Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
15.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Υπερβολικά επίπεδα αλατιού στο «φυτικό» κρέας σύμφωνα με την Action on Salt

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΥπερβολικά επίπεδα αλατιού στο «φυτικό» κρέας σύμφωνα με την Action on Salt
spot_img

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες στο Nutrients δείχνει ότι η περιεκτικότητα σε αλάτι των φυτικών προϊόντων εναλλακτικών του κρέατος είναι αδικαιολόγητα υψηλή, με περισσότερο από το 75% των προϊόντων που εξετάστηκαν να μην πληρούν τους στόχους της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για μείωση του αλατιού.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που διερεύνησε το διατροφικό προφίλ και τη συνολική συμβολή στην υγεία των φυτικών εναλλακτικών κρέατος που διατίθεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ερευνητές ανέλυσαν 207 φυτικά υποκατάστατα κρέατος έναντι 226 προϊόντων κρέατος και διαπίστωσαν ότι τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος έχουν σημαντικά λιγότερες θερμίδες, ολικά και κορεσμένα λιπαρά και περισσότερες ίνες από ισοδύναμα κρέατος. Ωστόσο, η περιεκτικότητά τους σε αλάτι ήταν σημαντικά υψηλότερη από το κρέας σε πέντε από τις έξι κατηγορίες προϊόντων. Επιπλέον, μόνο δύο (από όσα μελετήθηκαν) φυτικά προϊόντα θα θεωρούνταν χαμηλά σε αλάτι με πράσινη επισήμανση στη συσκευασία (δηλαδή <0,3g/100g), σε σύγκριση με 45 προϊόντα κρέατος.

Τα φυτικά τρόφιμα έχουν συχνά ένα αντιληπτό «φωτοστέφανο υγείας» (δηλαδή, ένα προϊόν θεωρείται αυτόματα υγιές απλώς και μόνο επειδή είναι vegetarian ή vegan) όπως αναφέρει η Action on Salt, ωστόσο αυτή η έρευνα τονίζει ότι αυτά τα τρόφιμα μπορούν ακόμα να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Το αλάτι είναι ο κύριος παράγοντας που ανεβάζει την αρτηριακή μας πίεση και η αύξηση της αρτηριακής πίεσης είναι υπεύθυνη για το 60% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων και το 50% όλων των καρδιακών παθήσεων, των μεγαλύτερων “δολοφόνων” στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πράγματι, πρόσφατα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη σημασία της μείωσης της πρόσληψης αλατιού, αφού περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως πεθαίνουν από υπερβολική κατανάλωση αλατιού.

Συνολικά, περισσότερα από τρία στα τέσσερα φυτικά προϊόντα που εξετάστηκαν δεν κατάφεραν να επιτύχουν τους αντίστοιχους στόχους μείωσης του αλατιού – καθιστώντας ακόμη πιο επείγον για τη βιομηχανία τροφίμων να δώσει προτεραιότητα στη μείωση του αλατιού.

Η Action on Salt κάλεσε την κυβέρνηση να επαναφέρει μια συνεκτική πολιτική μείωσης του αλατιού, καθορίζοντας τους στόχους για το αλάτι, έτσι ώστε όλοι οι παρασκευαστές τροφίμων να πρέπει να συμμορφώνονται και να τους παρέχει ίσους όρους ανταγωνισμού.

Η έρευνα επισημαίνει επίσης πόσο άσκοπα υψηλή είναι η περιεκτικότητα σε αλάτι ορισμένων προϊόντων, με παρόμοια προϊόντα να παρέχουν ποικίλα επίπεδα περιεκτικότητας σε αλάτι. Αυτό αποδεικνύει σαφώς ότι η περιεκτικότητα σε αλάτι αυτών των προϊόντων μπορεί εύκολα να μειωθεί.

Η Roberta Alessandrini, Ερευνήτρια στη Διατροφή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης εξηγεί: «Το φυτικό κρέας είναι μια υγιέστερη εναλλακτική λύση στο κρέας, καθώς έχει λιγότερες θερμίδες και λιγότερο κορεσμένο λίπος. Ωστόσο, τα δεδομένα μας δείχνουν ότι τα επίπεδα αλατιού σε αυτά τα προϊόντα είναι αδικαιολόγητα υψηλά. Οι κατασκευαστές έχουν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στην παροχή στους καταναλωτές προϊόντων που δεν είναι μόνο καλύτερα για τον πλανήτη και τα ζώα, αλλά είναι 100% υγιεινά και χαμηλά σε αλάτι.»

Η Sonia Pombo, Υπεύθυνη Εκστρατείας της Action on Salt και συν-συγγραφέας της μελέτης, προσθέτει: «Τα δεδομένα αυτά δείχνουν τη μεγάλη διακύμανση στην περιεκτικότητα σε αλάτι αυτών των προϊόντων, με ορισμένες εταιρείες τροφίμων να παράγουν τρόφιμα με έως και έξι φορές περισσότερο αλάτι από τους ανταγωνιστές τους. Δεν είναι περίεργο που όλοι τρώμε πολύ αλάτι όταν οι εταιρείες τροφίμων το χρησιμοποιούν σε τέτοια περίσσεια. Η μείωση του αλατιού είναι σαφώς δυνατή. Είναι καιρός αυτές οι εταιρείες να ενεργήσουν πιο υπεύθυνα για χάρη της υγείας μας.”

Ο καθηγητής Graham MacGregor, Καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, Πρόεδρος της Action on Salt και συν-συγγραφέας της μελέτης λέει: «Η μείωση του αλατιού είναι το πιο οικονομικό μέτρο για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τη μείωση των ανισοτήτων υγείας και την πρόληψη των ανθρώπων από άσκοπα εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές παθήσεις”.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο