Μελέτη του UCLA καθορίζει τη διατροφή που μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη.
Μια νέα μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές του UCLA Health Jonsson Comprehensive Cancer Center προσφέρει νέα στοιχεία ότι οι διατροφικές αλλαγές μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων σε ασθενείς που υπόκεινται σε ενεργή παρακολούθηση, μια θεραπευτική προσέγγιση που περιλαμβάνει τακτική παρακολούθηση του καρκίνου χωρίς άμεση παρέμβαση.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Clinical Oncology, δείχνουν ότι μια δίαιτα χαμηλή σε ωμέγα-6 και υψηλή σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σε συνδυασμό με συμπληρώματα ιχθυελαίου, μείωσε σημαντικά τον ρυθμό ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων του προστάτη σε άνδρες σε πρώιμο στάδιο της ασθένειας.
Πολλοί άνδρες με καρκίνο του προστάτη χαμηλού κινδύνου επιλέγουν την ενεργητική επιτήρηση έναντι της άμεσης θεραπείας, ωστόσο, μέσα σε πέντε χρόνια, περίπου το 50% αυτών των ανδρών χρειάζεται τελικά να υποβληθούν σε θεραπεία είτε με χειρουργική επέμβαση είτε με ακτινοβολία. Εξαιτίας αυτού, οι ασθενείς είναι πρόθυμοι να βρουν τρόπους να καθυστερήσουν την ανάγκη για θεραπεία, μεταξύ άλλων μέσω διατροφικών αλλαγών ή συμπληρωμάτων. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη καθοριστεί συγκεκριμένες διατροφικές οδηγίες σε αυτόν τον τομέα. Ενώ άλλες κλινικές δοκιμές εξέτασαν την αύξηση της πρόσληψης λαχανικών και τα πρότυπα υγιεινής διατροφής, καμία δεν έχει βρει σημαντικό αντίκτυπο στην επιβράδυνση της εξέλιξης του καρκίνου.
“Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η διατροφή μπορεί να επηρεάσει δυνητικά τα αποτελέσματα του καρκίνου του προστάτη”, δήλωσε ο Δρ. William Aronson , καθηγητής Ουρολογίας στην Ιατρική Σχολή David Geffen στο UCLA και πρώτος συγγραφέας της μελέτης. «Πολλοί άνδρες ενδιαφέρονται για αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, για να βοηθήσουν στη διαχείριση του καρκίνου τους και στην πρόληψη της εξέλιξης της νόσου τους. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι κάτι τόσο απλό όπως η προσαρμογή της διατροφής σας θα μπορούσε δυνητικά να επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου και να παρατείνει το χρόνο πριν χρειαστούν πιο επιθετικές παρεμβάσεις».
Για να προσδιορίσει εάν η διατροφή ή τα συμπληρώματα μπορούν να παίξουν ρόλο στη διαχείριση του καρκίνου του προστάτη, η ομάδα του UCLA διεξήγαγε μια προοπτική κλινική δοκιμή, που ονομάζεται CAPFISH-3, η οποία περιελάμβανε 100 άνδρες με καρκίνο του προστάτη χαμηλού κινδύνου ή ευνοϊκού ενδιάμεσου κινδύνου που επέλεξαν την ενεργή παρακολούθηση. Οι συμμετέχοντες ανατέθηκαν τυχαία είτε να συνεχίσουν την κανονική τους διατροφή είτε να ακολουθήσουν μια δίαιτα χαμηλή σε ωμέγα-6, υψηλή σε ωμέγα-3, συμπληρωμένη με ιχθυέλαιο, για ένα χρόνο.
Οι συμμετέχοντες στο σκέλος παρέμβασης έλαβαν εξατομικευμένη διατροφική συμβουλευτική από εγγεγραμμένο διαιτολόγο διατροφολόγο, είτε αυτοπροσώπως, είτε μέσω τηλευγείας είτε τηλεφωνικά. Οι ασθενείς καθοδηγήθηκαν σε πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις με χαμηλότερα λιπαρά για τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά/θερμίδες (όπως η χρήση ελαιόλαδου ή λεμονιού και ξύδι για σάλτσα σαλάτας) και στη μείωση της κατανάλωσης τροφίμων με υψηλότερη περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 (όπως πατατάκια, μπισκότα , μαγιονέζα και άλλα τηγανητά ή επεξεργασμένα τρόφιμα). Ο στόχος ήταν να δημιουργήσουν μια ευνοϊκή ισορροπία στην πρόσληψη ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρών και να κάνουν τους συμμετέχοντες να αισθάνονται ότι μπορούν να ελέγχουν πώς αλλάζουν τη συμπεριφορά τους. Τους δόθηκαν επίσης κάψουλες ιχθυελαίου για επιπλέον ωμέγα-3. Η ομάδα ελέγχου δεν έλαβε καμία διατροφική συμβουλή ούτε πήρε κάψουλες ιχθυελαίου.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις αλλαγές σε έναν βιοδείκτη που ονομάζεται δείκτης Ki-67, ο οποίος δείχνει πόσο γρήγορα πολλαπλασιάζονται τα καρκινικά κύτταρα – ένας βασικός προγνωστικός παράγοντας για την εξέλιξη του καρκίνου, τη μετάσταση και την επιβίωση.ν Ελήφθησαν βιοψίες της ίδιας θέσης στην αρχή της μελέτης και ξανά μετά το τέλος του ενός έτους, χρησιμοποιώντας μια συσκευή σύντηξης εικόνας που βοηθά στην παρακολούθηση και τον εντοπισμό των καρκινικών σημείων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6, πλούσια σε ωμέγα-3 και ιχθυέλαιο είχε μείωση 15% στον δείκτη Ki-67, ενώ η ομάδα ελέγχου σημείωσε αύξηση 24%.
«Αυτή η σημαντική διαφορά υποδηλώνει ότι οι διατροφικές αλλαγές μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της ανάπτυξης του καρκίνου, δυνητικά καθυστερώντας ή ακόμα και αποτρέποντας την ανάγκη για πιο επιθετικές θεραπείες», δήλωσε ο Aronson, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της ουρολογικής ογκολογίας στο West Los Angeles Veterans Affairs Medical Center και μέλος. του UCLA Health Jonsson Comprehensive Cancer Center.
Ωστόσο οι ερευνητές προειδοποιούν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και η μείωση των ωμέγα-6 στη διαχείριση του καρκίνου του προστάτη. Τα ευρήματα υποστηρίζουν περαιτέρω, μεγαλύτερες δοκιμές για τη διερεύνηση του μακροπρόθεσμου αντίκτυπου των διατροφικών αλλαγών στην εξέλιξη του καρκίνου, στα αποτελέσματα της θεραπείας και στα ποσοστά επιβίωσης στους άνδρες υπό ενεργό επιτήρηση.
Journal of Clinical Oncology