Έρευνα της ΕΕΔΥΠΠΠ σε 965 δείγματα πόσιμου πάγου, κατέγραψε μικροβιολογικές αποκλίσεις στο 22,38% των δειγμάτων, με ανίχνευση κολοβακτηριδίων, E. coli και εντερόκοκκων
Ο καθηγητής Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Γιάννης Τσάκνης, εκ μέρους της επιστημονικής επιτροπής της Ένωσης Επαγγελματιών Διασφάλισης Όρων Υγιεινής & Ποιότητας Πόσιμου Πάγου (ΕΕΔΥΠΠΠ), προειδοποιεί για τον κίνδυνο στη δημόσια υγεία από μολυσμένα με παθογόνους μικροοργανισμούς παγάκια που χρησιμοποιούνται σε ποτά και καφέδες από επιχειρήσεις εστίασης.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Στοιχεία σοκ του ΥΠΑΑΤ: Μόνο σε ελληνικά προϊόντα επικίνδυνα φυτοφάρμακα – Ποια παρουσιάζουν πιθανή επικινδυνότητα
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη διεθνή βιβλιογραφία καταγράφονται επανειλημμένα περιστατικά τροφικών δηλητηριάσεων που έχουν συνδεθεί με τον πόσιμο πάγο. Η επιστημονική επιτροπή της ΕΕΔΥΠΠΠ, αξιοποιώντας τα στατιστικά δεδομένα μικροβιολογικών αναλύσεων των διαπιστευμένων εργαστηρίων Veltia Labs για το 2025, μελέτησε τη μικροβιολογική ποιότητα του πόσιμου πάγου σε επιχειρήσεις εστίασης. Πραγματοποιήθηκαν μικροβιολογικές αναλύσεις σε 965 δείγματα πόσιμου πάγου από ξενοδοχειακές τουριστικές μονάδες σε ολόκληρη τη χώρα, με την πλειονότητα των δειγμάτων να προέρχεται από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που εφαρμόζουν προληπτικά μέτρα υγιεινής.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 22,38% των δειγμάτων, δηλαδή 216 δείγματα, παρουσίασαν αποκλίσεις στις μικροβιολογικές παραμέτρους, με ανίχνευση ολικής μικροβιολογικής χλωρίδας άνω των 300 cfu/ml, κολοβακτηριοειδών (Coliforms), Escherichia coli (E. coli) ή εντερόκοκκων (Enterococcus). Από τα 216 δείγματα με αποκλίσεις, τα 129, που αντιστοιχούν στο 13,37% του συνόλου των δειγμάτων, περιείχαν κολοβακτηριοειδή, E. coli ή Enterococcus. Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 3525/Β/2023) και την Οδηγία (ΕΕ) 2020/2184, δεν επιτρέπεται η παρουσία ολικών κολοβακτηριοειδών, Escherichia coli και εντερόκοκκων στον πόσιμο πάγο, ενώ η αυξημένη ολική μικροβιολογική χλωρίδα, πάνω από το όριο των 300 cfu/ml, υποδηλώνει υψηλό μικροβιακό φορτίο που υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα όρια υγιεινής για τον πόσιμο πάγο.
Το Escherichia coli μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές και τροφική δηλητηρίαση, με συμπτώματα όπως έντονο κοιλιακό άλγος, κράμπες, διάρροια που μπορεί να εξελιχθεί σε αιματηρή διάρροια, ναυτία, εμετούς και πυρετό. Παράλληλα, αποτελεί το συχνότερο αίτιο ουρολοιμώξεων, ευθυνόμενο για το 75% έως 95% των περιπτώσεων, ενώ σε ευπαθείς ομάδες, όπως παιδιά και ηλικιωμένοι, ορισμένα στελέχη που παράγουν την τοξίνη Shiga μπορούν να προκαλέσουν αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, οδηγώντας σε σοβαρή βλάβη των νεφρών. Σε σπάνιες περιπτώσεις αναφέρεται ότι μπορεί να συνδεθεί και με προστατίτιδα ή πνευμονία. Οι εντερόκοκκοι μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα, βακτηριαιμία και εκκολπωματίτιδα.
Πως μπορούν να προστατευτούν οι καταναλωτές
Η επιστημονική επιτροπή επισημαίνει ότι οι μηχανές παραγωγής πάγου πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται τουλάχιστον μία φορά κάθε τέσσερις μήνες από πιστοποιημένο υγειονομικό συντηρητή, καθώς στο εσωτερικό τους μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη μούχλας και βιοφίλμ, ενός γλοιώδους στρώματος όπου αναπτύσσονται μικροοργανισμοί. Όταν το βιοφίλμ παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο εσωτερικό της παγομηχανής, μπορεί να αναπτυχθούν παθογόνοι μικροοργανισμοί που παράγουν τοξίνες και σπόρια τα οποία μεταφέρονται στα παγάκια. Παράλληλα, αναφέρεται ότι ορισμένα βακτήρια που αναπτύσσονται στο βιοφίλμ εμφανίζουν ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά έως και 1.000 φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με τα ίδια βακτήρια όταν αναπτύσσονται σε ανοιχτές επιφάνειες.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Νόμιζαν ότι ο πονοκέφαλος ήταν όγκος αλλά η μαγνητική έδειξε ταινιοσκώληκα από χοιρινό!
- Σωρεία δηλητηριάσεων από ταχίνι και χαλβά – Επείγοντα μέτρα λαμβάνει η ΕΕ
- Μαζική ανάκληση φρούτων από πέντε μεγάλα σούπερ μάρκετ που έχουν κοινό προμηθευτή, μετά τον εντοπισμό Salmonella
- Μεγάλη αλυσίδα παγωτατζίδικων πωλούσε μολυσμένα προϊόντα – Τι εντόπισαν οι Αρχές σε επιθεώρηση
- Flying Tiger: Νέα ανάκληση δημοφιλούς προϊόντος λόγω χημικού κινδύνου – Ειδοποίηση Safety Gate (φωτογραφία)
- Πώς θα καταλάβετε αν ένα μπλε τυρί είναι ασφαλές πριν το δοκιμάσετε
- «Καπέλο» 3 ευρώ στις αγορές Temu και Shein από σήμερα – Πώς υπολογίζεται η νέα επιβάρυνση
- Ελλάδα: Κάθε πολίτης πετάει 201 κιλά τροφίμων τον χρόνο! Τελικά αγοράζουμε για να φάμε ή για να πετάμε;
- Γιατί ΔΕΝ πρέπει να δίνουμε ωμό αλεσμένο λιναρόσπορο στα παιδιά
- Ανακαλείται και προϊόν της Lidl λόγω μεγάλου προμηθευτή που κατηγορείται για διακίνηση ακατάλληλου κρέατος
- Διαδικτυακό σεμινάριο για την Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα (PAL) – TÜV NORD HELLAS & CibumLEARNING
- Πόσο νερό χρειάζεται το ρύζι στο βράσιμο; Νέα επιστημονική μελέτη δείχνει ότι η αναλογία επηρεάζει και τον γλυκαιμικό δείκτη
- Γνωστό γιαούρτι μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας στο στόχαστρο οργάνωσης καταναλωτών – Τι απαντά η εταιρεία
- Ελλάδα: Οκτώ καταγγελίες της ΓΙΩΤΗΣ στο ΣΕΕ κατά της Healthy Habits για μαρμελάδες και μπάρες
- Αλεύρι: Νέα ευρωπαϊκή ειδοποίηση και ανάκληση λόγω επικίνδυνης τοξίνης σε επίπεδο 300% πάνω από το νόμιμο όριο