείες μπότεςDEHP 179.000 mg/kgΝαι (~179×)
16Ανδρικά παπούτσιαΦθαλικές ενώσεις και PAHsΌχι πλήρης υπέρβαση
17Παιδικά παπούτσιαΒαρέα μέταλλα και πλαστικοποιητέςΟριακά
18Αξεσουάρ (τσάντα/ζώνη)Φθαλικές ενώσεις και VOCsΌχι σαφής υπέρβαση

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι το μείγμα χημικών ουσιών που εντοπίζεται σε ορισμένα προϊόντα fast fashion μπορεί να ενέχει κινδύνους για την υγεία, ακόμη κι όταν επιμέρους ουσίες δεν ρυθμίζονται αυστηρά. Όπως σημειώνεται από το εργαστήριο, σε αρκετές περιπτώσεις πρόκειται για συνδυασμό διαφορετικών χημικών, γεγονός που καθιστά πιο σύνθετη την αξιολόγηση της συνολικής επιβάρυνσης.

Η Shein, από την πλευρά της, δήλωσε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις καταγγελίες και ότι έχει ξεκινήσει εσωτερική διερεύνηση. Η εταιρεία ανέφερε επίσης ότι αποσύρει προσωρινά τα προϊόντα που ενδέχεται να σχετίζονται με τις επισημάνσεις και ότι πραγματοποιεί ευρύτερο έλεγχο σε αντίστοιχα είδη του καταλόγου της. Παράλληλα υποστηρίζει ότι συνεργάζεται με διεθνείς φορείς ελέγχου και επιθεώρησης ποιότητας.

Το ζήτημα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εντεινόμενης ευρωπαϊκής πίεσης προς μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες εμπορίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασίες διερεύνησης στο πλαίσιο του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), εξετάζοντας κατά πόσο η Shein και άλλες πλατφόρμες λαμβάνουν επαρκή μέτρα για την αποτροπή της διάθεσης μη συμμορφούμενων ή παράνομων προϊόντων στην αγορά της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις αρχές, το πρόβλημα δεν περιορίζεται σε μία μόνο εταιρεία, καθώς παρόμοιες ανησυχίες έχουν διατυπωθεί και για άλλες πλατφόρμες χαμηλού κόστους. Η DUH και άλλοι φορείς προστασίας καταναλωτών τονίζουν ότι το φαινόμενο της γρήγορης μόδας δημιουργεί αυξημένο περιβαλλοντικό και υγειονομικό αποτύπωμα, λόγω της μαζικής παραγωγής, των σύντομων κύκλων ζωής των προϊόντων και της περιορισμένης δυνατότητας ελέγχου στην αλυσίδα εφοδιασμού. Η υπόθεση παραμένει υπό διερεύνηση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αξιολογήσει τα ευρήματα και να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα, τα οποία σε περίπτωση μη συμμόρφωσης μπορεί να περιλαμβάνουν και την επιβολή σημαντικών προστίμων.

Η έκθεση ανάλυσης από το Περιβαλλοντικό Ινστιτούτο της Βρέμης, η έκθεση του DUH με τίτλο «Τόπος εγκλήματος: Τοξίνη υφασμάτων στο δέρμα» και οι απαιτήσεις του DUH για αποτελεσματική νομοθεσία περί υφασμάτων βρίσκονται στη διεύθυνση: https://l.duh.de/p260629

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Η Μαίρη βρήκε γάντι μέσα στο σουβλάκι της και νομίζει πως θα πεθάνει – Δείτε το νέο επεισόδιο της επιστημονικής κομεντί «Τάσος και Μαίρη»

Στο νέο επεισόδιο της σειράς του Cibum, ένα γάντι μέσα σε σουβλάκι γίνεται αφορμή για να πάθει υστερία η Μαίρη και για να μιλήσει ο επιστήμονας τροφίμων Τάσος για τα ξένα σώματα στα τρόφιμα

Κομισιόν: Πάνω από 10.000 ειδοποιήσεις για την ασφάλεια τροφίμων το 2025 – Ντοματίνια και βρεφικό γάλα στο επίκεντρο

Η ετήσια έκθεση του ACN καταγράφει αύξηση των περιστατικών, ανακλήσεις προϊόντων σε περισσότερες από 60 χώρες και ελέγχους για φυτοφάρμακα, παθογόνους μικροοργανισμούς και μη εγκεκριμένες ουσίες σε τρόφιμα και συμπληρώματα