Σχέση μεταξύ κατανάλωσης αυγών και κινδύνου παχυσαρκίας: Μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση.
Τα αυγά αποτελούν μια σημαντική πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης και λιπιδίων στη διατροφή του ανθρώπου και συνεπώς είναι πολύ θρεπτικά. 100 g αυγού περιέχουν 12,58 g πρωτεΐνης, κυρίως με τη μορφή αλβουμίνης και σφαιρίνης, που περιέχουν οκτώ είδη αμινοξέων που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Η σύνθεση της ανθρώπινης πρωτεΐνης είναι πολύ παρόμοια με εκείνη της πρωτεΐνης αυγού και ο ρυθμός απορρόφησης πρωτεΐνης αυγού από το ανθρώπινο σώμα μπορεί να φτάσει το 98%. Κάθε 100 g αυγού περιέχει 11-15 g λίπους, το οποίο συγκεντρώνεται κυρίως στον κρόκο του αυγού. Αυτό το λίπος μπορεί εύκολα να αφομοιωθεί και να απορροφηθεί από το ανθρώπινο σώμα. Ο κρόκος του αυγού είναι επίσης πλούσιος σε λεκιθίνη, στερόλες, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και βιταμίνες A, D και B. Επιπλέον, τα αυγά είναι μια πλούσια πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών είναι όμως και πηγή διατροφικής χοληστερόλης. Για παράδειγμα, ένα μεγάλο αυγό περιέχει ~186 mg χοληστερόλη.
Ωστόσο, η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και των κινδύνων για την υγεία παραμένει αμφιλεγόμενη. Σκοπός μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Poultry Science ήταν να αξιολογήσει τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και της παχυσαρκίας, ενώ ταυτόχρονα μελετήθηκαν ξεχωριστά οι επιδράσεις των διάφορων θρεπτικών συστατικών των αυγών στην παχυσαρκία. Στην ανασκόπηση οι ερευνητές εξέτασαν δύο δεκαετίες διατροφικής βιβλιογραφίας από το 2002 έως το 2022 πραγματοποιώντας μια εκτενή έρευνα για να διαλευκάνουν εάν η συχνή κατανάλωση αυγών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας σε υγιείς ανθρώπους.
Διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι θρεπτικοί παράγοντες που προέρχονται από τα αυγά (λεκιθίνες, απολιποπρωτεΐνες και ακόρεστα λιπαρά οξέα) δεν σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας. Αντιθέτως μάλιστα, οι περισσότερες έρευνες υποδεικνύουν ότι αυτοί οι θρεπτικοί παράγοντες μειώνουν την πιθανότητα παχυσαρκίας μέσω της ρύθμισης του μεταβολισμού των λιπιδίων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η επιλογή μεθόδου μαγειρέματος βρέθηκε να επηρεάζει σημαντικά τη διατροφική σύνθεση των αυγών, επηρεάζοντας έτσι τα αποτελέσματά τους στην ανθρώπινη υγεία. Συγκεκριμένα, τα αυγά βρασμένα «μελάτα» αναγνωρίστηκαν ως η βέλτιστη μέθοδος, διατηρώντας τα πιο ευεργετικά θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με τα αυγά βρασμένα σφιχτά ή τηγανιτά. Συνολικά, η κατανάλωση επτά έως οκτώ αυγών την εβδομάδα δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας σε υγιείς ανθρώπους.
Η ανασκόπηση αναγνώρισε τη χοληστερόλη ως τον πιο αμφιλεγόμενο θρεπτικό παράγοντα σχετικά με τα αυγά και την παχυσαρκία, αλλά επισημαίνει ότι η ενδογενής ρύθμιση της χοληστερόλης από το υγιές ανθρώπινο σώμα είναι περισσότερο από επαρκής για να καλύψει τη μέτρια κατανάλωση αυγών (~1-2 αυγά ημερησίως). Προηγούμενες έρευνες δεν έχουν καταφέρει να αποδείξουν μια σαφή σύνδεση μεταξύ μέτριας κατανάλωσης αυγών και παχυσαρκίας ή υπερβολικού βάρους (ΔΜΣ > 25). Αυτά τα συμπεράσματα ενισχύονται από στατιστικά δεδομένα, τα οποία δείχνουν ότι η κατανάλωση λιγότερων από 10 αυγών την εβδομάδα δεν επηρεάζει σημαντικά τον κίνδυνο παχυσαρκίας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αυγά είναι μία από τις πιο υγιεινές πηγές πρωτεΐνης και βασικών αμινοξέων, ενώ περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες βιταμινών και ανόργανων συστατικών, υπογραμμίζοντας τα συνολικά οφέλη τους για την υγεία. «Όταν η εβδομαδιαία κατανάλωση κυμαίνεται μεταξύ επτά και οκτώ αυγών, τα άτομα με φυσιολογικό βάρος και ΔΜΣ <25 δεν κινδυνεύουν να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα και μεγιστοποιούν την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών τους», ανέφεραν οι συγγραφείς.
Εν κατακλείδι, το άρθρο αποκαλύπτει ότι η διατροφική χοληστερόλη ή η μέτρια κατανάλωση αυγών δεν σχετίζεται σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας σε υγιείς ενήλικες. Παρ’ όλα αυτά, τα άτομα που είναι ευαίσθητα στη χοληστερόλη θα πρέπει να διασφαλίζουν τη μέτρια κατανάλωση χοληστερόλης. Τα υγιή άτομα δεν πρέπει να ανησυχούν για κατανάλωση λιγότερων από 10 αυγά την εβδομάδα. Απαιτείται όμως περαιτέρω έρευνα για να εξεταστεί πώς τα διατροφικά πρότυπα παγκοσμίως και η κατανάλωση αυγών επηρεάζουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας, καθώς οι διατροφικές συνήθειες διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των πληθυσμών. Επιπλέον, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να εντοπιστούν οι καλύτερες μεθόδοι μαγειρέματος για την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των αυγών.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.
Αναφορά: Chen, J., Pei, B., & Shi, S. (2024). Σχέση μεταξύ κατανάλωσης αυγών και κινδύνου παχυσαρκίας: Μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση: ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΥΓΩΝ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ. Poultry Science , 104660. DOI: 10.1016/j.psj.2024.104660, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0032579124012380