Μελέτη σε 11.818 άτομα που παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τη χρήση φαρμάκων που μειώνουν την οξύτητα και για το εάν είχαν ημικρανία ή σοβαρό πονοκέφαλο τους τελευταίους τρεις μήνες.
Τα άτομα που παίρνουν φάρμακα που μειώνουν το οξύ μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο ημικρανίας και άλλου σοβαρού πονοκεφάλου από τα άτομα που δεν λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τεύχος της Neurology ® Clinical Practice, της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. Τα φάρμακα που μειώνουν το οξύ περιλαμβάνουν αναστολείς αντλίας πρωτονίων όπως η ομεπραζόλη και η εσομεπραζόλη, ανταγωνιστές των υποδοχέων Η2 ισταμίνης ή αναστολείς Η2, όπως η σιμετιδίνη και η φαμοτιδίνη, και συμπληρώματα αντιόξινων.
Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι τα φάρμακα που μειώνουν τα οξέα προκαλούν ημικρανία. Δείχνει μόνο μια συσχέτιση.
Η παλινδρόμηση οξέος είναι όταν το οξύ του στομάχου ρέει στον οισοφάγο, συνήθως μετά από ένα γεύμα ή όταν είστε ξαπλωμένοι. Τα άτομα με παλινδρόμηση οξέος μπορεί να εμφανίσουν καούρα και έλκη. Τα άτομα με συχνή παλινδρόμηση οξέος μπορεί να αναπτύξουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή ΓΟΠ, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του οισοφάγου.
«Δεδομένης της ευρείας χρήσης φαρμάκων που μειώνουν την οξύτητα και αυτών των πιθανών επιπτώσεων με την ημικρανία, αυτά τα αποτελέσματα δικαιολογούν περαιτέρω διερεύνηση», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Margaret Slavin, PhD, RDN, του Πανεπιστημίου του Maryland στο College Park. «Αυτά τα φάρμακα συχνά θεωρείται ότι συνταγογραφούνται υπερβολικά και νέα έρευνα έχει δείξει άλλους κινδύνους που συνδέονται με τη μακροχρόνια χρήση αναστολέων αντλίας πρωτονίων, όπως αυξημένο κίνδυνο άνοιας».
Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για 11.818 άτομα που παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τη χρήση φαρμάκων που μειώνουν την οξύτητα και εάν είχαν ημικρανία ή σοβαρό πονοκέφαλο τους τελευταίους τρεις μήνες.
Συνολικά το 25% των συμμετεχόντων που έπαιρναν αναστολείς αντλίας πρωτονίων είχαν ημικρανία ή σοβαρό πονοκέφαλο, σε σύγκριση με το 19% εκείνων που δεν έπαιρναν τα φάρμακα. Συνολικά το 25% όσων έπαιρναν αναστολείς Η2 είχαν σοβαρό πονοκέφαλο, σε σύγκριση με το 20% όσων δεν έπαιρναν αυτά τα φάρμακα. Και το 22% όσων έπαιρναν αντιόξινα συμπληρώματα είχαν σοβαρό πονοκέφαλο, σε σύγκριση με το 20% όσων δεν έπαιρναν αντιόξινα.
Όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο ημικρανίας, όπως η ηλικία, το φύλο και η χρήση καφεΐνης και αλκοόλ, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έπαιρναν αναστολείς αντλίας πρωτονίων είχαν 70% περισσότερες πιθανότητες να έχουν ημικρανία σε σχέση με άτομα που δεν έπαιρναν αναστολείς αντλίας πρωτονίων. Όσοι έπαιρναν αναστολείς Η2 είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες και εκείνοι που έπαιρναν αντιόξινα συμπληρώματα είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες.
«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλοί άνθρωποι χρειάζονται φάρμακα μείωσης των οξέος για τη διαχείριση της παλινδρόμησης οξέος ή άλλων καταστάσεων και τα άτομα με ημικρανία ή σοβαρό πονοκέφαλο που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα ή συμπληρώματα θα πρέπει να μιλήσουν με τους γιατρούς τους για το αν πρέπει να συνεχίσουν», είπε η Slavin.
Ο Slavin σημείωσε ότι η μελέτη εξέτασε μόνο συνταγογραφούμενα φάρμακα. Μερικά από τα φάρμακα έγιναν διαθέσιμα για μη συνταγογραφούμενη χρήση χωρίς ιατρική συνταγή κατά την περίοδο της μελέτης, αλλά η χρήση αυτών των φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή δεν συμπεριλήφθηκε σε αυτή τη μελέτη.
Ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι ένας μικρός αριθμός ατόμων έπαιρνε τα φάρμακα, ειδικά τους αναστολείς Η2.
Πηγή: Υλικά που παρέχονται από την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας.
Αναφορά: Margaret Slavin, Cara L. Frankenfeld, Alexander B. Guirguis, Elizabeth K. Seng. Χρήση θεραπείας καταστολής οξέος και πιθανότητες ημικρανίας και σοβαρού πονοκεφάλου στην Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής . Neurology Clinical Practice , 2024; 14 (3) DOI: 10.1212/CPJ.0000000000200302.