Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
24.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το χειρότερο σημείο για να αποθηκεύσετε τα κρεμμύδια

ΑρχικήΟικιακάΤο χειρότερο σημείο για να αποθηκεύσετε τα κρεμμύδια
spot_img

Τα κρεμμύδια μπορούν να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά μόνο αν ακολουθήσετε ορισμένους σημαντικούς κανόνες αποθήκευσης.

Είτε ετοιμάζετε μια ομελέτα για πρωινό είτε ακολουθείτε μια φανταχτερή συνταγή δείπνου από το αγαπημένο σας βιβλίο μαγειρικής, το πιθανότερο είναι ότι θα καταλήξετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο είδος κρεμμυδιού. Σε αντίθεση με πολλά λαχανικά, τα κρεμμύδια μπορούν να διαρκέσουν αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα πριν τα χρησιμοποιήσετε, αλλά μόνο αν ακολουθήσετε ορισμένους σημαντικούς κανόνες αποθήκευσης.

Τα ολόκληρα, ωμά κρεμμύδια ευδοκιμούν σε δροσερά περιβάλλοντα, ιδανικά μεταξύ 7 και 13°C. Δεδομένου ότι το σπίτι σας πιθανότατα δεν είναι τόσο ψυχρό, μπορείτε να διατηρήσετε τα κρεμμύδια σας σε μη θερμαινόμενο χώρο, όπως γκαράζ, κελάρι ή υπόγειο.

Στα κρεμμύδια αρέσει επίσης η ξηρότητα και το σκοτάδι. Αν εκτεθούν σε υγρασία ή ηλιακό φως, μπορεί να καταλήξουν να βλαστήσουν, κάτι που δεν είναι απαραίτητα επικίνδυνο, αλλά μπορεί να αλλάξει τη γεύση τους. Εφόσον τα διατηρείτε δροσερά και στεγνά, μπορείτε να περιμένετε τα κρεμμύδια σας να διαρκέσουν έως και τρεις μήνες.

Αν δεν έχετε το ιδανικό δροσερό σημείο αποθήκευσης στο σπίτι σας, τότε είναι καλύτερο να διατηρείτε ολόκληρα, ωμά κρεμμύδια στο ψυγείο, όπου θα διατηρηθούν περισσότερο (δυνητικά έως και δύο μήνες, εφόσον το ψυγείο σας δεν είναι πολύ υγρό).

Όταν η ψυχρή αποθήκευση δεν αποτελεί επιλογή, μπορείτε σίγουρα να τα διατηρήσετε στον πάγκο, αλλά να ξέρετε ότι πιθανότατα θα διαρκέσουν μόνο δύο εβδομάδες έως ένα μήνα. Αποφύγετε τα πιο ζεστά σημεία της κουζίνας σας, όπως το πάνω μέρος του ψυγείου.

Ανεξάρτητα από το πού αποθηκεύετε τα κρεμμύδια σας, να φροντίζετε πάντα για τον κατάλληλο αερισμό – σκεφτείτε μια σακούλα με πλέγμα ή μια χάρτινη σακούλα που είναι χαλαρά τυλιγμένη – αλλιώς μπορεί να μουχλιάσουν. Η αποθήκευση των κρεμμυδιών σε μία στρώση και όχι στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο θα βοηθήσει επίσης στην παράταση της διάρκειας ζωής τους.

Τα κομμένα αλλά ακόμα ωμά κρεμμύδια πρέπει πάντα να μπαίνουν στο ψυγείο για να αποφεύγεται η μόλυνση. Φυλάξτε τα σε αεροστεγές δοχείο – γυάλινο, αν μπορείτε, ώστε το πλαστικό σας να μην απορροφήσει τη μυρωδιά. Ένα σφραγισμένο δοχείο θα μειώσει την οξείδωση και την απορρόφηση υγρασίας, γεγονός που θα βοηθήσει τα κομμένα κρεμμύδια να διατηρηθούν έως και δέκα ημέρες. Αλλά όταν είναι ήδη μαγειρεμένα, θα είναι καλά μόνο για λίγες μέρες στο ψυγείο.

Το μεγαλύτερο λάθος αποθήκευσης κρεμμυδιών

Υπάρχουν ορισμένα φρούτα και λαχανικά που δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύετε μαζί (εκτός αν θέλετε να χαλάσουν πιο γρήγορα). Αυτό οφείλεται στο αιθυλένιο, ένα αέριο που εκπέμπουν φυσικά ορισμένα προϊόντα όπως τα κρεμμύδια και στο οποίο άλλα φρούτα και λαχανικά μπορεί να είναι ευαίσθητα. Όταν ορισμένα φρέσκα τρόφιμα αποθηκεύονται κοντά μεταξύ τους, η παρουσία αιθυλενίου μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης και αλλοίωσης.

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορείτε να κάνετε όταν αποθηκεύετε κρεμμύδια είναι να τα τοποθετείτε κοντά σε πράγματα όπως τα μήλα (για τα είδη των κρεμμυδιών που διατηρούνται στο ψυγείο) ή τις πατάτες (για τα κρεμμύδια που διατηρούνται σε δροσερό, ξηρό μέρος), τα οποία είναι ευαίσθητα στο αιθυλένιο που παράγουν τα κρεμμύδια.

Συνιστούμε να αποθηκεύετε αυτά τα είδη σε ξεχωριστά ράφια στο ντουλάπι σας ή να τα έχετε χωρισμένα τουλάχιστον μερικά μέτρα για άφθονη ροή αέρα. Στο ψυγείο, διατηρήστε τα προϊόντα που παράγουν αιθυλένιο σε διαφορετικό συρτάρι από τα ευαίσθητα στο αιθυλένιο είδη, όπως οι μπανάνες, το μπρόκολο, τα εσπεριδοειδή, τα πεπόνια και τα πυρηνόκαρπα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Παγκόσμια αναστάτωση για τον μολυσμένο καπνιστό σολομό – Μετά την Ελλάδα και την Ευρώπη ειδοποίηση και από τον Καναδά

Οι εμπειρογνώμονες της EFSA και του ECDC λένε ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για τον εντοπισμό της προέλευσης της μόλυνσης

Πώς νιώθουν οι Θεσσαλονικείς όταν τρώνε έντομα – Μελέτη του ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ διερεύνησε την προθυμία των Ελλήνων καταναλωτών που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη να εντάξουν τα έντομα στη διατροφή τους.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να παραλάβει φορτία με ελληνικές ντομάτες

Διευκρινίσεις από τον εκπρόσωπο του Incofruit Hellas στο cibum.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο