Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
21.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αναλύσεις τροφίμων: Γιατί τα αποτελέσματα δεύτερου δείγματος δεν έχουν επιστημονική συνάφεια

Γνωμοδότηση για την επιστημονική συνάφεια μιας δεύτερης μικροβιολογικής ανάλυση

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑναλύσεις τροφίμων: Γιατί τα αποτελέσματα δεύτερου δείγματος δεν έχουν επιστημονική συνάφεια
spot_img

Γνωμοδότηση για την επιστημονική συνάφεια μιας δεύτερης μικροβιολογικής ανάλυσης

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Ασφάλεια της Τροφικής Αλυσίδας του Βελγίου (FASFC), η οποία είναι υπεύθυνη για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων που μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία των καταναλωτών, εξέδωσε γνωμοδότηση σχετικά με την επιστημονική συνάφεια μιας δεύτερης μικροβιολογικής ανάλυσης.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία του Βελγίου για τη λήψη και την ανάλυση των δειγμάτων, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί δεύτερη ανάλυση για μικροβιολογικές αναλύσεις «όταν αυτό δεν είναι τεχνικά δυνατό ή όταν η επιστημονική σημασία μιας δεύτερης ανάλυσης δεν έχει αποδειχθεί». Η επιστημονική επιτροπή κλήθηκε να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

- Advertisement -
  • Ποια στοιχεία είναι επιστημονικά σημαντικά ώστε να επιτραπεί μια δεύτερη ανάλυση στην περίπτωση
    των μικροβιολογικών αναλύσεων;
  • Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να γίνεται και δεύτερη ανάλυση;

    Η γνωμοδότηση βασίζεται στις διαθέσιμες επιστημονικές πληροφορίες και στη γνώμη των εμπειρογνωμόνων.
    Η επιστημονική επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μια δεύτερη μικροβιολογική ανάλυση δεν είναι
    επιστημονικά σημαντική,
    δεδομένου ότι η ανάλυση του πρώτου δείγματος από διαπιστευμένο εργαστήριο παρέχει αξιόπιστη αξιολόγηση της μικροβιολογικής ασφάλειας της παρτίδας που αναλύθηκε. Επιπλέον, η επανάληψη της ανάλυσης, ενδεχομένως σε δείγμα από άλλη παρτίδα όπου η βακτηριακή χλωρίδα μπορεί να έχει εξελιχθεί, δεν θα παράσχει ακριβέστερη αναπαράσταση της αρχικής μόλυνσης. Η ετερογένεια της μόλυνσης σε
    διαφορετικές παρτίδες αποτελεί επίσης βασικό παράγοντα, καθώς η ανομοιόμορφη κατανομή των μικροοργανισμών σημαίνει ότι ένα αρχικό θετικό αποτέλεσμα μπορεί να μην αναπαραχθεί κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης ανάλυσης λόγω αυτής της μεταβλητότητας.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο μικροβιολόγος τροφίμων Φ. Γαΐτης δίνει 3+1 συμβουλές για το πως να “διώξουμε” τα φυτοφάρμακα από το σπίτι μας

Φάκελος φυτοφάρμακα: Από τις καλλιέργειες στα χαλιά και στο περιβάλλον του σπιτιού - Η «σκονισμένη» αλήθεια που πρέπει να γνωρίζετε

Επικίνδυνα πιάτα πωλούνται ευρέως στην Ελλάδα – Περιέχουν καρκινογόνα αλκαλοειδή

Ο FDA κρούει κώδωνα κινδύνου για τοξικά σερβίτσια που πωλούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα και τα οποία απελευθερώνουν καρκινογόνες ουσίες

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα