Βιργινία Κιμπουροπούλου
Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός είναι πλέον δυσβάσταχτες πραγματικότητες για όλους μας, επηρεάζοντας τόσο την τσέπη όσο και το ψυγείο μας. Και ενώ η πιο αποτελεσματική λύση θα ήταν, φυσικά, επιδόματα ή χαμηλότερες τιμές, χρειάζεται κάπως να επιβιώσουμε στο μεσοδιάστημα.
Η κατάψυξη αποτελεί μια παραδοσιακή μέθοδο να κάνουμε τα τρόφιμα να ζήσουν περισσότερο. Από τα τάπερ των γονιών μας μέχρι και πρώτες ύλες, μπορούμε να εξοικονομήσουμε κάποια χρήματα με το να συντηρούμε ορισμένα είδη λίγο παραπάνω αντί να τα πετάμε. Παρακάτω βρίσκονται ορισμένες τροφές που ζουν περισσότερο στην κατάψυξη, εκ των οποίων κάποια ίσως να μη γνωρίζατε.
Βούτυρο
Το αλατισμένο βούτυρο διαρκεί έως και 9 μήνες εάν είναι κατεψυγμένο, ενώ το κατεψυγμένο, ανάλατο βούτυρο διαρκεί 6 μήνες. Απλώς τυλίξτε το καλά με μεμβράνη και καταψύξτε.
Ψιλοκομμένα μυρωδικά
Οι περισσότεροι αγοράζουμε μυρωδικά για ένα μόνο γεύμα και μπορεί να πετάξουμε τα περισσεύματα. Αντίθετα, αν τα αποθηκεύσουμε σε ένα μπουκάλι νερό και να το καταψύξουμε, τα προϊόντα δεν θα επηρεαστούν από την υγρασία και θα παραμένουν φρέσκα για επόμενη χρήση.
Αλκοόλ
Το αλκοόλ, όπως το κρασί, αν περισσέψουν, μπορούν να διατηρηθούν σε κατάψυξη. Η κατάψυξη αποτελεί, επίσης, και ένα καλό μέρος να διατηρήσετε κρύα ποτά με υψηλά ποσοστά αλκοόλ, όπως ρακί. Αυτά δεν γίνονται πάγος, αλλά διατηρούνται εξαιρετικά παγωμένα.
Ξηροί Καρποί
Είτε είναι αλατισμένοι, ανάλατοι, φρέσκοι ή συσκευασμένοι μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη για έως και 9 μήνες. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια σακούλα κατάψυξης με φερμουάρ. Όταν χρειαστούν ξεπάγωμα, τα αφήνετε να ξεπαγώσουν μόνα τους είτε σε τηγάνι ή φούρνο.
Αρτοπαρασκευάσματα
Τα αρτοσκευάσματα, όπως μπράουνις, κέικ και μπισκότα μπορούν να αποθηκευτούν σε δοχεία για σκεύη για έως και 3 μήνες. Οπότε, δεν χρειάζεται να τα φάτε όλα με μιας!
Πατατάκια
Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζατε, μπορείτε να συντηρήσετε τα πατατάκια σας ως και 2 μήνες μετά την ημερομηνία τους αν τα βάλετε στον καταψύκτη.
Τυρί
Είτε σκληρό είτε τριμμένο, το τυρί μπορεί να διατηρηθεί για 3 έως 6 μήνες στην κατάψυξη. Φροντίστε, βέβαια, να ξεπαγώσετε πλήρως το τυρί πριν το βάλετε ξανά στο ψυγείο. Όσο για το τριμμένο τυρί, είναι σημαντικό να βάλετε επιπλέον αλεύρι στη σακούλα και να το ανακινήσετε καλά πριν προσπαθήσετε να το καταψύξετε.
Σκόρδο
Σε όποια μορφή κι αν βρίσκεται, το σκόρδο, μπορεί να «επιβιώσει» έως και 12 μήνες σε ένα ζιπ σακουλάκι στην κατάψυξη.
Πηγή: metro.co.uk