Τα λαχανικά ως πηγή βιοδραστικών ενώσεων με φωτοπροστατευτικές ιδιότητες.
Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να έχει πολλές επιβλαβείς επιπτώσεις στο δέρμα. Ενώ η χρήση φωτοπροστατευτικών σκευασμάτων είναι σημαντική, η προσοχή στη διατροφή, μπορεί επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της φωτογήρανσης. Οι δραστικές ουσίες που βρίσκονται στα λαχανικά έχει αποδειχθεί ότι έχουν θετικό αντίκτυπο στην κατάσταση του δέρματος, καθιστώντας απαραίτητη την ενσωμάτωσή τους στη διατροφή, ειδικά σε περιόδους μεγαλύτερης έκθεσης στον ήλιο όπως το καλοκαίρι.
Τα λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να ωφελήσουν το δέρμα. Αν και υπάρχουν πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες που επικεντρώνονται σε μεμονωμένα λαχανικά και τα βιοενεργά συστατικά τους, δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο επιστημονικό άρθρο που να συνοψίζει τις επιπτώσεις των λαχανικών στη φωτογήρανση του δέρματος.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μία έκπληξη από το ελαιόλαδο: Με ποια τρόφιμα πρέπει να συνδυάζεται για να πάρετε όλα τα θρεπτικά συστατικά του
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Διάσημη βιοχάκερ: Αλλάξτε αυτά στο σπίτι για να μειώσετε τη βιολογική ηλικία κατά 10 χρόνια και να απομακρύνετε τον καρκίνο
Ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, είχε στόχο να καλύψει αυτό το κενό, συγκεντρώνοντας μελέτες για λαχανικά που έχουν αποδείξει σημαντική αποτελεσματικότητα στη φωτοπροστασία του δέρματος. Υπογραμμίζει επίσης τις βιοδραστικές ουσίες που υπάρχουν σε αυτά τα λαχανικά και τις επιπτώσεις τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της ανασκόπησης, λαχανικά όπως: το μπρόκολο, το αγγούρι, το λάχανο, η ντομάτα και το καρότο, έχει βρεθεί ότι όχι μόνο ενισχύουν την εμφάνιση του δέρματος, αλλά και προσφέρουν προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί δεν νιώθουμε πεινασμένοι την ώρα του πρωινού, αλλά τρελαινόμαστε στις λιγούρες μετά τις 8 το βράδυ;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυγά και χοληστερόλη – Ανασκόπηση δεδομένων 48 ετών
Η κατανάλωση 40 g πολτού ντομάτας την ημέρα (που περιέχει 16 mg λυκοπενίου) μπορεί να μειώσει τις αλλαγές στο ερύθημα που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία κατά 40% και η συμπλήρωση με πλούσιο σε καροτενοειδή φυσικό εκχύλισμα λάχανου (1650 μg καροτενοειδή) μπορεί να αποτρέψει σημαντικά την αποικοδόμηση του κολλαγόνου Ι στο χόριο που σχετίζεται με την ηλικία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπαγιατεύει το εμφιαλωμένο νερό;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποια βακτήρια στο στόμα και στη γλώσσα αλλάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και φέρνουν Αλτσχάιμερ – Νέα έρευνα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μην κάνετε ΠΟΤΕ αυτό το λάθος με τα κατεψυγμένα λαχανικά
Επιπλέον, οι βιοδραστικές ουσίες, όπως η σουλφοραφάνη, το λυκοπένιο, η λουτεΐνη ή το β-καροτένιο, που υπάρχουν στα λαχανικά, διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που εξουδετερώνουν τις επιδράσεις των ουσιών, που συμβάλλουν σημαντικά στην πρόωρη γήρανση του δέρματος. Αυτό σημαίνει ότι η διατήρηση μιας σωστής διατροφής που περιλαμβάνει αυτά τα λαχανικά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της φωτογήρανσης του δέρματος, στη μείωση του κινδύνου ηλιακού εγκαύματος, αποχρωματισμού και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση https://www.mdpi.com/2072-6643/15/16/3594