Ορισμένες τροφές αποτελούν φυσικά προβιοτικά που μπορούν να αποκαταστήσουν τη φυσική χλωρίδα του εντέρου, η οποία διαταράσσεται μετά τη λήψη αντιβιοτικών.
Μπορεί τα αντιβιοτικά να σώζουν ζωές, ωστόσο είναι γνωστό ότι προκαλούν ορισμένες βλάβες στον οργανισμό, όπως διατάραξη του μικροβιώματος του εντέρου και πολλές φορές μυκητιάσεις στις γυναίκες.
Ο γιατρός Will Bulsiewicz και ο καθηγητής Tim Spector, μαζί με τον Jonathan Wolf, όμως, συζήτησαν στο τελευταίο επεισόδιο podcast του ZOE τον αντίκτυπο των αντιβιοτικών και πώς μπορείτε να αντιστρέψετε την ανεπιθύμητη επίδραση αυτών των φαρμάκων.
Ο Wolf έφερε ως παράδειγμα μια προσωπική του εμπειρία από το αντιβιοτικό Clindamycin – που χρειάστηκε να πάρει έπειτα από μια χειρουργική επέμβαση. Σύμφωνα με τον ειδικό, δε Bulsiewicz, η κλινδαμυκίνη είναι το καταστρέφει τα αναερόβια βακτήρια, αλλά αυτό δημιουργεί πρόβλημα στο μικροβίωμα, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των μικροβίων στο έντερο μας είναι αναερόβια και ως εκ τούτου μπορεί να προκαλέσει πρόσθετη ζημιά.
Ο καθηγητής Spector σημείωσε ότι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι ο καλύτερος τρόπος για να θεραπεύσει το σώμα μετά τη λήψη αντιβιοτικών – ειδικά εάν το φάρμακο επιδεινώνει την υγεία του εντέρου σας- τα οποία είναι βασικά προβιοτικά, ζωντανά μικρόβια, αλλά σε μορφή τροφής και όχι κάψουλας, που ο άνθρωπος χρησιμοποιεί ως βασικά διατροφικά στοιχεία εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Πρόκειται για τα γιαούρτια, το τυρί, το κεφίρ, το ξινολάχανο, το οποίο είναι λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση, την kombucha, που είναι ζυμωμένο τσάι kimchi, το miso και ούτω καθεξής. Όλα αυτά, εκτός ίσως από το τυρί και το γιαούρτι, έχουν πολύ μεγαλύτερη ποικιλία μικροβίων από ό,τι θα βρείτε σε μια προβιοτική κάψουλα.
Μάλιστα, ο Spector αναφέρθηκε σε πολυάριθμες μελέτες, οι οποίες περιείχαν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση, στις οποίες αποδείχθηκε ότι η κατανάλωση πέντε ή έξι μικρών μερίδων την ημέρα σε λίγες εβδομάδες μπορεί πραγματικά να μειώσει τη φλεγμονή και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.