Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
8.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δηλητηριάσεις μαθητών στη Λαμία: Ξεκίνησε ο έλεγχος στην εταιρεία των σχολικών γευμάτων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΔηλητηριάσεις μαθητών στη Λαμία: Ξεκίνησε ο έλεγχος στην εταιρεία των σχολικών γευμάτων
spot_img

Δείγματα του φαγητού που κατανάλωσαν τα παιδιά βρίσκονται ήδη στα εργαστήρια αναλύσεων για να εντοπιστεί η αιτία.

Αμέσως μετά την καταγραφή των περιστατικών και την καταγγελία των γονέων κινήθηκαν από πλευράς υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και του ΟΠΕΚΑ όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου στα σχολεία και στην επιχείρηση που παρασκευάζει, συσκευάζει και διανέμει τα σχολικά γεύματα στα δημοτικά σχολεία της Λαμίας, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΑ:

– Συστάθηκε άμεσα κλιμάκιο ελέγχου από την Περιφερειακή Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδος του ΟΠΕΚΑ, το οποίο συνέλεξε άμεσα δείγματα του φαγητού από σχολικές μονάδες αλλά και από γονέα, τα οποία απεστάλησαν για εξέταση στο εργαστήριο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Υγείας Θεσσαλίας.

– Ο Επόπτης Υγείας της Διεύθυνσης Υγείας Λαμίας συντόνισε κλιμάκιο ελέγχου για άμεση διενέργεια αυτοψίας στην μονάδα παραγωγής του οικονομικού φορέα.

– Ο Διοικητής του ΟΠΕΚΑ επικοινώνησε εγγράφως με τον ΕΦΕΤ και τον ΕΟΔΥ και ζήτησε την άμεση διενέργεια ελέγχου ως προς τη διαδικασία παρασκευής και την τήρηση όλων των κανόνων που προβλέπονται.

Αναμένονται τα αποτελέσματα των ελέγχων για τις περαιτέρω ενέργειες.

Σημειώνεται ότι μέσω του προγράμματος των Σχολικών Γευμάτων διανέμονται καθημερινά σε 217.267 μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ζεστά γεύματα σε όλη την επικράτεια.

Τέλος, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, η επιλογή των επιχειρήσεων που υλοποιούν το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων του ΟΠΕΚΑ, γίνεται μέσω ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού, ο οποίος ορίζει αυστηρές προδιαγραφές και στάδια ελέγχου κατά τη διαδικασία παρασκευής, συσκευασίας και διανομής των γευμάτων.

Τα παιδιά κατανάλωσαν μακαρόνια με κιμά το ίδιο φαγητό που είχαν καταναλώσει και οι 30 μαθητές γυμνασίου σε νησί του ΒΑ Αιγαίου που υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση το 2021. Σύμφωνα με τους γονείς που ζήτησαν ήδη την παρέμβαση της δικαιοσύνης, τα έντονα συμπτώματα έμετου, πόνου στο στομάχι και διάρροιας ξεκίνησαν για μερικά παιδιά αμέσως ενώ άλλα αρρώστησαν και σήμερα το πρωί.

Μελέτες έχουν δείξει πως ο μοσχαρίσιος κιμάς και ο κιμάς κοτόπουλου προκαλούν περισσότερες νοσηλείες από άλλα κρέατα. Οι περισσότερες από τις ασθένειες από κιμά προέρχονται από το E. coli. Ωστόσο στην περίπτωση του 2021 αιτία ήταν τα παθογόνα Clostridium perfringens και Bacillus cereus. Σύμφωνα με έρευνα του ΕΟΔΥ και του ΕΦΕΤ μετά από εκείνη την επιδημία, εντοπίστηκαν ελλείψεις στην παραλαβή και διανομή μεσημεριανών γευμάτων, τόσο από την εταιρεία εστίασης όσο και από την επιτροπή παραλαβής του σχολείου.  Η απουσία γραπτών πρωτοκόλλων σχετικά με τη σταδιακή διασφάλιση ποιότητας και ασφάλειας ήταν το βασικό εύρημα της επιθεώρησης της παροχής μεσημεριανών γευμάτων στους χώρους του σχολείου.

Όσον αφορά τους ελέγχους στην εταιρεία τροφοδοσίας, αποκάλυψαν πως τα γεύματα συσκευάζονταν σε ατομικές μερίδες και τοποθετούνταν σε ζεστό θάλαμο αποθήκευσης προσωρινά μέχρι να ετοιμαστούν όλες οι μερίδες για να φορτωθούν στα οχήματα μεταφοράς και να τοποθετηθούν σε ισοθερμικά κουτιά. Όμως αν και η θερμοκρασία του θαλάμου έπρεπε να είναι 75ο C, κατά τη διάρκεια της έρευνας ήταν περίπου 55ο C.

Η έρευνα του ΕΦΕΤ για την μαζική δηλητηρίαση ου 2021 αποκάλυψε επίσης μη συμμορφώσεις σχετικά με την εκπαίδευση του προσωπικού τροφίμων και την εφαρμογή του σχεδίου Ανάλυσης Κινδύνων και Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου (HACCP) στην εγκατάσταση Catering. Ο υπεύθυνος επιχείρησης τροφίμων παρέλειψε να διασφαλίσει ότι: (1) το προσωπικό ήταν επαρκώς και αποτελεσματικά εκπαιδευμένο στην εφαρμογή των αρχών HACCP και (2) πως προετοιμασία και η διανομή των σχολικών γευμάτων ενσωματώθηκε στο πεδίο εφαρμογής του υφιστάμενου σχεδίου HACCP.

Ο κιμάς του βοείου κρέατος μπορεί να είναι πιο επικίνδυνος από την μπριζόλα και άλλα προϊόντα βοείου κρέατος, επειδή τα παθογόνα διαδίδονται κατά τη διαδικασία άλεσης. Τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται γρήγορα στην «Επικίνδυνη Ζώνη» – θερμοκρασίες μεταξύ 4,4° και 60° C. Για να διατηρήσετε χαμηλά τα επίπεδα βακτηρίων, αποθηκεύστε τον κιμά σε θερμοκρασία 4,4 °C (θερμοκρασία συντήρησης στο ψυγείο) ή χαμηλότερη και χρησιμοποιήστε το εντός 2 ημερών ή καταψύξτε. Για να καταστρέψετε τα επιβλαβή βακτήρια, μαγειρέψτε τον κιμά σε μια ασφαλή ελάχιστη εσωτερική θερμοκρασία 71,1°C.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα φυτοφάρμακα – Μεγάλη πανελλαδική έρευνα

Ασφάλεια φυτοφαρμάκων στις ελληνικές φυτικές τροφές από την σκοπιά του καταναλωτή.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο