Πέμπτη, 15 Μαΐου, 2025
17.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Και η χαμηλή χοληστερόλη συνδέεται με κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής

ΑρχικήυγείαΚαι η χαμηλή χοληστερόλη συνδέεται με κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής
spot_img

Χαμηλή υπολειμματική χοληστερόλη και ο επακόλουθος κίνδυνος νέας εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής: Μια προοπτική μελέτη κοόρτης.

Η κολπική μαρμαρυγή (AF) είναι μια συχνή αρρυθμία με υψηλές επιπτώσεις νοσηρότητας και θνησιμότητας. Η AF αυξάνει σημαντικά τους κινδύνους εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας, άνοιας και συνολικής θνησιμότητας. Παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις έχουν αναγνωριστεί ευρέως ως παράγοντες που συμβάλλουν στην κολπική μαρμαρυγή.

- Advertisement -

Η δυσλιπιδαιμία, που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα ολικής χοληστερόλης (TC), χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης χοληστερόλης (HDL-C), υψηλής χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών (LDL-C) ή υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων (TG), είναι ένας καλά εδραιωμένος παράγοντας κινδύνου για αθηροσκληρωτική νόσο και αρκετές μελέτες έχουν περιγράψει μια παράδοξη αντίστροφη σχέση μεταξύ της χοληστερόλης ορού και του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής, αλλά παραμένει άγνωστο εάν η υπολειμματική χοληστερόλη (RC) σχετίζεται με την επίπτωση της κολπικής μαρμαρυγής.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Heart Rhythm διερεύνησε τη σχέση μεταξύ μειωμένη χοληστερόλης και κολπικής μαρμαρυγής. Στην μελέτη συμμετείχαν συνολικά 392.783 άτομα χωρίς κολπική μαρμαρυγή κατά την έναρξη , οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 12,8 χρόνια. Συνολικά 23.558 συμμετέχοντες παρουσίασαν περιστατικό AF και σύμφωνα με τους ερευνητές το χαμηλότερο επίπεδο χοληστερόλης συσχετίστηκε  με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης AF. Τα αποτελέσματα παρέμειναν ισχυρά σε μια σειρά αναλύσεων ευαισθησίας. Στις αναλύσεις ασυμφωνίας, παρατηρήθηκε σημαντικά υψηλότερος κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής σε συμμετέχοντες με ασύμφωνα χαμηλά επίπεδα RC/υψηλή LDL-C από ό,τι σε εκείνους με αντίστοιχα υψηλά επίπεδα RC/LDL-C.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής ανεξάρτητα από τους παραδοσιακούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο μικροβιολόγος τροφίμων Φ. Γαΐτης δίνει 3+1 συμβουλές για το πως να “διώξουμε” τα φυτοφάρμακα από το σπίτι μας

Φάκελος φυτοφάρμακα: Από τις καλλιέργειες στα χαλιά και στο περιβάλλον του σπιτιού - Η «σκονισμένη» αλήθεια που πρέπει να γνωρίζετε

Επικίνδυνα πιάτα πωλούνται ευρέως στην Ελλάδα – Περιέχουν καρκινογόνα αλκαλοειδή

Ο FDA κρούει κώδωνα κινδύνου για τοξικά σερβίτσια που πωλούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα και τα οποία απελευθερώνουν καρκινογόνες ουσίες

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα