Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
15.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανακάλυψη: Κινητό τηλέφωνο ανιχνεύει τη γλουτένη στα τρόφιμα!

ΑρχικήΝέαΑνακάλυψη: Κινητό τηλέφωνο ανιχνεύει τη γλουτένη στα τρόφιμα!
spot_img

Ερευνητές από Πανεπιστήμιο της Ισπανίας εφηύραν σύστημα που ανιχνεύει την παρουσία και την ποσότητα γλουτένης μέσα σε δύο ώρες

Ομάδα από το Universitat Politècnica de València της Ισπανίας, ανέπτυξε μια νέα δοκιμή για τη βιομηχανία τροφίμων που χρησιμοποιεί ένα κινητό τηλέφωνο για την ανίχνευση της γλουτένης στα τρόφιμα με απλό, γρήγορο και φθηνό τρόπο.

Σχεδόν το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από κοιλιοκάκη, μια πολύπλοκη αυτοάνοση διαταραχή που προκαλείται από την κατανάλωση γλουτένης. Η ασθένεια αυτή δεν έχει καμία θεραπεία εκτός από την εξάλειψη της γλουτένης από τη διατροφή.

Είναι πολύ σημαντική η ανίχνευση της γλουτένης πριν φτάσει το προϊόν στον καταναλωτή, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των τροφίμων και να αποφευχθούν πιθανά προβλήματα υγείας στα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό για τη διενέργεια ανάλυσης γλουτένης, η οποία χρειάζεται επίσης περίπου πέντε ώρες πριν την επίτευξη των αποτελεσμάτων. Ωστόσο, η νέα μέθοδος διαρκεί λιγότερο από δύο ώρες.

Το σύστημα που σχεδιάστηκε από την ομάδα του Universitat Politècnica de València UPV είναι μια δοκιμή χρώματος στην οποία η αλλαγή χρώματος —στην περίπτωση αυτή, γίνεται κόκκινη— υποδεικνύει την παρουσία γλουτένης στο φαγητό.

“Η διαδικασία είναι πολύ απλή: παίρνουμε ένα δείγμα τροφής, το αλέθουμε, εξάγουμε το DNA και το ενισχύουμε. Μόλις ετοιμαστεί το δείγμα, το αναμειγνύουμε σε ένα φιαλίδιο με νανοσωματίδια χρυσού και σε μόλις 10 λεπτά, είναι έτοιμο για μέτρηση και εκεί μπαίνει το κινητό τηλέφωνο στο παιχνίδι”, περιέγραψε στο Food Safety Africa ο Luis A. Tortajada Genaro, Ερευνητής από το Ινστιτούτο IDM του Universitat Politècnica de València.

Παρόμοια με τις δοκιμές αντιγόνου που είναι τόσο διμοφιλείς σήμερα, για την ανάλυση ενός φαγητού με αυτή τη μέθοδο από το UPV, χρειάζεστε μόνο τρία σταγονίδια του δείγματος, τα οποία εναποτίθενται σε μια πλαστική μεμβράνη, την οποία στη συνέχεια φωτογραφίζετε με το κινητό τηλέφωνο.

Οι επιστήμονες κινήθηκαν στην ανάπτυξη της μεθόδου, με βάση τις εφαρμογές που είναι διαθέσιμες στην αγορά. Το χρώμα μπορεί να αναλυθεί σε τρία κύρια χρώματα: κόκκινο, πράσινο και μπλε – την ανάλυση RGB. Όσο πιο κόκκινο είναι, τόσο περισσότερη συγκέντρωση γλουτένης υπάρχει σε αυτό το φαγητό. Έτσι, με γρήγορο και απλό τρόπο, είναι εφικτό να ανιχνευθεί εάν υπάρχει ή όχι γλουτένη στο φαγητό, ακόμη και το επίπεδο συγκέντρωσής της.

Πρόληψη της νοθείας στο κρέας

Εκτός από την ανίχνευση της γλουτένης, η ομάδα του Ινστιτούτου IDM εφάρμοσε αυτό το νέο τεστ για την πρόληψη της απάτης στη βιομηχανία τροφίμων, ειδικά για τον εντοπισμό πιθανής νοθείας των προϊόντων κρέατος.

Ο επικεφαλής της έρευνας δηλώνει πως κατά τη διάρκεια της παρασκευής ορισμένων προϊόντων κρέατος, για να βελτιωθούν οι ιδιότητές του, προστίθενται ίνες, αν και οι κανονισμοί καθορίζουν ένα όριο. Στην περίπτωση της νέας αυτής μεθόδου, εφαρμόζουμε τη δοκιμή για να ανιχνεύσουν ένα συγκεκριμένο γονίδιο από αυτές, με στόχο να μην υπερβαίνει αυτή τη μέγιστη ποσότητα.

Τα αποτελέσματα που λαμβάνονται στα εργαστήριά τους και στις δύο περιπτώσεις δείχνουν ότι το σύστημα βιοανίχνευσης που αναπτύχθηκε είναι πολύ ανταγωνιστικό και επιτρέπει καλύτερο έλεγχο των προϊόντων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο