Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
21.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πατάτες: Πως επηρεάζονται οι αποδόσεις πατάτας από τη ζέστη και τη ξηρασία

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΠατάτες: Πως επηρεάζονται οι αποδόσεις πατάτας από τη ζέστη και τη ξηρασία
spot_img

Ερευνητικό έργο για την επίδραση της ζέστης και της ξηρασίας στις αποδόσεις της πατάτας.

Η πατάτα είναι μια από τις πιο σημαντικές βασικές τροφές, αλλά υποφέρει ιδιαίτερα από τη ζέστη και την ξηρασία. Αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντικό να γίνουν οι πατάτες φιλικές προς το κλίμα. Το έργο ADAPT (Accelerated Development of multiple-stress tolerantAnt PoTato) διερεύνησε πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό στο μέλλον. Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν γεωργοί πατάτας από 22 χώρες. Σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων είπε ότι οι κλιματικές αλλαγές την τελευταία δεκαετία επηρέασαν την παραγωγή πατάτας τους. Σχεδόν το 50% των ερωτηθέντων θεώρησαν τις κλιματικές αλλαγές ως απειλή για τη διατήρηση της παραγωγής πατάτας στο αγρόκτημά τους. 

- Advertisement -

Πραγματοποιήθηκαν δοκιμές πεδίου που έδειξαν πώς η ζέστη και η ξηρασία επηρεάζουν τις αποδόσεις της πατάτας. Τα δύο πειραματικά έτη 2022 και 2023 ήταν πολύ διαφορετικά όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες: το 2022 ήταν πολύ ξηρό, ενώ το 2023 έφερε καλή παροχή νερού μέσω βροχοπτώσεων μέχρι το καλοκαίρι. Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να γίνει λιγότερη άρδευση το 2023. Ωστόσο, οι συγκριτικά χαμηλές θερμοκρασίες την άνοιξη του 2023 καθυστέρησαν την ανάπτυξη των νέων κόνδυλων.

Πώς αντέδρασαν οι πατάτες σε αυτά τα διαφορετικά χρόνια; Από τη μία πλευρά, η απόδοση θα μπορούσε να αυξηθεί μέσω της άρδευσης, ειδικά το ξηρό έτος του 2022. Ωστόσο, οι λεπτομερείς παρατηρήσεις της μελέτης, έδειξαν ότι οι υψηλότερες αποδόσεις μπορούν να συνοδεύονται από μειωμένη ποιότητα. Η περιεκτικότητα σε άμυλο μπορεί να είναι χαμηλότερη και αλλάζει επίσης η αναλογία των κονδύλων που ζητούν οι καταναλωτές, η «εμπορεύσιμη απόδοση». Αυτό μπορεί να μειώσει τα κέρδη για τους αγρότες παρά την υψηλότερη συνολική απόδοση. Σε μια καλά ποτισμένη χρονιά όπως το 2023, δεν θα σχηματιστούν άλλοι κόνδυλοι ακόμη και μέσω της άρδευσης. Αυτό υπογραμμίζει πόσο σημαντική είναι η καλή ανάπτυξη των νέων.

Αποδείχθηκε ξεκάθαρα ότι η πατάτα είναι πιο ευαίσθητη σε παθογόνα όπως ο κάνθαρος της πατάτας του Κολοράντο κάτω από στρεσογόνες συνθήκες. Το αντίθετο μπορεί να συμβεί στην περίπτωση προσβολής από ιούς, καθώς οι αφίδες που μεταδίδουν τον ιό προτιμούν τα πράσινα, ζωτικά μέρη του φυτού. Η επαγγελματική διαχείριση αποθεμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική, ειδικά υπό συνθήκες βιολογικής γεωργίας, εάν πρόκειται να επιτευχθεί καλή απόδοση στο τέλος του έτους.

Το έργο ADAPT χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα χρηματοδότησης της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία Horizon 2020, Συμφωνία Επιχορήγησης Αρ. GA 2020 862-858.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο μικροβιολόγος τροφίμων Φ. Γαΐτης δίνει 3+1 συμβουλές για το πως να “διώξουμε” τα φυτοφάρμακα από το σπίτι μας

Φάκελος φυτοφάρμακα: Από τις καλλιέργειες στα χαλιά και στο περιβάλλον του σπιτιού - Η «σκονισμένη» αλήθεια που πρέπει να γνωρίζετε

Επικίνδυνα πιάτα πωλούνται ευρέως στην Ελλάδα – Περιέχουν καρκινογόνα αλκαλοειδή

Ο FDA κρούει κώδωνα κινδύνου για τοξικά σερβίτσια που πωλούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα και τα οποία απελευθερώνουν καρκινογόνες ουσίες

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα