Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
21.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσα και ποια ελληνικά προϊόντα έφαγαν “πόρτα” από τον FDA για εξαγωγή στις ΗΠΑ

ΑρχικήPicksEditor PicksΠόσα και ποια ελληνικά προϊόντα έφαγαν "πόρτα" από τον FDA για εξαγωγή στις ΗΠΑ
spot_img

“Κόκκινο φως”  ανάβει η αμερικανική υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων, FDA στην εισαγωγή προϊόντων στις Ηνωμένες Πολιτείες από πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα όταν κρίνει ότι παραβιάζουν τους εκεί ισχύοντες κανόνες ασφάλειας τροφίμων.

Αναλυτικότερα, 21 είναι συνολικά τα ελληνικά προϊόντα, τα οποία έχουν προστεθεί στην red list, την ειδοποίηση εισαγωγής (FDA Import Alert) και δεν επετράπηκε να μπουν ή να κυκλοφορήσουν στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών τουλάχιστον έως ότου οι εταιρείες που τα παράγουν συμμορφωθούν με την ισχύουσα νομοθεσία, σύμφωνα με το πόρισμα της FDA.

Κάτι τέτοιο μεταφράζεται σε επιπλέον οικονομικό κόστος, το οποίο βαραίνει τόσο τους εισαγωγείς που καλούνται να διατηρήσουν τα εν λόγω προϊόντα σε αποθήκες ίσως και για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ τα όποια επιπλέον λειτουργικά κόστη επιβαρύνουν τις εξαγωγικές προς τις ΗΠΑ επιχειρήσεις, αλλά τελικά και την τσέπη των καταναλωτών.

Αξίζει να αναφερθεί πως το να μπει κάποιο προϊόν σε ειδοποίηση εισαγωγής δε σημαίνει απαραίτητα ότι η εταιρεία που το παράγει προέβη σκόπιμα σε κάποια αστοχία. Για παράδειγμα, υπάρχουν περιπτώσεις προϊόντων στο παρελθόν που δεν προορίζονταν για τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεπώς, δεν υπήρχε λόγος να συμμορφωθούν με την εκεί ισχύουσα νομοθεσία.

Ωστόσο, μπορεί να καταλήξουν σε αμερικανικό έδαφος εάν ο εισαγωγέας τα προμηθευτεί από μια τρίτη χώρα και όχι από αυτή της παραγωγής ή από κάποιον εισαγωγέα που δεν ήταν εξουσιοδοτημένος για εισαγωγή στις ΗΠΑ. 

Μεταξύ των 21 ελληνικών προϊόντων συγκαταλέγονται ελιές, τσιπς χωρίς λιπαρά με γεύση σκόρδου, φασόλια γίγαντες, γάλα, τυρί, ντρέσινγκ για σαλάτες, τσάι, καφές, τυριά, φυστίκια, τόνος, καπνιστή ρέγγα και κρέας.

Μερικές από τις αιτίες για τη μη έγκριση ήταν η παρουσία σαλμονέλας, μυκοτοξινών, μούχλας, υπερβολικού μολύβδου και/ή καδμίου, φυτοφαρμάκων, αλλά και θειωδών, εστία μικροβιολογικής μόλυνσης, μη συμμόρφωση με τις αρχές HACCP για τα θαλασσινά ή με τις κατευθυντήριες γραμμές GMPs για τα φάρμακα.

Επίσης, σε κάποια προϊόντα παρατηρήθηκε ότι δεν έχει γίνει σωστή επισήμανση των κύριων αλλεργιογόνων ουσιών, άλλα είχαν γενικότερα λάθος ή παραπλανητική σήμανση, κάποιες τροφές έχουν περάσει από ανεπαρκή έλεγχο, ενώ κάποιες όξινες τροφές δεν αναγράφουν επάνω στη συσκευασία τους τις προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως όφειλαν, σύμφωνα με τον FDA.

Πάντως, να σημειώσουμε πως εκτός από την Ελλάδα, 21 ειδοποιήσεις εισαγωγής μετρούν τόσο η Πολωνία όσο και η Πορτογαλία, ενώ δεν είναι λίγες οι χώρες που είχαν πολύ περισσότερες και πρόκειται για τις ακόλουθες:

Αυστραλία (23), Βιετνάμ (40), Βραζιλία (30), Γαλλία (28), Γερμανία (39), Δομινικανή Δημοκρατία (25), ΗΠΑ (25), Ιαπωνία (37), Ινδία (59), Ινδονησία (32), Ισπανία (31), Ισραήλ (22), Ιταλία (34), Καναδά (62), Κίνα (89), Δημοκρατία της Κορέας (42), Μαλαισία (34), Μεγάλη Βρετανία (38), Μεξικό (74), Νότια Αφρική (22), Ολλανδία (25), Πακιστάν (25), Περού (26), Ταϊβάν (44), Ταϊλάνδη (49), Τουρκία (28), Φιλιππίνες (37) και Χονγκ Κονγκ (45).

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Δηλητηρίαση από κολοκυθάκια – Τι είναι η κουκουρβιτακίνη που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο

Η λήψη ακριβούς ιατρικού ιστορικού μπορεί να σώσει ασθενείς σε περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης

Φριτέζες αέρα: Έκτακτη προειδοποίηση για κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων

Εκτός από κινδύνους πυρκαγιάς και εγκαυμάτων οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν και κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα λάθη των αρχών που πληρώνει η Βιομηχανία Τροφίμων –  Νέα ακύρωση ανάκλησης

Που οφείλονται οι λάθος ανακλήσεις τροφίμων - Νέα ανάκληση της... ανάκλησης!
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο