Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
22 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι το Ταντζίν; Το πικάντικο “φαινόμενο” του Μεξικού που κάνει τον γύρο του κόσμου και… πάει με όλα!

ΑρχικήΟικιακάΤι είναι το Ταντζίν; Το πικάντικο “φαινόμενο” του Μεξικού που κάνει τον γύρο του κόσμου και… πάει με όλα!
spot_img

cibum team

 Το Tajín έχει καταγωγή από το Μεξικό και κάθε μπουκάλι με αυτό το έντονο-κόκκινο καρύκευμα είναι διακοσμημένο στα χρώματα της σημαίας της πατρίδας του. Είναι τόσο ευπρόσδεκτο τόσο στις γαρίδες και το κοτόπουλο όσο και στο παγωτό και τις σαλάτες φρούτων – και φαίνεται ότι νέες χρήσεις του ονειρεύονται καθημερινά οι Μεξικάνοι αλλά και η παγκόσμια γαστρονομική κοινότητα που το έχει αγκαλιάσει.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ TAJÍN;

Αυτό που γενικά αναφέρεται ως Tajín (προφέρεται ta-HEEN) είναι στην πραγματικότητα το όνομα της εταιρείας. Το καρύκευμα ονομάζεται απλά Tajín Clasico. Παρόμοια με προϊόντα όπως το Chapstick και το Kleenex που έχουν συνδεθεί για πάντα με το προϊόν, το καρύκευμα είναι κυρίως γνωστό με το όνομα της εταιρείας του.

Το νόστιμο καρύκευμα δημιουργήθηκε το 1985 από τον Horacio Fernandez, και αρχικά βασίστηκε σε μια σάλτσα συνταγή της γιαγιάς του. Eίναι φτιαγμένo από ένα συνδυασμό chiles de bolrbol, guajillo και pasilla, θαλασσινό αλάτι, και σκόνη lime, τα οποία του δίνουν  πικάντικη γεύση. Το όνομα, του το έδωσε ο ίδιος ο Φερνάντεζ όταν ταξίδεψε στο Ελ Τατζάν, έναν προ-Κολομβιανό αρχαιολογικό χώρο στο νότιο Μεξικό, όπου έμαθε ότι η αζτεκανική λέξη για τη Χιλή ήταν aji.

Ο συνδυασμός πιπεριών και εσπεριδοειδών αναδεικνύει μια ήπια θερμότητα και φωτεινότητα που δίνει στα τρόφιμα μια ευχάριστη ευκρίνεια. Λόγω της επιτυχίας του Tajín στο Μεξικό, το προϊόν έκανε το ντεμπούτο του στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1993 και έκτοτε έχει εκτοξευτεί σε δημοτικότητα.

Φανατικοί λάτρεις του Tajin υπάρχουν πλέον παντού ανά τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, τόσο πολύ ώστε οι New York Times να αποκαλεί τον Τατζίν έναν «τρόπο ζωής» μεταξύ μιας νέας γενιάς τροφίμων που ίσως δεν γνωρίζουν καν τις μεξικάνικες ρίζες του. Ο Javier Leyva, Αμερικανός διευθυντής της Tajín International, δήλωσε ότι το 40 % των πωλήσεων πραγματοποιείται τώρα βόρεια του Μεξικού και ότι η εταιρεία πούλησε περισσότερα από 10000 τόνους προϊόντος σε 35 χώρες το 2018.

ΠΩΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΟ TAJÍN

Ο συνδυασμός εσπεριδοειδών και μπαχαρικών από τη Χιλή προηγήθηκε πολύ της δημιουργίας του Tajín – στο Μεξικό, και αυτό το προφίλ γεύσης μπορεί να βρεθεί σε όλα, από καραμέλες έως επιδόρπια. Αλλά η μαζική παραγωγή του Tajín δεν το έκανε να χάσει καθόλου την αυθεντικότητά του.

«Όταν άρχισα να φτιάχνω παλέτες , ήθελα οι άνθρωποι να βιώσουν αυτό το συνδυασμό φρούτων και Χιλής» , μας λέει η Fany Gerson, μεξικανή σεφ. «Δοκίμασα διάφορες σκόνες τσίλι, και διαπίστωσα ότι το Tajin είναι μοναδικό … Δεν είναι πολύ πικάντικο, αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ όξινο».

Το Tajín μπορεί να προστεθεί σε φρούτα και λαχανικά, όπως μάνγκο, καρπούζι και αγγούρια. Μπορεί επίσης να προστεθεί σε καλαμπόκι με βούτυρο, ή σε μαρινάδα για κοτόπουλο ή ψάρι.

Ιδιαίτερα δημοφιλές είναι και για τα κοκτέιλ και αυτή η χρήση του έχει διαδοθεί τόσο που η εταιρεία κυκλοφόρησε και μια εκδοχή για προσθήκη σε αλκοόλ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα