Τσουχτερό πρόστιμο σε παγκόσμιο κολοσσό γαλακτοκομικών: Πωλούσε ως «φρέσκο» γάλα με συστατικά σε σκόνη

ΑρχικήΝέαΑπάτη ΤροφίμωνΤσουχτερό πρόστιμο σε παγκόσμιο κολοσσό γαλακτοκομικών: Πωλούσε ως «φρέσκο» γάλα με συστατικά...

Τσουχτερό πρόστιμο σε παγκόσμιο κολοσσό γαλακτοκομικών: Πωλούσε ως «φρέσκο» γάλα με συστατικά σε σκόνη

ΑρχικήΝέαΑπάτη ΤροφίμωνΤσουχτερό πρόστιμο σε παγκόσμιο κολοσσό γαλακτοκομικών: Πωλούσε ως «φρέσκο» γάλα με συστατικά σε σκόνη
5 λεπτά ανάγνωσης

Σοβαρό ζήτημα διαφάνειας στη σήμανση και ανάγκη οι καταναλωτές να λαμβάνουν σαφείς πληροφορίες για τη φύση και τη σύνθεση των προϊόντων που αγοράζουν.

Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις μεγάλες εταιρείες τροφίμων βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πεποίθηση ότι οι πληροφορίες που αναγράφονται στις συσκευασίες είναι ακριβείς, σαφείς και ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ωστόσο, ακόμη και διεθνείς όμιλοι με ισχυρή παρουσία στις αγορές και προϊόντα που βρίσκονται καθημερινά στα ράφια των καταστημάτων μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με ελέγχους για πρακτικές που οι αρμόδιες αρχές θεωρούν παραπλανητικές. Ζητήματα όπως η χρήση όρων με ιδιαίτερη εμπορική σημασία, η παρουσίαση της προέλευσης ή της σύνθεσης ενός προϊόντος και οι ισχυρισμοί που συνοδεύουν μια ετικέτα αποτελούν κρίσιμα σημεία για την προστασία του καταναλωτή, καθώς μια λανθασμένη εντύπωση μπορεί να επηρεάσει άμεσα την επιλογή αγοράς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τροφικές δηλητηριάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ – Διαψεύδουν οι Τουρκικές Αρχές

Η Lactalis βρέθηκε αντιμέτωπη με πρόστιμο στην Αυστραλία, μετά την απόφαση της Αυστραλιανής Επιτροπής Ανταγωνισμού και Καταναλωτών (Australian Competition and Consumer Commission – ACCC) ότι δύο προϊόντα γάλακτος της εταιρείας έφεραν παραπλανητικές ενδείξεις σχετικά με τον χαρακτηρισμό τους ως «φρέσκα». Η αυστραλιανή θυγατρική του γαλλικού ομίλου γαλακτοκομικών προϊόντων κατέβαλε συνολικά 59.400 αυστραλιανά δολάρια (περίπου 41.194 δολάρια ΗΠΑ) για τρεις ειδοποιήσεις παράβασης που εξέδωσε η ACCC. Οι ειδοποιήσεις αφορούσαν ισχυρισμούς ότι η επισήμανση δύο προϊόντων της εταιρείας παρουσίαζε τα συγκεκριμένα γάλατα ως φρέσκα, ενώ, σύμφωνα με την αρμόδια αρχή, περιείχαν σημαντικές ποσότητες επανασυσταμένων συστατικών σε μορφή σκόνης.

Τα προϊόντα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της έρευνας ήταν τα δίλιτρα δοχεία Golden North Country Fresh και Ferguson Valley WA Dairy Fresh. Η ACCC ανέφερε ότι τα προϊόντα έφεραν την ένδειξη «fresh milk», δηλαδή «φρέσκο γάλα», παρότι περιείχαν συστατικά που προέρχονταν από επανασύσταση γαλακτοκομικών πρώτων υλών σε σκόνη.

Η έρευνα της ACCC πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ευρύτερου ελέγχου της αυστραλιανής βιομηχανίας επεξεργασίας γάλακτος. Η αρχή ανέφερε ότι εξέτασε πληροφορίες και προϊόντα από αρκετούς μεγάλους παραγωγούς γάλακτος και λιανεμπόρους, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων χρησιμοποιεί ακριβείς και ορθές ενδείξεις στις συσκευασίες τους. Ωστόσο, στην περίπτωση της Lactalis, η ACCC διαπίστωσε ότι στο Golden North Country Fresh 2L είχαν προστεθεί σημαντικές ποσότητες επανασυσταμένου αποβουτυρωμένου γάλακτος και λακτόζης. Παράλληλα, για το Ferguson Valley WA Dairy Fresh 2L, η αρχή υποστήριξε ότι είχαν προστεθεί σημαντικές ποσότητες επανασυσταμένης λακτόζης.

Τα γάλατα της LACTALIS που ενώ γράφουν «fresh» στη συσκευασία βρέθηκε ότι περιείχαν γάλα σε σκόνη

Μετά την ενημέρωση από την αυστραλιανή ρυθμιστική αρχή, η Lactalis αφαίρεσε τη λέξη «fresh» από τα συγκεκριμένα προϊόντα. Η εταιρεία, η οποία στην Αυστραλία διαθέτει μεταξύ άλλων τις μάρκες Pauls, Harvey Fresh, Oak, Vaalia και Ice Break, δεν είχε μέχρι στιγμής τοποθετηθεί δημόσια επί των ισχυρισμών της ACCC.

Ο αντιπρόεδρος της ACCC, Mick Keogh, δήλωσε ότι οι καταναλωτές πρέπει να μπορούν να εμπιστεύονται ότι οι ετικέτες των προϊόντων αποτελούν ακριβείς περιγραφές όσων αγοράζουν, ιδιαίτερα σε βασικά είδη διατροφής όπως το γάλα. Όπως σημείωσε, η αρχή θεωρεί ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι οι εμφανείς αναφορές στη λέξη «φρέσκο» θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους καταναλωτές σε διαφορετική αντίληψη για τη σύνθεση των προϊόντων.

Ο Keogh τόνισε επίσης ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων στην Αυστραλία πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ακρίβεια των ισχυρισμών που αναγράφονται στις συσκευασίες τους, καθώς η παραπλανητική σήμανση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

Η υπόθεση αυτή δεν αποτελεί το πρώτο πρόστιμο που επιβάλλεται στη Lactalis στην Αυστραλία. Το 2022, η εταιρεία είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο ύψους 950.000 αυστραλιανών δολαρίων για παραβίαση του αυστραλιανού κώδικα συμπεριφοράς στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων, σχετικά με συμφωνίες προμήθειας γάλακτος κατά την περίοδο 2020-2021. Παράλληλα, ο όμιλος έχει αντιμετωπίσει κυρώσεις και στην Ευρώπη. Το 2024, η Lactalis τιμωρήθηκε στην Ιταλία για πρακτικές που χαρακτηρίστηκαν ως «άδικες» στο πλαίσιο της εμπορικής σχέσης με παραγωγούς γάλακτος, μετά από καταγγελία της τοπικής αγροτικής ένωσης Coldiretti.

Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ενημέρωσης για την ασφάλεια τροφίμων. Οι πληροφορίες του άρθρου έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα. Για περισσότερες λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Για πρώτη φορά στην Ευρώπη αντισώματα γρίπης Η5Ν1 σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής – Τι έδειξαν οι αναλύσεις στο γάλα

Οι επιστήμονες εντόπισαν αντισώματα του H5N1 σε γαλακτοπαραγωγές αγελάδες, ανοίγοντας νέο κεφάλαιο στην επιτήρηση της γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη.

Listeria στα RTE τρόφιμα: Ο φάκελος που θα ζητά ο ΕΦΕΤ στους ελέγχους μετά την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2024/2895

Από την 1η Ιουλίου 2026 οι επιχειρήσεις που παράγουν τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση θα πρέπει να διαθέτουν τεκμηριωμένο φάκελο για τη Listeria monocytogenes. Τι προβλέπει ο Κανονισμός (ΕΕ) 2024/2895 και ποια στοιχεία θα ζητά ο ΕΦΕΤ κατά τους επίσημους ελέγχους

Εκθέσεις βιωσιμότητας επιχειρήσεων: Τι αλλάζει με τα αναθεωρημένα ESRS και το νέο εθελοντικό πρότυπο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τα αναθεωρημένα πρότυπα ESRS, μειώνοντας τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας, ενώ εισάγει νέο εθελοντικό πρότυπο για επιχειρήσεις εκτός του πεδίου εφαρμογής της CSRD.

Ροή Ενημέρωσης