cibum team
Το Tajín έχει καταγωγή από το Μεξικό και κάθε μπουκάλι με αυτό το έντονο-κόκκινο καρύκευμα είναι διακοσμημένο στα χρώματα της σημαίας της πατρίδας του. Είναι τόσο ευπρόσδεκτο τόσο στις γαρίδες και το κοτόπουλο όσο και στο παγωτό και τις σαλάτες φρούτων – και φαίνεται ότι νέες χρήσεις του ονειρεύονται καθημερινά οι Μεξικάνοι αλλά και η παγκόσμια γαστρονομική κοινότητα που το έχει αγκαλιάσει.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ TAJÍN;
Αυτό που γενικά αναφέρεται ως Tajín (προφέρεται ta-HEEN) είναι στην πραγματικότητα το όνομα της εταιρείας. Το καρύκευμα ονομάζεται απλά Tajín Clasico. Παρόμοια με προϊόντα όπως το Chapstick και το Kleenex που έχουν συνδεθεί για πάντα με το προϊόν, το καρύκευμα είναι κυρίως γνωστό με το όνομα της εταιρείας του.
Το νόστιμο καρύκευμα δημιουργήθηκε το 1985 από τον Horacio Fernandez, και αρχικά βασίστηκε σε μια σάλτσα συνταγή της γιαγιάς του. Eίναι φτιαγμένo από ένα συνδυασμό chiles de bolrbol, guajillo και pasilla, θαλασσινό αλάτι, και σκόνη lime, τα οποία του δίνουν πικάντικη γεύση. Το όνομα, του το έδωσε ο ίδιος ο Φερνάντεζ όταν ταξίδεψε στο Ελ Τατζάν, έναν προ-Κολομβιανό αρχαιολογικό χώρο στο νότιο Μεξικό, όπου έμαθε ότι η αζτεκανική λέξη για τη Χιλή ήταν aji.
Ο συνδυασμός πιπεριών και εσπεριδοειδών αναδεικνύει μια ήπια θερμότητα και φωτεινότητα που δίνει στα τρόφιμα μια ευχάριστη ευκρίνεια. Λόγω της επιτυχίας του Tajín στο Μεξικό, το προϊόν έκανε το ντεμπούτο του στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1993 και έκτοτε έχει εκτοξευτεί σε δημοτικότητα.
Φανατικοί λάτρεις του Tajin υπάρχουν πλέον παντού ανά τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, τόσο πολύ ώστε οι New York Times να αποκαλεί τον Τατζίν έναν «τρόπο ζωής» μεταξύ μιας νέας γενιάς τροφίμων που ίσως δεν γνωρίζουν καν τις μεξικάνικες ρίζες του. Ο Javier Leyva, Αμερικανός διευθυντής της Tajín International, δήλωσε ότι το 40 % των πωλήσεων πραγματοποιείται τώρα βόρεια του Μεξικού και ότι η εταιρεία πούλησε περισσότερα από 10000 τόνους προϊόντος σε 35 χώρες το 2018.
ΠΩΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΟ TAJÍN
Ο συνδυασμός εσπεριδοειδών και μπαχαρικών από τη Χιλή προηγήθηκε πολύ της δημιουργίας του Tajín – στο Μεξικό, και αυτό το προφίλ γεύσης μπορεί να βρεθεί σε όλα, από καραμέλες έως επιδόρπια. Αλλά η μαζική παραγωγή του Tajín δεν το έκανε να χάσει καθόλου την αυθεντικότητά του.
«Όταν άρχισα να φτιάχνω παλέτες , ήθελα οι άνθρωποι να βιώσουν αυτό το συνδυασμό φρούτων και Χιλής» , μας λέει η Fany Gerson, μεξικανή σεφ. «Δοκίμασα διάφορες σκόνες τσίλι, και διαπίστωσα ότι το Tajin είναι μοναδικό … Δεν είναι πολύ πικάντικο, αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ όξινο».
Το Tajín μπορεί να προστεθεί σε φρούτα και λαχανικά, όπως μάνγκο, καρπούζι και αγγούρια. Μπορεί επίσης να προστεθεί σε καλαμπόκι με βούτυρο, ή σε μαρινάδα για κοτόπουλο ή ψάρι.
Ιδιαίτερα δημοφιλές είναι και για τα κοκτέιλ και αυτή η χρήση του έχει διαδοθεί τόσο που η εταιρεία κυκλοφόρησε και μια εκδοχή για προσθήκη σε αλκοόλ.
Τι να προσέχετε όταν τρώτε έξω-Τα μυστικά ενός κριτικού εστιατορίων
Γιατί οι άνθρωποι καταναλώνουν ληγμένα τρόφιμα;
Το χειρότερο γλυκαντικό που μπορείτε να βάλετε στον καφέ σας
Πανεπιστήμιο Harvard: Τα 11 “θαυματουργά” τρόφιμα που μειώνουν τη χοληστερόλη
Χρήσιμο: Η σωστή συντήρηση των τροφίμων μέσα στο ψυγείο
Έρευνα: Τα χημικά στα τρόφιμα η σημαντικότερη ανησυχία των καταναλωτών
Έκπληξη: Τελικά τα λιπαρά των γαλακτοκομικών μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο
H KitKat επιτέλους αποκαλύπτει τον «σωστό» τρόπο για να τρώμε τη σοκολάτα της