Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
9.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι ο Καρνισμός;

Τι είναι ο καρνισμός και πώς έχει εξελιχθεί με την πάροδο των χρόνων σε ένα αόρατο σύστημα διατροφικών πεποιθήσεων;

ΑρχικήΟικιακάVEGANismΤι είναι ο Καρνισμός;
spot_img

Τι είναι ο καρνισμός και πώς έχει εξελιχθεί με την πάροδο των χρόνων σε ένα αόρατο σύστημα διατροφικών πεποιθήσεων; Μια ψυχολόγος, ειδικός σε θέματα vegan διατροφής, εξηγεί αναλυτικά τον όρο.

Στην εποχή μας είναι γνωστές διάφορες διατροφικές τάσεις βασισμένες σε κάποια φιλοσοφία ή ιδεολογία. Παραδείγματα αυτών αποτελούν η vegan διατροφή (κατανάλωση αποκλειστικά φυτικών προϊόντων) και η vegetarian διατροφή (ουσιαστικά μη κατανάλωση οποιουδήποτε κρέατος). Έχετε ακούσει, όμως για τον καρνισμό; Η ψυχολόγος Μelanie Joy, η οποία και έδωσε το όνομα στον όρο, εξήγησε περισσότερα για αυτό στο pordcast Simply Vegan αφιερωμένο στη vegan διατροφή για το τι σημαίνει αυτό.

Η Joy, η οποία ενδιαφερόταν να μελετήσει το τι οδηγεί τους ανθρώπους να τρώνε τόσο φανατικά κρέας, αναφέρει πως πολλοί άνθρωποι απλά τρώνε ζώα επειδή το επιλέγουν και όχι για λόγους ανάγκης. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι η κατανάλωση κρέατος είναι το «κοινωνικά αποδεκτό» διατροφικό σύστημα, οδηγεί τους ανθρώπους να ταυτίσουν την κατανάλωση κρέατος με το σωστό.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη Melanie Joy, «ο καρνισμός είναι ένα κυρίαρχο σύστημα, τόσο διαδεδομένο, που είναι βασικά αόρατο. Είναι συνυφασμένο μέσα από την ίδια τη δομή της κοινωνίας, έτσι διαμορφώνει κανόνες, νόμους, πεποιθήσεις και συμπεριφορές». Βγαίνει από τη λατινική λέξη caro που σημαίνει κρέας. Είναι κάτι που μας αποσυνδέει από τη φυσική μας ενσυναίσθηση και διαστρεβλώνει τις αντιλήψεις μας για το τι είναι εντάξει και όχι για να φάμε, αναφέρει η ίδια, ενώ έχει γράψει  και ένα βιβλίο στο οποίο πραγματεύεται το τι είναι αυτό, με τίτλο «Why we love dogs, Eat pigs and Wear Cows».

O καρνισμός αφορά μια τάση που εξελίχθηκε ανά τα χρόνια και διαφορετικά σε κάθε μέρος του κόσμου. Ωστόσο, υπήρχε μια κοινή βάση: ο άνθρωπος έτρωγε ζώα για να επιβιώσει, γιατί δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Και πολλοί άνθρωποι, ειδικά σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, εξακολουθούν να είναι εξαρτημένοι από το κρέας και περιορισμένοι σε συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές.

Παρόλα αυτά, με την ένταξη του veganισμού και της χορτοφαγίας στην κοινωνία, αλλάζουν πολλά πράγματα. Μπορεί κανείς να ενημερωθεί για τους βάναυσους τρόπους γεωργίας των ζώων μέσα από βιβλία και ντοκιμαντέρ για vegan, καθώς και για το πώς οι άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν τα κατοικίδιά τους σαν μέλη της οικογένειας. Αλλά οι vegans και οι vegeterians, ακριβώς εξαιτίας του βαθιά ριζωμένου συστήματος πεποίθησης που ορίζει την κρεατοφαγία ως το απόλυτο είδος διατροφής, δεν χαίρουν άκρας εκτίμησης από την κοινωνία. Αντίθετα, ειδικά παλαιότερα, αντιμετωπίζονταν ως ένα είδος εξτριμιστών ή σαν να έκαναν κάτι λάθος, χωρίς να μπορούν πραγματικά να ακουστούν ως προς τα επιχειρήματά τους.  

Κάπως έτσι, δημιουργήθηκε ένα χάσμα. Από τη μια πλευρά οι vegans και οι vegeterians και από την άλλοι οι καρνιστές ως κοινωνική νόρμα. Μπορεί άραγε αυτό το χάσμα να γεφυρωθεί; Η Joy αναφέρει πως πολλοί άνθρωποι που έχουν ξεστρατίσει από το «σίγουρο» μονοπάτι του κρέατος έχουν την ανάγκη να μυήσουν κι άλλους σε αυτόν τον τρόπο ζωής, πιο φιλικό προς το περιβάλλον και τα ζώα. Αλλά αυτό δεν είναι ούτε αποτελεσματικό ούτε η καλύτερη επιλογή να αρχίσει κανείς μια κοινωνική αλλαγή, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι να κόψουν το κρέας ή απλά να μη θέλουν.  «Πάντα συνιστώ στους βίγκαν να μην ζητούν από τους ανθρώπους στη ζωή τους να είναι vegan, αλλά να ζητούν από τους ανθρώπους στη ζωή τους να είναι αυτό που αποκαλώ vegan σύμμαχοι. Ή πιο εύστοχα – υποστηρικτές των vegan». Αυτό σημαίνει να αποδέχονται τις επιλογές τους, αλλά και να προσπαθήσουν να γνωρίσουν, αρχικά ως παρατηρητές, αυτό το lifestyle. Και ποιος ξέρει, ίσως στη συνέχεια θελήσουν να το δοκιμάσουν.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο