Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βρετανία: Η κυβέρνηση επιβάλει την προσθήκη φολικού οξέος στο αλεύρι σίτου

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΒρετανία: Η κυβέρνηση επιβάλει την προσθήκη φολικού οξέος στο αλεύρι σίτου
spot_img

Το φολικό οξύ πρόκειται να προστεθεί στο αλεύρι του Ηνωμένου Βασιλείου για να βοηθήσει στην πρόληψη των γενετικών ανωμαλιών της σπονδυλικής στήλης στα μωρά, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Οι γυναίκες, συνήθως με τη συμβουλή ειδικού, λαμβάνουν βιταμίνη Β – η οποία μπορεί να προφυλάξει τα αγέννητα μωρά από τη δισχιδή ράχη – πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά πολλές δεν το κάνουν.

Πιστεύεται ότι η προσθήκη φολικού οξέος στο αλεύρι θα μπορούσε να αποτρέψει έως και 200 γενετικές ανωμαλίες το χρόνο. Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν μόνο για το αλεύρι σίτου, με τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη και το αλεύρι ολικής αλέσεως να εξαιρούνται. Η υποχρεωτική αυτή «οχύρωση» – για την οποία η κυβέρνηση διεξήγαγε δημόσια διαβούλευση το 2019 – θα δώσει την ευκαιρία σε όλους όσοι τρώνε τρόφιμα όπως το ψωμί, να λαμβάνουν περισσότερο φολικό οξύ στη διατροφή τους.

Οι παθήσεις αυτής της φύσεως, όπως η δισχιδής ράχη (μη φυσιολογική ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης) και η ανεγκεφαλία, μια περιοριστική κατάσταση ζωής που επηρεάζει τον εγκέφαλο, επηρεάζουν περίπου 1.000 εγκυμοσύνες ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πολλά μωρά που διαγιγνώσκονται με δισχιδή ράχη επιβιώνουν στην ενηλικίωση, αλλά θα παρουσιάσουν ισόβια αναπηρία.

Συνιστάται στις γυναίκες να λαμβάνουν 400 μικρογραμμάρια φολικού οξέος την ημέρα, για τουλάχιστον ένα μήνα πριν από τη σύλληψη και μέχρι τη 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Όμως, περίπου οι μισές εγκυμοσύνες είναι απρογραμμάτιστες και οι γυναίκες δεν γνωρίζουν πάντα ότι πρέπει να πάρουν το συμπλήρωμα ή να αμελούν να το πάρουν.

Το φολικό οξύ προστίθεται στο αλεύρι σε περισσότερες από 80 χώρες. Όταν εφαρμόστηκε η προσθήκη του στο ψωμί στην Αυστραλία, η εμφάνιση ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα μειώθηκαν κατά 14%.

Ωστόσο, υπήρξαν προηγουμένως ανησυχίες ότι η υποχρεωτική αυτή λήψη, θα μπορούσε να έχει ακούσιες επιπτώσεις στην υγεία, όπως η συγκάλυψη μιας ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 ή η αύξηση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, το ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου – η Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή Για τη Διατροφή – έχει πεισθεί ότι αυτές οι ανησυχίες δεν υποστηρίζονται από τα στοιχεία.

Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το αλεύρι μη ολικής αλέσεως του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει εμπλουτιστεί με σίδηρο, ασβέστιο και δύο άλλες βιταμίνες Β – τη θειαμίνη και τη νιασίνη. Χρειάστηκαν χρόνια συζητήσεων για να ληφθεί αυτή η απόφαση.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα οφέλη πρέπει να ζυγίζονται προσεκτικά έναντι πιθανών βλαβών.

Η προσθήκη φολικού οξέος στο αλεύρι που χρησιμοποιείται σε κοινά τρόφιμα, όπως το ψωμί, έχει στόχο την ευρεία λήψη του, από όσους περισσότερους καταναλωτές γίνεται. Σαφώς, η λήψη επαρκούς φολικού οξέος πριν από τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντική για τη μείωση του κινδύνου γέννησης βρεφών με δισχιδή ράχη ή άλλες ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα. Όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν ήδη την απαιτούμενη ποσότητα φυλλικού οξέος – της φυσικής μορφής της βιταμίνης – από μια κανονική διατροφή.

Υπήρχε μια ανησυχία ότι για μερικούς ανθρώπους, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους, η ενίσχυση του φολικού οξέος μπορεί να έχει ακούσιες αρνητικές συνέπειες, όπως η κάλυψη των συμπτωμάτων της ανεπάρκειας βιταμίνης Β12.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Boris Johnson, δήλωσε ότι το εμπλουτισμένο με φολικό οξύ αλεύρι θα είναι «μια γρήγορη, απλή νίκη» για την ενίσχυση της ανάπτυξης ενός μωρού, καθώς και για την ενίσχυση της υγείας των ενηλίκων της χώρας. Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας Sajid Javid, δήλωσε ότι η πρόληψη απειλητικών για τη ζωή προβλημάτων υγείας, όπως η δισχιδής ράχη, θα σημαίνει ότι λιγότεροι άνθρωποι θα χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν αναμένει πως η συγκεκριμένη κίνηση θα απαιτήσει σημαντική αναμόρφωση για τους παραγωγούς αλεύρων βιομηχανικής κλίμακας. Η βιταμίνη Β θα πρέπει να αναγράφεται στην επισήμανση όλων των τροφίμων που κατασκευάζονται με αλεύρι.

Η Kate Steele, διευθύνουσα σύμβουλος της Shine, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που παρέχει εξειδικευμένη υποστήριξη σε άτομα που έχουν προσβληθεί από δισχιδή ράχη και υδροκεφαλία, και η οποία έχει αγωνιστεί για υποχρεωτική οχύρωση του αλευριού για περισσότερα από 30 χρόνια, δήλωσε «ευχαριστημένη» από την απόφαση. “Με απλά λόγια, το βήμα αυτό θα μειώσει τον αριθμό των οικογενειών που αντιμετωπίζουν τα καταστροφικά νέα ότι το μωρό τους έχει ανεγκεφαλία και δεν θα επιβιώσει. Θα αποτρέψει επίσης την πιθανότητα ορισμένα μωρά να επηρεαστούν από δισχιδή ράχη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σύνθετες σωματικές διαταραχές και κακή υγεία. Αυτή είναι πραγματικά μια σημαντική μέρα” τόνισε.

Καλές διατροφικές πηγές φολικού οξέος

  • σπανάκι, kale, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, μπρόκολο
  • φασόλια και όσπρια (π.χ. αρακάς, φασόλια μαυρομάτικα)
  • εκχυλίσματα ζύμης και βοείου κρέατος
  • πορτοκάλια και χυμός πορτοκαλιού
  • πίτουρο σίτου και άλλα τρόφιμα ολικής αλέσεως
  • πουλερικά και χοιρινό κρέας
  • εμπλουτισμένα τρόφιμα (π.χ. μερικά δημητριακά πρωινού)

Δείτε επίσης

Βιοφίλμ: Ο “ύπουλος εχθρός” της βιομηχανίας τροφίμων – Τρόποι εξάλειψης

Όταν ο Ρούσβελτ κήρυξε πόλεμο στις μπανανόφλουδες! Ο τρόμος της μπανάνας στις αρχές του 20ου αιώνα στη Νέα Υόρκη

Τα 9 top φαγητά που έχουν προκαλέσει τις περισσότερες τροφικές δηλητηριάσεις παγκοσμίως

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο