Προς τα κάλλη τι είναι ο πόνος, λένε… Αρκεί αυτός ο πόνος να μην αφορά σοβαρό θέμα υγείας!
Τα τελευταία χρόνια τα προϊόντα απολέπισης έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής περιποίησης της επιδερμίδας (για γυναίκες, αλλά και για άνδρες) ως θεμελιώδες βήμα για την απελευθέρωση του δέρματος από τα νεκρά κύτταρα και την προετοιμασία του για επακόλουθες εφαρμογές ορών, μασκών και κρεμών. Ποια είναι όμως τα καλύτερα και ασφαλέστερα προϊόντα;
Τα scrub προσώπου δεν είναι όλα τα ίδια: μπορεί να είναι μηχανικά, χημικά και υβριδικά. Τα πρώτα λειτουργούν με τριβή και θερμότητα: περιέχουν κόκκους άμμου, ζάχαρης ή ακόμα και κουκούτσια φρούτων που, υπό την επίδραση του μασάζ, αποσπούν τα νεκρά κύτταρα από τα κύτταρα τους δέρματος. Στη δεύτερη μέθοδο, οι όξινες ουσίες, ιδιαίτερα τα οξέα των φρούτων, κάνουν τη δουλειά τους. Δεν χρειάζεται να κάνετε μασάζ με τα δάχτυλά σας για να έχετε αποτέλεσμα. Μετά την εφαρμογή, απλά περιμένετε μέχρι το προϊόν να διαλύσει τους δεσμούς μεταξύ των νεκρών κυττάρων. Τα υβριδικά scrub συνδυάζουν τις δύο τεχνικές, την απολέπιση των κόκκων και τα οξέα φρούτων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μην παίρνετε βιταμίνη D από συμπληρώματα διατροφής – Περιέχουν επικίνδυνα υψηλή δόση και καρκινογόνες ουσίες
Τι έδειξε η εργαστηριακή δοκιμή σε πολύ γνωστές μάρκες scrub
Το γαλλικό περιοδικό «60 millions de consommateurs» δοκίμασε 7 δημοφιλή προϊόντα απολέπισης, αντιπροσωπευτικά της αγοράς, των τριών διαφορετικών τύπων. Οι δοκιμές διεξήχθησαν σε 17 εθελοντές ηλικίας από 18 έως 70 ετών, χρησιμοποιώντας δίσκους Dsquam, εξοπλισμένους με ειδικό αυτοκόλλητο φιλμ, που επιτρέπουν την εξαγωγή των επιφανειακών κυττάρων της κεράτινης στιβάδας. Οι απολεπίσεις έγιναν στα πόδια και όχι στο πρόσωπο γιατί το πιο λιπαρό δέρμα θα διέκοπτε την πρόσφυση των κυττάρων στον δίσκο Dsquam και θα παραμόρφωνε την ανάλυση.
Η απόδοση αξιολογήθηκε σύμφωνα με δύο κριτήρια: τον δείκτη απολέπισης που υποδεικνύει την ποσότητα των νεκρών κυττάρων που αφαιρέθηκαν και τον δείκτη επιφάνειας απολέπισης (επιφάνεια που καταλαμβάνεται από τα κύτταρα στην περιοχή του δίσκου), που υπογραμμίζει το επίπεδο ομοιογένειας της απολέπισης. Τέλος, για κάθε αναφορά υπολογίστηκε το Cosméto’Score που δίνει μια ιδέα για τον κίνδυνο, για την υγεία και το περιβάλλον, της μακροχρόνιας εβδομαδιαίας χρήσης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ψωμί του τοστ: Τέλος στην κόντρα Elbisco (ΚΡΙΣ ΚΡΙΣ) και Καραμολέγκου – Η απόφαση του ΣΕΕ
Παρά τις αξιοσημείωτες διαφορές τιμής που κυμαίνονται από 3,30 ευρώ έως 153,30 ευρώ, τα αποτελέσματα των δοκιμών δείχνουν ότι η τιμή δεν κάνει τη διαφορά αφού δεν είναι ανάλογη με την απόδοση του προϊόντος.
Όλα τα προϊόντα είναι γενικά αποτελεσματικά επειδή αφαιρούν τα νεκρά στρώματα του δέρματος κατά τη χρήση (δείκτης απολέπισης) και ομοιογενώς (δείκτης επιφάνειας απολέπισης). Γενικά, τα προϊόντα που κάνουν πιο βαθιά απολέπιση είναι και αυτά που αφήνουν την επιδερμίδα πιο ομοιόμορφη. Ωστόσο, δύο πολύ γνωστά προϊόντα που δεν εγγυώνται αυτή την ομοιογένεια απολέπισης έρχονται τελευταία στην κατάταξη.
Μεταξύ των προϊόντων με βάση τα δημητριακά καθώς και εκείνων που περιέχουν οξέα φρούτων, υπάρχουν προϊόντα που είναι αποτελεσματικά και άλλα που δεν είναι. Η δοκιμή δείχνει ότι το μέγεθος των κόκκων δεν επηρεάζει το επίπεδο απόδοσης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επείγουσα ανάκληση βιολογικού γάλακτος: Ισχυρές ενδείξεις αλλοίωσης μήνες πριν την ημερομηνία λήξης
AHA και BHA: οξέα φρούτων με… κινδύνους
Τα χημικά scrub που όπως εξηγήσαμε περιέχουν οξέα φρούτων, είναι μεν πολύ αποτελεσματικά στη διάλυση των δεσμών μεταξύ των νεκρών κυττάρων και την εξάλειψή τους από την επιδερμίδα, αλλά με διαβρωτικό και ερεθιστικό αποτέλεσμα. «Τα AHA είναι ανεκτά από την πλειοψηφία του πληθυσμού, αλλά το 10% από εμάς δεν μπορεί να τα ανεχτεί. Αμέσως μετά την εφαρμογή το δέρμα καίγεται και κοκκινίζει. Σε αυτή την περίπτωση το προϊόν πρέπει να ξεπλυθεί αμέσως.
Στα απολεπιστικά υπάρχει επίσης μια κατηγορία BHAs (βήτα-υδροξυοξέα) , συμπεριλαμβανομένου του σαλικυλικού οξέος.
Λιγότερο ερεθιστικά από τα AHA, εκτιμώνται επίσης για την ικανότητά τους να εξαλείφουν λίγο σμήγμα. Το πρόβλημα; Υποπτεύονται ότι είναι τοξικά για την αναπαραγωγή, στην πραγματικότητα η χρήση τους ρυθμίζεται, σε αντίθεση με τα AHA: η ποσότητα του σαλικυλικού οξέος περιορίζεται στο 2% στα καλλυντικά προσώπου . Το επιθετικό κοκτέιλ οξέων σε κάποια από τα scrub αυξάνει τον κίνδυνο ερεθισμού.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μαχαίρωσαν αξιωματικό σε στρατόπεδο – Τον θεώρησαν υπεύθυνο για την τροφική δηλητήριαση 86 δοκίμων
Σε όλες τις περιπτώσεις, αυτά τα προϊόντα πρέπει να χρησιμοποιούναι με προσοχή. «Μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετή. Δεν αφαιρούμε την κεράτινη στιβάδα κάθε μέρα, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι λειτουργεί ως φραγμός σε εξωτερικούς ρύπους.
Σε κάθε περίπτωση, η χρήση προϊόντων με βάση τα οξέα φρούτων απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή στον ήλιο γιατί έχουν φωτοευαισθητοποιητική δράση. Επομένως, είναι προτιμότερο να κάνετε απολέπιση του δέρματος το βράδυ.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αναψυκτικά διαίτης: Μύθος ότι είναι καλύτερα από τα κανονικά αναψυκτικά – Οι κίνδυνοι που κρύβουν για την υγεία
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι πρέπει να προσέχετε στο ζεστό κρασί
Επιπλέον, υπάρχουν πολυάριθμες χημικές ενώσεις που είναι δυνητικά τοξικές για την αναπαραγωγή, όπως το σαλικυλικό νάτριο ή γονοτοξικές όπως η χρωστική CI 42053.
Είναι επίσης λυπηρό ότι στα προϊόντα αυτά υπάρχει προσθήκη δυνητικά αλλεργιογόνων ουσιών που στην πραγματικότητα είναι περιττές, όπως το άρωμα μέντας . Στη δοκιμή, ένα υβριδικό scrub και δύο χημικά απολεπιστικά σημείωσαν τη χαμηλότερη βαθμολογία για την παρουσία νατρίου C14-C16, δινάτριου τετραπροπενυλίου (τασιενεργά) και αμινομεθυλπροπανόλης (ρυθμιστής pH).
Αλλά αυτό που φαίνεται να κάνει μεγαλύτερη ζημιά είναι τα ενεργά συστατικά: οξέα φρούτων, άλφα-υδροξυοξέα (AHA) και βήτα-υδροξυοξέα (BHA), στην προκειμένη περίπτωση το σαλικυλικό οξύ, δηλαδή. Τα πρώτα είναι γνωστό ότι είναι διαβρωτικά και μερικές φορές ανεπαρκώς ανεκτά, ενώ το σαλικυλικό οξύ υπάρχει ισχυρή υποψία ότι είναι τοξικό για την αναπαραγωγή. Επιπλέον, τα οξέα φρούτων είναι ασύμβατα με τον ήλιο λόγω της φωτοευαισθητοποιητικής τους δράσης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η Daily mail αναλύει τους λόγους που η δημοφιλής σοκολάτα αποκλείστηκε από τη Βασιλική οικογένεια
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς να φτιάξετε “κρεμώδη” ομελέτα χωρίς γάλα και βούτυρο
Κίνδυνος να δημιουργήσετε μικροβλάβες στο δέρμα σας
Σύμφωνα με τους ειδικούς η επιτυχία μιας απολέπισης έχει να κάνει περισσότερο με τις κινήσεις παρά με το μέγεθος ή το είδος των κόκκων. Πρέπει δηλαδή, να κάνουμε μικρές, τακτικές και επαναλαμβανόμενες κινήσεις με τις άκρες των δακτύλων. Εάν πιέζουμε πολύ δυνατά, κινδυνεύουμε να προκαλέσουμε μικροβλάβες, ανεξάρτητα από τον τύπο του κόκκου. Η απολέπιση δεν γίνεται σε δύο λεπτά!
Επίσης δεν πρέπει να κάνετε απολέπιση του δέρματός σας εάν έχετε ακμή, ψωρίαση, ροδόχρου ακμή, έκζεμα ή κάνετε συνεχείς δερματολογικές θεραπείες, εκτός εάν σας υποδείξει διαφορετικά ο γιατρός σας. Επιπλέον, εάν αισθανθείτε αίσθημα καύσου ή μυρμήγκιασμα κατά την εφαρμογή, ξεπλύνετε αμέσως το προϊόν. Πέρα από τη συνειδητή επιλογή του προϊόντος, είναι επομένως απαραίτητο να έχετε κατά νου ότι ένα scrub πρέπει να χρησιμοποιείται χωρίς υπερβολική ποσότητα και απαλά για απολέπιση χωρίς να ξεφλουδίζει ή να βλάπτει το δέρμα.
Scrub με μικροπλαστικά
Από περιβαλλοντική άποψη, οι συνθέσεις αυτών των προϊόντων έχουν βελτιωθεί χάρη στην υποχρέωση εξάλειψης των πλαστικών μικροσφαιρών. Από την 1η Ιανουαρίου 2018 στη Γαλλία και από τις 17 Οκτωβρίου 2023 σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απαγορεύεται η διάθεση στην αγορά ξεπλυμένων καλλυντικών προϊόντων για σκοπούς απολέπισης ή καθαρισμού που περιέχουν στερεά πλαστικά σωματίδια. Με άλλα λόγια, η νομοθεσία δεν επιτρέπει πλέον την σκόπιμη προσθήκη πλαστικών μικροσφαιρών σε σκευάσματα, τα οποία είναι μη βιοαποδομήσιμα και ρυπογόνα.
Αλλά δεν επηρεάζονται όλα τα μικροπλαστικά από αυτήν την απαγόρευση: ορισμένα συνθετικά πολυμερή, που χρησιμοποιούνται για τις πηκτωματοποιητικές και σταθεροποιητικές τους ιδιότητες, εξακολουθούν να είναι εγκεκριμένα επειδή δεν ενέχουν κινδύνους για το περιβάλλον. Άλλα βρίσκονται στο επίκεντρο, με τον ευρωπαϊκό κανονισμό για τα μικροπλαστικά να ζητά την απαγόρευσή τους έως το 2027. Αυτό ισχύει για ορισμένα μη διαλυτά πολυακρυλικά που μπορούν να παραμείνουν στο περιβάλλον.
Όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των σκευασμάτων, μόνο τρία προϊόντα έλαβαν Α στη δοκιμή. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαλλαγμένα από προβληματικές ουσίες. Αλλά η θέση τους στη λίστα συστατικών υποδηλώνει ότι υπάρχουν σε μικρές ποσότητες. Σε ένα προϊόν μάλιστα, που κατετάγη τελευταίο στη βαθμολογία με ένα Ε, εντοπίστηκε παρουσία πολύ τοξικών συστατικών για την υδρόβια ζωή: βρωμιούχο κετριμώνιο και γλυκονικό ψευδάργυρο, που είναι επίσης γνωστά ως ερεθιστικά.
Δείτε τα επώνυμα προϊόντα που συμμετείχαν στη ΔΟΚΙΜΗ ΕΔΩ: