Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA για διοξείδιο του τιτανίου: δεν θεωρείται πλέον ασφαλές όταν χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων

ΑρχικήΝέαEFSA για διοξείδιο του τιτανίου: δεν θεωρείται πλέον ασφαλές όταν χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων
spot_img

cibum team

 
Η EFSA δημοσιοποίησε την αξιολόγηση ασφάλειας για το πρόσθετο τροφίμων διοξείδιο του τιτανίου (E 171), μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Μάρτιο του 2020.

Η ενημερωμένη αξιολόγηση αναθεωρεί το αποτέλεσμα της προηγούμενης αξιολόγησης της EFSA που δημοσιεύθηκε το 2016, η οποία υπογράμμισε την ανάγκη για περισσότερη έρευνα για την κάλυψη των κενών δεδομένων. 

Ο καθηγητής Maged Younes, πρόεδρος της ειδικής ομάδας της EFSA για τα πρόσθετα τροφίμων και τις αρωματικές ύλες (FAF), δήλωσε: «Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διαθέσιμες επιστημονικές μελέτες και δεδομένα, η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το διοξείδιο του τιτανίου δεν μπορεί πλέον να θεωρηθεί ασφαλές ως πρόσθετο τροφίμων. Ένα κρίσιμο στοιχείο για την επίτευξη αυτού του συμπεράσματος είναι ότι δεν θα μπορούσαμε να αποκλείσουμε τις  ανησυχίες της γονοτοξικότητας μετά την κατανάλωση σωματιδίων διοξειδίου του τιτανίου. Μετά την από του στόματος κατάποση, η απορρόφηση των σωματιδίων διοξειδίου του τιτανίου είναι χαμηλή, ωστόσο μπορούν να συσσωρευτούν στο σώμα».

Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε μετά από μια αυστηρή μεθοδολογία και λαμβάνοντας υπόψη πολλές χιλιάδες μελέτες που ήταν διαθέσιμες από την προηγούμενη αξιολόγηση της EFSA το 2016, συμπεριλαμβανομένων νέων επιστημονικών στοιχείων και δεδομένων για τα νανοσωματίδια.

Οι επιστημονικοί μας εμπειρογνώμονες υπέβαλαν αίτηση για πρώτη φορά στην Οδηγία Επιστημονικής Επιτροπής για τη Νανοτεχνολογία της EFSA του 2018 για την αξιολόγηση της ασφάλειας των προσθέτων τροφίμων. Το διοξείδιο του τιτανίου Ε 171 περιέχει το πολύ 50% σωματιδίων στην περιοχή νανο (δηλαδή λιγότερο από 100 νανόμετρα) στα οποία ενδέχεται να εκτεθούν οι καταναλωτές. 

Αξιολόγηση γονοτοξικότητας

Η γονοτοξικότητα αναφέρεται στην ικανότητα μιας χημικής ουσίας να καταστρέφει το DNA, το γενετικό υλικό των κυττάρων. Δεδομένου ότι η γονοτοξικότητα μπορεί να οδηγήσει σε καρκινογόνες επιδράσεις, είναι σημαντικό να εκτιμηθεί η πιθανή γονοτοξική επίδραση μιας ουσίας που θα καταλήξει στην ασφάλεια. 

Ο καθηγητής Matthew Wright, μέλος του πάνελ FAF και πρόεδρος της ομάδας εργασίας της EFSA στο E 171, δήλωσε: «Αν και τα στοιχεία για γενικές τοξικές επιδράσεις δεν ήταν πειστικά, με βάση τα νέα δεδομένα και τις ενισχυμένες μεθόδους δεν θα μπορούσαμε να αποκλείσουμε μια ανησυχία για τη γονοτοξικότητα και κατά συνέπεια δεν μπορούσαμε να καθορίσουμε ένα ασφαλές επίπεδο για την καθημερινή πρόσληψη του πρόσθετου τροφίμων. “

Οι διαχειριστές κινδύνων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ενημερωθεί για τα συμπεράσματα της EFSA και θα εξετάσουν την κατάλληλη δράση για να διασφαλίσουν την προστασία των καταναλωτών.

Ιστορικό

Το διοξείδιο του τιτανίου (Ε 171) εγκρίνεται ως πρόσθετο τροφίμων στην ΕΕ σύμφωνα με το παράρτημα II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008. 

Η ασφάλεια του προσθέτου τροφίμων E 171 επανεκτιμήθηκε από την επιτροπή EFSA ANS το 2016 στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 257/2010, στο πλαίσιο του προγράμματος επανεκτίμησης για πρόσθετα τροφίμων που εγκρίθηκε στην ΕΕ πριν από τις 20 Ιανουαρίου 2009.

Στη γνώμη του 2016, το πάνελ ANS συνέστησε να διεξαχθούν νέες μελέτες για να καλυφθούν τα κενά στις πιθανές επιπτώσεις στο αναπαραγωγικό σύστημα, τα οποία θα μπορούσαν να τους επιτρέψουν να ορίσουν μια αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ADI ). Τονίστηκε επίσης η αβεβαιότητα σχετικά με τον χαρακτηρισμό του υλικού που χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων (Ε 171), ιδίως όσον αφορά το μέγεθος σωματιδίων και την κατανομή μεγέθους σωματιδίων του διοξειδίου του τιτανίου που χρησιμοποιείται ως Ε 171.  

Το 2019, η EFSA δημοσίευσε μια δήλωση σχετικά με την επανεξέταση του κινδύνου που σχετίζεται με την έκθεση σε διοξείδιο του τιτανίου (E171) σε πρόσθετα τροφίμων που πραγματοποιήθηκε από τη Γαλλική Υπηρεσία Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ασφάλειας στην Εργασία (ANSES). Στη δήλωσή της, η EFSA τόνισε ότι η γνωμοδότηση της ANSES επανέλαβε τις αβεβαιότητες και τα κενά δεδομένων που είχαν προηγουμένως εντοπιστεί από την EFSA και δεν παρουσίασαν ευρήματα που ακύρωσαν τα προηγούμενα συμπεράσματα της Αρχής για την ασφάλεια του διοξειδίου του τιτανίου.

Τον ίδιο χρόνο (2019), η Ολλανδική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και των Καταναλωτών (NVWA) εξέδωσε επίσης γνώμη σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία του διοξειδίου του τιτανίου των προσθέτων τροφίμων, η οποία υπογράμμισε τη σημασία της εξέτασης των ανοσοτοξικολογικών επιπτώσεων πέραν των πιθανών επαναπροτοξικολογικών επιπτώσεων.

Επιστημονική γνώμη σχετικά με την αξιολόγηση της ασφάλειας του διοξειδίου του τιτανίου ως πρόσθετο τροφίμων (E171)

Συχνές ερωτήσεις – Αξιολόγηση ασφάλειας του διοξειδίου του τιτανίου EFSA 2021 (E171)

Τι είναι το διοξείδιο του τιτανίου;

Το διοξείδιο του τιτανίου χρησιμοποιείται ως χρώμα τροφίμων (E171) και, όπως και με όλα τα χρώματα των τροφίμων, η τεχνολογική του λειτουργία είναι να κάνει τα τρόφιμα πιο ελκυστικά οπτικά, να δώσει χρώμα σε τρόφιμα που διαφορετικά θα ήταν άχρωμα ή να αποκαταστήσουν την αρχική εμφάνιση των τροφίμων. Το διοξείδιο του τιτανίου υπάρχει επίσης στα καλλυντικά, στα χρώματα και στα φάρμακα.

 Ποια τρόφιμα περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου;

Οι κύριες κατηγορίες τροφίμων που συμβάλλουν στη διατροφική έκθεση του Ε171 είναι εκλεκτά είδη αρτοποιίας, σούπες, ζωμοί και σάλτσες (για βρέφη, νήπια και εφήβους). και σούπες, ζωμούς, σάλτσες, σαλάτες και αλμυρές σάντουιτς (για παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένους). Οι μεταποιημένοι ξηροί καρποί είναι επίσης μια κύρια συνεισφέροντας κατηγορία τροφίμων για ενήλικες και ηλικιωμένους.

Τι λέει η EFSA στη γνώμη της το 2021 σχετικά με την ασφάλεια του διοξειδίου του τιτανίου ως πρόσθετου τροφίμων ;

Μετά τη διεξαγωγή επανεξέτασης όλων των σχετικών διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων, η ΕΑΑΤ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια ανησυχία για γονοτοξικότητας του TiO2 σωματίδια δεν μπορεί να αποκλειστεί. Με βάση αυτήν την ανησυχία, οι ειδικοί της EFSA δεν θεωρούν πλέον το διοξείδιο του τιτανίου ασφαλές όταν χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα τροφίμων. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να καθοριστεί αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ADI) για το E171.

Η αξιολόγηση της EFSA σχετίζεται με τους κινδύνους του TiO2 που χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων και όχι σε άλλες χρήσεις.

Πρέπει να σταματήσω να τρώω προϊόντα που περιέχουν TiO2 ;

Αν και τα στοιχεία για γενικές τοξικές επιδράσεις δεν ήταν πειστικά, με βάση τα νέα δεδομένα και τις ενισχυμένες μεθόδους οι επιστήμονες μας δεν μπορούσαν να αποκλείσουν την ανησυχία για τη γονοτοξικότητα και κατά συνέπεια δεν μπορούσαν να καθορίσουν ένα ασφαλές επίπεδο για την καθημερινή πρόσληψη TiO2 ως πρόσθετο τροφίμων .

Στο πλαίσιο του ρόλου τους ως διαχειριστών κινδύνου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα εξετάσουν τώρα τις επιστημονικές συμβουλές της EFSA και θα αποφασίσουν σχετικά με τυχόν κατάλληλα ρυθμιστικά μέτρα ή συμβουλές για τους καταναλωτές

Η EFSA απαγορεύει το διοξείδιο του τιτανίου;

Όχι. Ο ρόλος της EFSA περιορίστηκε στην αξιολόγηση των κινδύνων που συνδέονται με το διοξείδιο του τιτανίου ως πρόσθετο τροφίμων. Αυτό περιελάμβανε μια αξιολόγηση σχετικών επιστημονικών πληροφοριών για το TiO2, την πιθανή τοξικότητά του και εκτιμήσεις της ανθρώπινης διατροφικής έκθεσης. Τυχόν νομοθετικές ή κανονιστικές αποφάσεις σχετικά με την έγκριση προσθέτων τροφίμων αποτελούν ευθύνη των διαχειριστών κινδύνων (δηλαδή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών).

Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Οι επιστημονικές συμβουλές της EFSA θα χρησιμοποιηθούν από τους διαχειριστές κινδύνων (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη) για να ενημερώσουν τυχόν αποφάσεις που λαμβάνουν σχετικά με πιθανές κανονιστικές ενέργειες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο