Μπορεί ένα τυρί να είναι το κλειδί για καλύτερη μνήμη;
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Neuroscience Research, ερευνητές προσπάθησαν να καταλήξουν σε κάποιοι συμπέρασμα σχετικά με το, εάν το τυρί μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και εάν ναι, ποιο είδος τυριού είναι.
Η έρευνα ξεκίνησε με το δεδομένο ότι ο αυξανόμενος επιπολασμός της άνοιας και της γνωστικής εξασθένησης είναι μία από τις κύριες γενικές ανησυχίες για την υγεία, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται και γερνά. Μεταξύ των ασθενειών γνωστικής εξασθένησης είναι και η νόσος Αλτσχάιμερ που οδηγεί σε σοβαρό νευροεκφυλισμό και εγκεφαλική δυσλειτουργία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά
Η ιδανική προσέγγιση για την πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης είναι η τακτική κατανάλωση των κατάλληλων θρεπτικών συστατικών που προέρχονται από τα καθημερινά τρόφιμα. Για παράδειγμα, η πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων έχει αναφερθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο της νόσου του Alzheimer. Δραστικές ενώσεις για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας θεωρείται ότι υπάρχουν στο τυρί που έχει υποστεί ζύμωση. Ωστόσο, ο υποκείμενος μηχανισμός και οι δραστικές ενώσεις παραμένουν προς αποσαφήνιση. Το τυρί Camembert, που παρασκευάζεται από γάλα που έχει υποστεί ζύμωση από λευκή μούχλα, μπορεί να είναι μία από τις τροφές που αυξάνουν έναν παράγοντα τόνωσης του βελτιώνοντας ενδεχομένως τη γνωστική έκπτωση.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί ζαρώνουν τα χέρια μας στο νερό;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Βούτυρο: Πόση ώρα μπορεί να παραμείνει εκτός ψυγείου;
Οι ερευνητές στην παρούσα μελέτη, διερεύνησαν την επίδραση του τυριού Camembert στη γνωστική λειτουργία. Η πειραματική μελέτη που έγινε σε πειραματόζωα χρησιμοποιώντας το τεστ αναγνώρισης αντικειμένων για την αξιολόγηση της μνήμης που εξαρτάται από τον ιππόκαμπο, έδειξε ότι το τυρί Camembert βελτίωσε τη γνωστική έκπτωση που προκλήθηκε από διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Πιο συγκεκριμένα όταν χορηγήθηκαν 15 g/kg τυριού, οι γνωστικές τους ικανότητες βελτιώθηκαν, όπως φαίνεται από τους αυξημένους χρόνους προσέγγισης σε νέα αντικείμενα . Το μόριο στο οποίο αποδίδεται η βελτίωση και υπάρχει στο συγκεκριμένο τυρί είναι η μυρισταμίδη (αμίδια λιπαρών οξέων που παράγονται κατά τη διαδικασία ζύμωσης του Camembert). Η μυρισταμίδη, σε δόση 10 mg/kg, βελτίωσε σημαντικά τη γνωστική απόδοση των πειραματόζωων, ενισχύοντας την ικανότητα τους να αναγνωρίζουν νέα αντικείμενα και τοποθεσίες. Η μυρισταμίδη, σύμφωνα με τη μελέτη, μπορεί να υποστηρίξει βελτιώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου και στη μνήμη ενισχύοντας τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται νευροτροφικός παράγοντας που προέρχεται από τον εγκέφαλο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πίτσα με κομμάτια πλαστικού – Αναβάθμιση κινδύνου από τις Αρχές: «Δεν είναι μόνο το ενδεχόμενο πνιγμού…»
Η παρούσα μελέτη έδειξε ότι η βελτιωμένη γνωστική λειτουργία μπορεί να αποδοθεί όχι μόνο στα συστατικά των φυσικών τροφίμων αλλά και σε αυτά των τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση . Συγκεκριμένα, διαπιστώσε ότι η ζύμωση του γάλακτος από τη λευκή μούχλα παράγει μόρια με ενισχυμένη φυσιολογική δραστηριότητα. Ωστόσο οι ερευνητές ανέφεραν πως θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες, συμπεριλαμβανομένων μακροπρόθεσμων μελετών και ευρύτερων αναλύσεων δεδομένων.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.
Αναφορά: Kohei Kawano, Maiko Shobako, Taichi Furukawa, Tatsuhiro Toyooka, Kousaku Ohinata, Fatty acid amides present in Camembert cheese improved cognitive decline after oral dministration in mice, Neuroscience Research, Volume 205, 2024, Pages 34-39, ISSN 0168-0102, https://doi.org/10.1016/j.neures.2024.03.002.(https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168010224000403)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανακαλούνται 12000 συσκευασίες έτοιμης κοτόσουπας από τα ράφια μεγάλου σούπερ μάρκετ λόγω αλλοίωσης
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα φάρμακα που δεν πρέπει να συνδυάζονται με γάλα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ταψιά: Ο απλός τρόπος να γίνουν και πάλι σαν καινούργια