Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025
12.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Όσπρια: Η κρυφή απειλή της φυτικής διατροφής – Μελέτη τα χαρακτηρίζει “αναδυόμενα» αλλεργιογόνα

ΑρχικήΕπιστήμηΌσπρια: Η κρυφή απειλή της φυτικής διατροφής – Μελέτη τα χαρακτηρίζει “αναδυόμενα» αλλεργιογόνα
spot_img

Επιστημονική μελέτη επισημαίνει την άγνοια κινδύνου για τις αλλεργίες που μπορεί να προκαλέσουν τα φασόλια, οι φακές, τα μπιζέλια και τα ρεβίθια.

Την τελευταία δεκαετία, η ζήτηση για διαιτητικά προϊόντα φυτικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων των οσπρίων, έχει αυξηθεί δραστικά, τροφοδοτούμενη από την αυξανόμενη τάση της vegan διατροφής, η οποία θεωρείται πιο υγιεινή και πιο φιλική προς το περιβάλλον. Ωστόσο, αυτή η τάση έχει φέρει και περισσότερες περιπτώσεις αλλεργικών αντιδράσεων σε φυτικά προϊόντα και προϊόντα φυτικής προέλευσης, όπως προϊόντα υποκατάστασης κρέατος, τα οποία συχνά παρασκευάζονται με όσπρια.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο  Current Allergy and Asthma Reports αξιολόγησε τα όσπρια ως πηγές πρόκλησης αλλεργιών και απαντά στο ερώτημα, ποια όσπρια εκτός από τις γνωστές πηγές αλλεργιογόνων όπως το φιστίκι και η σόγια, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για διαγνωστικά και θεραπευτικά μέτρα. Επιπλέον επισημαίνεται η άγνοια του κινδύνου και η έλλειψη κανονισμών οι οποίοι επιβάλουν την επισήμανση στις συσκευασίες τροφίμων μόνο για τα γνωστά αλλεργιογόνα.

Σύμφωνα με τη μελέτη τα «μη αναμενόμενα ως αλλεργιογόνα» όσπρια όπως φασόλια, μπιζέλια, φακές, ρεβίθια και λούπινα φέρουν αλλεργιογόνα υψηλής δραστικότητας και είναι δυνητικά νέες σημαντικές πηγές αλλεργιογόνων, που προκαλούν ήπιες έως σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Σοβαρές αντιδράσεις έχουν περιγραφεί ιδιαίτερα για τον αρακά και το λούπινο. Μια ενδιαφέρουσα πτυχή είναι η σύνδεση μεταξύ αναφυλακτικών αντιδράσεων και άσκησης (αναφυλαξία που προκαλείται από την άσκηση εξαρτώμενη από την τροφή), η οποία μόλις πρόσφατα επισημάνθηκε για όσπρια όπως η σόγια, οι φακές και τα ρεβίθια. Οι περισσότερες αλλεργικές αντιδράσεις προέρχονται από διασταυρούμενες αντιδράσεις IgE σε ομόλογες πρωτεΐνες, για παράδειγμα μεταξύ φιστικιού και λούπινου, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για τα αλλεργικά στα φιστίκια άτομα που αγνοούν αυτές τις διασταυρούμενες αντιδράσεις.

Φασόλια

Αν και τα φασόλια έχουν λιγότερα γνωστά αλλεργιογόνα, έχουν αναφερθεί διασταυρούμενες αντιδράσεις με άλλα όσπρια. Η οδός ευαισθητοποίησης περιλαμβάνει τον βλεννογόνο του στόματος και την αναπνευστική οδό καθώς και το δέρμα (κνίδωση εξ επαφής), αν και έχει αναφερθεί μόνο μία περίπτωση για το τελευταίο: Ένας 84χρονος άνδρας παρουσίασε οίδημα δέρματος μετά από επαφή με το δέρμα με φυτά φασολιών. Η αλλεργία στα φασόλια εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το γένος και το είδος του φασολιού. Για παράδειγμα, οι αλλεργικές αντιδράσεις στο λευκό φασόλι ( Phaseolus vulgaris ) επισημάνθηκαν από πρόσφατες αναφορές περιστατικών.

Αρακάς

Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες στα μπιζέλια ( Pisum sativum ) τα καθιστά σημαντική διατροφική πηγή. Η ικανότητά τους να απορροφούν νερό έχει οδηγήσει στην ευρεία χρήση τους στην παραγωγή προϊόντων υποκατάστασης κρέατος. Οι αναφορές περιστατικών για αλλεργία στα μπιζέλια ήταν πιο συχνές τελευταία, συμπεριλαμβανομένων περιγραφών σοβαρών αντιδράσεων, οι οποίες υποδεικνύουν ότι η μετάβαση σε μια φυτική διατροφή μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για ορισμένα άτομα. 

Φακές

Οι φακές ( Lens culinaris ) είναι μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης με αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη και η μοναδική τους γεύση έχει οδηγήσει στην ευρεία χρήση τους σε προϊόντα vegan. Οι οδοί εισόδου περιλαμβάνουν την κατανάλωση, την εισπνοή και την επαφή με το δέρμα. Αρκετές μοναδικές περιπτωσιολογικές μελέτες τόνισαν τον πιθανό αλλεργιογόνο κίνδυνο των φακών. Για παράδειγμα, ένα 9χρονο αγόρι εμφάνισε αναφυλαξία μετά την κατανάλωση σούπας φακής. Μετά από αυτό το περιστατικό, το αγόρι αφαίρεσε τις φακές από τη διατροφή του. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια ενός ξεχωριστού περιστατικού που αφορούσε άμεση επαφή με το δέρμα με σούπα φακής, εμφάνισε κνησμό, ερυθρότητα και πρήξιμο του δέρματος. Ένα άλλο παράδειγμα αφορά ένα κορίτσι 22 μηνών που εμφάνισε αλλεργική αντίδραση λίγο μετά την εισπνοή των ατμών από το μαγείρεμα των φακών.

Ρεβίθι

Τα ρεβίθια ( Cicer arietinum ) είναι από τα όσπρια που καταναλώνονται πιο συχνά και χρησιμοποιούνται σε μια ποικιλία δημοφιλών vegan συνταγών όπως το φαλάφελ και το χούμους. Παρά τη χαμηλή συχνότητα εμφάνισης αλλεργίας στα ρεβίθια, ορισμένες έχουν τεκμηριώσει περιπτώσεις αλλεργίας που σχετίζονται με την κατανάλωση ρεβιθιού. Για παράδειγμα, ένα 16χρονο αγόρι και ένα 17χρονο κορίτσι παρουσίασαν αναφυλαξία μετά την κατανάλωση ρεβιθιών και την επακόλουθη άσκηση. 

Λούπινο

Τα είδη Lupinus είναι συγκρίσιμα με τη σόγια όσον αφορά τη διατροφική τους αξία, γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται όχι μόνο ως συστατικό των τροφίμων αλλά και ως μεμονωμένο τρόφιμο. Η αλλεργία στο λούπινο έχει αρχικά περιγραφεί στις ΗΠΑ, στη συνέχεια στη Γερμανία και πρόσφατα σε ένα παιδί από τον Καναδά με αλλεργία στα φιστίκια. Παρά το γεγονός ότι το λούπινο περιλαμβάνεται στα αλλεργιογόνα της ΕΕ από το 2006 (Οδηγία 2000/13/ΕΚ), άτομα που δεν γνωρίζουν την αλλεργία τους στο λούπινο μέσω της διασταυρούμενης αντίδρασης στα φιστίκια, για παράδειγμα, μπορεί να εξακολουθούν να εκτίθενται εν αγνοία τους. Λόγω αυτής της ατομικής ασαφούς κατάστασης, τα αλλεργιογόνα του λούπινου εξακολουθούν να θεωρούνται ως «κρυμμένα αλλεργιογόνα».

Μπιζέλια

Το μπιζέλι ( Vigna unguiculata ) είναι ένα ετήσιο ποώδες φυτό γνωστό για την ανθεκτικότητά του στην ξηρασία. Μια μελέτη που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο έδειξε ότι η πλειονότητα των ασθενών με αλλεργία στα όσπρια ήταν ευαισθητοποιημένη στις πρωτεΐνες του μπιζελιού.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τους ερευνητές η εισαγωγή νέων προϊόντων που περιέχουν συστατικά οσπρίων μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για ευαισθητοποιημένα άτομα. Τα «μη προτεραιότητας» όσπρια, όπως ο αρακάς, οι φακές και τα λούπινα γίνονται σημαντικές πηγές αλλεργιογόνων, απαιτώντας μεγάλης κλίμακας μελέτες και βελτιωμένα διαγνωστικά μέτρα για την καλύτερη κατανόηση και διαχείριση αυτών των αλλεργιών.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την επιστημονική μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο